Stadig uvished efter afgørelse: Anna må fortsat stikke sig

Anna Krone Persen og mange andre sukkersyge patienter havde håbet på afklaring, men ny afgørelse sender dem igen ud i uvished

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I Hinnerup bor Anna Krone Persen på ni år, og hun har sukkersyge.

Op til 12 gange i døgnet må hun stikke sig selv i fingeren for at måle sit blodsukker, men sådan behøver det ikke at være.

Ny teknologi kan gøre en verden til forskel for sukkersygepatienter, fordi de slipper for at stikke sig selv flere gange om dagen, men de kan ikke få den, fordi kommuner og regioner strides om regningen.

Samtidig kan private ikke selv købe produktet, fordi firmaet bag ikke vil sælge det til dem.

Derfor havde Anna Krone Persen og mange andre med sukkersyge håbet, at en principafgørelse fra Ankestyrelsen ville opklare sagen, så det stod helt klart, hvem der skal betale, men det gør den ikke langt fra i alle tilfælde.

- Det er ikke særlig fedt, for jeg havde lige troet, at jeg kunne få den nu, men nu tror jeg, at jeg igen skal vente i lang tid, siger Anna Krone Persen.

Mange skal starte forfra

I afgørelsen skriver Ankestyrelsen, at den mener, at børn skal søge om at få den nye teknologi gennem regionerne og ikke kommunerne, mens den vurderer, at voksne for eksempel skal have det af kommunerne.

Johnny Krone, Annas far, havde håbet på et andet udfald.

Derudover er der lang række sager, der skal vurderes igen ude i kommunerne, fordi de skal undersøge, om det i virkeligheden er regionerne, som skal betale. Derfor sidder der en masse familier derude og skal starte helt forfra, mens andre risikerer at blive fanget mellem kommuner og regioner igen.

Det er ikke særlig fedt, for jeg havde lige troet, at jeg kunne få den nu, men nu tror jeg, at jeg igen skal vente i lang tid.
Anna Krone Persen

- Vi havde jo set frem til dagen i dag, for så var ventetiden i første omgang slut, men vi ved godt, der nu kommer en periode, hvor vi skal starte forfra. Hvor vi skal søge på ny, og Anna skal jo så vurderes igen, siger Annas far, Johnny Krone.

Apparatet måler blodsukker ved hjælp af en scanning, og det betyder, at sukkersygepatienter slipper for at skulle stikke sig selv hver gang, de skal måle blodsukker.

For Anna Krone Persen er det op til 10-12 gange i døgnet, at de skal måle blodsukker, og derfor gør den nye teknologi en verden til forskel.

- Det vil rigtig fedt at få det og det vil gøre hverdagen meget nemmere for mig, hvis jeg kunne få det, siger Anna Krone Persen

Overlæge: Ny måler gør en forskel

For patienter med diabetes er det afgørende at have et stabilt blodsukker, og med den nye teknologi kan man nemmere måle det, fordi patienterne slipper for at stikke sig selv, og dermed kan man oftere måle sit blodsukker.

- Vi ved, at flere målinger betyder, at man har bedre muligheder for at få en velreguleret diabetes, siger Sanne Fisker, der er overlæge på Aarhus Universitetshospital.

Sanne Fisker er overlæge på Aarhus Universitetshospital.

Udover den fordel, så betyder den nye måler også, at patienterne kan se, om deres blodsukker er på vej op eller ned, og der for kan det være nemmere at finde ud af, hvad man skal være opmærksom på.

Men selv om man får den nye teknologi, så vil man ikke kunne undgå helt stikke sig.

- Hvis ens tal falder eller stiger meget pludseligt eller er meget lav, så kan det være nødvendigt at lave en kontrolmåling med et stik, men du vil stadig have fordelen ved, at du kan se udviklingen, siger Sanne Fisker

Afgørelse ændrer intet

Hos diabetesforeningen har de fulgt sagen tæt om den nye teknologi, og de er glade for, at der er kommet en afgørelse, men den ændrer ikke ved problemet for patienterne, lyder kritikken.

- Det er rigtig fint, at der endelig er kommet en afgørelse, men det, som er noget skidt, er, at de jo ikke har kastet meget mere klart lys over, hvad kommuner og regioner skal, når de skal beslutte sig for, hvem der skal betale for redskabet, som patienter kan få glæde af, siger direktør for Diabetesforeningen, Henrik Nedergaard.

Henrik Nedergaard er direktør i Diabetesforeningen.

De frygter, at mange igen vil ende i en situation, hvor mange fortsat vil være fanget et systemet fremfor at få den hjælp, som de har glæde af.

Vi havde i Region Midtjylland - i lighed med mange andre - håbet på en mere klar afgørelse i denne sag.
Anders Kühnau, næstformand, regionsrådet

Det skyldes, at afgørelsen ikke er klar, og derfor kan regningen igen blive problemet, når patienter søger igen.

- Det system, som vi har, er ikke særligt patientvenligt, og som først og fremmest har fokus på pengene mere end det har fokus på patientens ve og vel, siger Henrik Nedergaard.

Ifølge foreningen, så viser afgørelsen, at systemet trænger til at blive set efter i sømmene, og derfor håber de, at politikerne vil gribe ind snarest, og de vil gøre, hvad de kan for, at regeringen vil tage sagen med, når regeringen vil fremlægge en handlingsplan for diabetesområdet.

Politiker er også skuffet

Hvis Anna Krone Persen skal have mulighed for at få apparatet, så er det altså formentlig Region Midtjylland, der skal betale det, og de er også skuffede og afgørelsen.

- Vi havde i Region Midtjylland - i lighed med mange andre - håbet på en mere klar afgørelse i denne sag. Vi er lige nu ved at nærlæse afgørelsen og vil fortolke på den sammen med de andre regioner, men den foreløbige konklusion er, at det desværre stadig ikke står klart, hvem der har ansvaret for at give patienterne tilbuddet om den nye teknologi til blodsukkermåling, siger næstformand i regionsrådet Anders Kühnau (S).

Derfor er det endnu usikkert, hvor sagen om Anna Krone Persens sukkersyge lander, men spørger man Anders Kühnau bør der hurtigst mulig findes en løsning for den gruppe patienter.

- Der er dog, for mig at se, ingen tvivl om, at nogle patienter kan have stor gavn af tilbuddet, og som derfor også bør få det - ikke mindst børn med type 1 diabetes, siger han.

Tilbage i Hinnerup håber familien, at der snart findes en løsning, for deres tålmodighed med systemet er ikke stor på nuværende tidspunkt.

- Vi håber selvfølgelig, at Anna får tildelt et apparat, og helst så hurtigt så muligt. Nu har vi ventet lang tid nok, slutter Annas far, Johnny Krone.

Se mere om sagen i videoen øverst i artiklen. 

VIDEO: Sakarias Kaagh er også kommet i klemme i systemet, fordi kommune og region ikke kan blive enige om hans måleudstyr. Her kan du se et tv-indslag fra sidste efterår.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her