Ingen håndsrækning fra minister - men vennerne nægter at give op

Der er ingen umiddelbar hjælp at hente til støtteforening fra miljøminister Magnus Heunicke (S) i sagen om salget af Klostermølle.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Miljøministeren ønsker ikke, at et kommende salg af Klostermølle sættes på pause.

Kampen for at sikre offentlighedens adgang til den gamle vandmølle for enden af Mossø er i fuld gang. 

Og selvom der netop er tikket nedslående nyt ind fra miljøministeren, fortsætter kampen for at sikre fortsat adgang til stedet, som årligt besøges af op mod 50.000. Det fortæller Jan Karnøe, der er næstformand for støtteforeningen Klostermølles Venner. 

En forening, der blev stiftet dette forår med det formål at sikre, at offentligheden også i fremtiden vil have adgang til Klostermølle ved Gudenåen og Mossø. For ude i horisonten lurer et salg af stedet. 

Det er nemlig besluttet, at området senere på året bliver overdraget fra Naturstyrelsen til statens ejendomsselskab, Freja Ejendomme. Det betyder, at stedet på et tidspunkt bliver sat til salg og kan komme på private hænder, hvorfor adgangen til stedet kan blive begrænset. 

FORSØGER AT SIKRE DELVIS ADGANG

Naturstyrelsen har tidligere meddelt, at man vil prøve at sikre, at der stadig er offentlig adgang ved at tinglyse servitutter.

Styrelsen vil blandt andet gøre det til et krav, at en kommende ejer accepterer, at der bliver offentlig færden på to stier, og at man fortsat kan passere området i kano.

Tilbage i marts, inden Klostermølles Venner blev stiftet, gik flere foreninger sammen om et brev til miljøministeren for at bede ham se på sagen og pause et salg, så der var bedre tid til at kigge på alternative muligheder for at kunne drive stedet videre med fuld adgang. 

Sættes ikke på pause

Men nu er svaret fra miljøministeren kommet. Og det er nedslående læsning for Klostermølles Venner.

Ministeren skriver blandet andet:

- Naturstyrelsen har oplyst, at der ved tidligere sonderinger hos Horsens Kommune og lokale foreninger ikke umiddelbart har været interesse for at overtage ejerskabet til Klostermølle, og at styrelsen derfor har arbejdet videre med salg gennem indskud i Freja A/S. Ved salget vil der blive tinglyst deklarationer, der sikrer fortsat offentlig adgang for gående på arealerne og for kanosejlads på Gudenåen forbi Klostermølle.

- På den baggrund ser jeg ikke grund til at udskyde indskuddet, skriver Magnus Heunicke (S) i brevet. 

Kampen fortsætter

Men selvom der altså ikke er en hjælpende hånd fra ministeren, bevarer Klostermølles Venner håbet.

For et par dage inden svaret fra ministeren tikkede ind, sendte foreningen endnu et brev til ham. 

- Det er vores håb, at det nye brev gør mere indtryk. I brevet er der desuden også udtalelser fra blandt andet Horsens og Skanderborg kommuner. Vi forholder os foreløbigt afventende, indtil vi har fået svar på det seneste brev også, siger Jan Karnøe.

Han fortæller, at de i foreningen fortsat arbejder sideløbende på at skaffe grundlag for et selveje af Klostermølle, så der fortsat er fuld offentlig adgang til hele området.

- Vi sidder ikke bare og venter, vi vil forsøge at skabe et fornuftigt grundlag for at kunne overtage bygningerne, siger Jan Karnøe.

Historien om Klostermølle

Historien om Klostermølle går helt tilbage til middelalderen, da benediktinermunke i 1100-tallet byggede klosteret Voer Kloster på stedet.

Munkene anlagde dæmning og gravede den 1300 meter lange Klosterkanal ved klosteret. Det skabte et fald, som kunne drive en vandmølle.

Klosterbygningerne blev allerede i 1561 revet ned, men vandmøllen blev stående. Siden er møllen været brugt til flere forskellige ting, blandt andet kornmølle, stampning og valkning af vadmel og klæde, ligesom der også har været produktion af pap.

Det stoppede i 1974, da en del af bygningerne brændte.

I 1975 købte Miljøministeriet bygningerne og området og er siden blevet brugt til fritidsformål.

Kilde: Natur og Ungdom, Klostermølle

Miljøministeren slutter sit brev af med en opfordring.

- Jeg opfordrer til, at I fortsætter dialogen med Naturstyrelsen med henblik på at drøfte besøgendes muligheder efter en overdragelse. Såfremt Klostermølles Venner har konkrete planer om at erhverve Klostermølle, bedes I kontakte Naturstyrelsen herom.

Udover selve købet af ejendommene ved Klostermølle skal en kommende ejer også påregne økonomi til renovering og løbende vedligehold af de mange kvadratmeter.

Foreningens formål

Foreningens formål er at sikre offentlighedens adgang til Klostermølle.

Det kan ske via forpagtning eller ejerskab for at sikre, at brugen af Klostermølles arealer og bygningsmasse sker på et økonomisk bæredygtigt grundlag og med befolkningens rekreative interesser som mål under hensyntagen til landskabsfredning, bygningsfredning og fortidsmindefredning.

Foreningen ønsker desuden at formidle Klostermølles natur- og kulturhistorie for et bredt publikum.

Foreningens formål kan opnås ved at indgå samarbejde med andre parter, foreninger, interessegrupper, lodsejere og private ildsjæle.

Kilde: Natur & Ungdom

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her