Historiske bygninger sættes til salg - 50.000 besøger stedet hvert år

Fredede industribygninger ved Gudenåen bliver formentlig sat til salg næste år. Stedet er både populært blandt kanoroere og vandrere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Klostermølle består af en række ældre industribygninger. Der er blandt andet en vandkraftværk på stedet. Foto: Gert S Laursen/Biofoto/Ritzau Scanpix

Går du og drømmer om at overtage en samling charmerende, gamle industribygninger med stor kulturhistorisk værdi, så får du formentlig snart chancen.

Kulturstyrelsen vil sælge sine bygninger ved Klostermølle vest for Skanderborg.

Oprindeligt var stedet et kloster, og siden blev der bygget et industrianlæg og et vandkraftværk i det område, Gudenåen løber ud i Mossø.

Det er bygningerne på stedet, Naturstyrelsen nu vil sætte til salg. Resten af området forbliver stadig åbent for offentligheden.

- Det er et helt unikt sted. I Naturstyrelsen vil vi fortsat gerne stå for området omkring Klostermølle, men driften af bygningerne er ikke vores kerneopgave. Derfor vil vi gerne sælge dem, siger Søren Hald, der er skovrider og chef for arealenheden i Naturstyrelsen Søhøjlandet.

Søren Hald er skovrider i Naturstyrelsen Søhøjlandet.

Kender ikke prisen

Naturstyrelsen forventer, at Klostermølle bliver sat til salg i løbet af næste år. Salget sker i givet fald igennem statens ejendomsselskab, Freja Ejendomme.

- Vi overdrager det hele til Freja, og så må vi se, hvad der kommer til at ske. De bestemmer, om salget for eksempel sker igennem en budrunde eller lignende, siger Søren Hald.

Hvad tror du, prisen bliver?

- Uha, det tør jeg slet ikke spå om. I den lokale presse har en ejendomsmægler lige været ude at gætte på prisen, men det afholder jeg mig fra.

Søren Hald refererer til en artikel i Midtjyllands Avis, hvor en ejendomsmægler fra EDC i Ry skyder på, at salgsprisen bliver mellem tre og fem millioner kroner.

Klostermølle ligger ved Mossø i Søjhøjlandet - cirka midt mellem Silkeborg, Horsens og Skanderborg. Foto: Google Maps

Kan blive endnu mere attraktivt

Ligesom det er usikkert, hvad de fredede bygninger er værd, er det også uafklaret, hvem der i sidste ende overtager nøglerne til Klostermølle.

- Vi har tidligere været i dialog med Horsens Kommune, men det endte ikke med noget. Der har også været en gruppe lokale borgere, som har vist interesse for at lave en organisation, som kan købe bygningerne. Så det står helt åbent, vurderer Søren Hald fra Naturstyrelsen.

Hvad håber du selv?

- Der har været meget snak om udvikling af Klostermølle. Det kunne være skønt, hvis bygningerne blev solgt til en aktør, som sætter yderligere gang i stedet. Mit håb er, at det bliver endnu mere attraktivt for de mange mennesker, der hvert år besøger Klostermølle.

Søren Hald understreger dog, at de kommende ejere skal kunne forlige sig med, at der kommer en del mennesker forbi på gårdspladsen. Klostermølle er blandt andet et populært sted for folk, der kommer sejlende i kano på Gudenåen, eller vandrere, der vil besøge udsigtspunktet Sukkertoppen ikke langt derfra.

- Klostermølle bliver besøgt af cirka 50.000 mennesker om året. Det er et meget, meget populært sted, og det skal det også være i fremtiden.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her