Politiker: Østjysk politi skal væk fra grænsen - og i stedet bekæmpe bander
Partiet foreslår, blandt andet at østjyske betjente skal undtages fra grænseovervågning
De østjyske betjente ved grænsen bør sætte sig ind i deres biler og vende forlygterne mod nord.
Der er brug for deres hjælp til at kontrollere bandekonflikten i Aarhus Vest, og derfor bør de undtages fra deres tjeneste ved grænsen.
Sådan lyder et af tre forslag fra Radikale Venstre.
- Vi har at gøre med en bandekonflikt, som er hurtigt optrappende. Det må ikke blive hverdag, at hårdkogte kriminelle ses i gadebilledet og vi har unge, der bliver rekrutteret til bandekriminalitet. Derfor må der gøres en indsats, og det kan kun gå for langsomt, siger rådmand Rabih Azad-Ahmad (R) til TV2 ØSTJYLLAND.
Han har sammen med Radikale Venstres formand, Morten Østergaard, lavet et udspil til en akutpakke, der skal bekæmpe bandekriminalitet i det vestlige i Aarhus.
I kort form indeholder akutpakken øget videoovervågning af banderne, 20 mio. kr. til exitforløb for bandemedlemmer samt mulighed for straks undtage Østjyllands Politi fra grænseovervågning.
30 betjente ved grænsen
Ifølge et notat fra Styrings- og Ressourceafdelingen under Justitsministeriet arbejder 15 betjente fra Østjylland hver dag ved den dansk-tyske grænse. Det svarer til 30 årsværk.
De betjente kunne ifølge De Radikale hjælpe bedre i Aarhus.
- Det er rigtig vigtigt, at vi hjælper Østjyllands Politi med at få de ressourcer, der skal til for at løse den her konflikt, siger Rabih Azah-Ahmad (R).
Justitsminister Søren Pape Poulsen og retsordførerene fra Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti sagde i sidste uge, at de ikke mener, at betjentene skal flyttes.
Meldingen fra justitsministeren får dog ikke rådmanden i Aarhus til at sænke ambitionerne.
- Jeg mener, at justitsministeren skal revurdere den beslutning. Vi kan se, at bandekonflikten bliver optrappet dag for dag, og det gider vi ikke acceptere, siger han og tilføjer, at Radikale Venstres folketingsgruppe nu vil lægge pres på ministeren.
Justitsministeriet oplyser derudover til TV2 ØSTJYLLAND i dag, at Østjyllands Politi har ansøgt Rigspolitiet om flere folk, og de har fået det antal, som de har ansøgt om.
Justitsministeriet kan ikke oplyse, hvor mange det drejer sig om, men siger, at de kommer fra andre politikredse.
Bedre exitprogrammer
Udover flere betjente vil Radikale Venstre sætte flere penge af til exitforløb for bandemedlemmer.
- Vi har et problem med, at hver tredje bandemedlem falder fra exit-programmer, siger Rabih Azad-Ahmad (R).
Hvor tænker du, at pengene skal komme fra?
- Staten bliver nødt til at gå ind og hjælpe med at løse den her opgave, siger han.
I alt foreslår de, at exitforløbene forbedres med 20 millioner kroner - navnlig med fokus på, at nye bopælskommuner økonomisk kan blive støttet i at finde bolig, og at uddannelsestilbud, herunder efterskoler og højskoler, konsekvent tænkes ind, hvor det kunne være relevant.
Mere videoovervågning
Derudover ser partiet gerne, at der kommer mere videoovervågning op i gaderne.
- Folk er bange for at vidne mod banderne, så der er brug for, at politiet midlertidigt optrapper videoovervågning, så gerningsmændene kan straffes. Det er ikke på lang sigt en løsning, men et behov i en akut situation, skriver Morten Østergaard (R) til TV ØSTJYLLAND og tilføjer:
- Politiet råder allerede over kameraer, men vurderer de, at der er brug for flere, bør staten springe til med midler.
Morten Østergaard understreger samtidig, at han gerne ser, at akutpakken med de tre forslag sættes i værk straks.
Ny bandepakke
VLAK-regeringen indgik i marts en aftale om en bandepakke sammen med Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet, der træder i kraft i dag.
Bandepakken indeholder 35 initiativer, der skal styrke indsatsen mod rockere og bander.
Baggrunden er ifølge Justitsministeriet den aktuelle anspændte situation i rocker- og bandemiljøet. I 2016 var der 54 skudepisoder i det offentlige rum med relation til rocker- og bandekonflikter. Dermed er der sket mere end en tredobling fra 2015 til 2016.