"Sofari" skal inspirere til mere økologi: Top-restaurant serverer Philips grise

Økologien er støt på vej frem i Østjylland, og i dag inviterede Troldgaarden indenfor for at inspirere med deres økologiske svinebedrift.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
På Troldgaarden har de ingen stalde, men grisene kan derimod søge ly i små hytter.

De østjyske landbrugsarealer er ikke økologiske i lige så høj grad som i resten af landet. I løbet af de seneste år, har der dog været en stor udvikling mod mere økologi.

Tal fra Landbrugsstyrelsen viser, at landsgennemsnittet for økologisk landbrug er på 11,7 procent, mens andelen i den østlige del af Region Midtjylland er på 9,6 procent.

Forhåbentlig er vi med til at sætte fokus på, at dyrevelfærd er en vigtig ting og at man skal forholde sig kritisk.
Philip Dam Hansen, økologisk svinebonde

I en femårig periode, fra 2015-2020, er der dog kommet væsentlig mere til. I 2015 var der knap 19.000 hektar økologisk landbrug, mens det i 2020 var godt 33.000 hektar. Og en af dem, der driver et økologisk landbrug, er Philip Dam Hansen, som ejer Troldgården med sin familie.

Sjældne grise i køledisken

Søndag inviterede han gæster indenfor til ”Sofari”, hvor man kunne komme tæt på gårdens grise og blive klogere på økologien.

- Når man brænder så meget for det, vi går og laver her, og bruger uendelige timer på, er det fedt at få noget respons på det. Det, der er hverdag for os, er forhåbentlig spændende at se for dem, siger Philip Dam Hansen.

Sensommervejret med 15-20 grader har været guf for grisene, der helst ikke vil have det meget varmere. Temperaturerne gør dog, at de hele tiden har brug for "vandhuller", så de kan mudderbade.

Grisene er sortbroget dansk landrace, og dermed er det ikke sådan noget, man normalt finder i køledisken eller hos den typiske landmand. Faktisk påpeger landmanden, at arten er mere truet end det sorte næsehorn.

Fra gården leverer de svinekød til blandt andre den århusianske Michelinrestaurant Domestic, og for at sikre den bedste trivsel går smågrisene for eksempel længere tid sammen med soen, end de påkrævede syv uger.

- Jeg håber, vi kan få lov til at inspirere andre til at gøre det samme. Forhåbentlig er vi med til at sætte fokus på, at dyrevelfærd er en vigtig ting og at man skal forholde sig kritisk, siger Philip Dam Hansen. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her