Borgmester tager skarpt afstand: Kommunen skal ikke blande sig i de ansattes privatliv

Bjarne Overmark går over grænsen i sin kritik af en kommunal chef, og både S og V vil sikre sig, at kommunens ansatte ved, at de har fuld opbakning fra kommunens side. Bjarne Overmark står ved sin kritik.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Borgmester Torben Hansen (S) tager skarpt afstand fra den måde, byrådsmedlem Bjarne Overmark agerer over for kommunens familiechef. Foto: Privatfotos

Efter en dag, hvor østjyderne og nok særligt randrusianerne har været vidner til et frontalangreb fra byrådsmedlem i Randers Bjarne Overmark fra Beboerlisten på en kommunal familiechef, kommer både Venstre og Socialdemokratiet de offentlige ansatte til hjælp.

Bjarne Overmark mener, at familiechefen i Randers Kommune, Ann Hermansen, optræder upassende i et opslag på Facebook, og at opslaget understøtter, at familiechefen har et problem med sin dømmekraft, kunne man tidligere i dag læse.

Borgmester: Fuld ret til privatliv

Ann Hermansen føler sig på den anden side forfulgt og chikaneret, og nu får hun og hendes kollegaer i forvaltningen fuld rygdækning. Blandt andet fra borgmester i Randers Kommune Torben Hansen (S), som understreger, at kommunen ikke blander sig i de kommunalt ansattes liv på facebook.

Er der noget, som et byrådsmedlem vil kritisere en ansat for, skal de ikke gøre det i offentligheden. Så skal de komme til mig eller til kommunaldirektøren.
Torben Hansen (S), borgmester i Randers

- Jeg vil gerne understrege, at jeg slår fuldstændig ring om vores ansatte i Randers Kommune. De har ret til at ytre sig, og de har deres fulde ret til at have et privatliv, siger Torben Hansen, der også mener, at Bjarne Overmark er gået helt galt i byen med sin kritik.

- Jeg tager skarpt afstand fra, at han kritiserer i pressen. Vil han noget i forhold til vores medarbejdere, er vores døre åbne her på Laksetorvet. Er der noget, som et byrådsmedlem vil kritisere en ansat for, skal de ikke gøre det i offentligheden. Så skal de komme til mig eller til kommunaldirektøren, siger Torben Hansen.

V-medlem er bestyrtet

Også Jens Peter Hansen, byrådsmedlem for Venstre, mener, Bjarne Overmark agerer forkert, når han på den måde kommer efter en af kommunens ansatte. Blandt andet da Bjarne Overmark sendte en e-mail til samtlige medlemmer af byrådet med et skærmbillede af et facebookopslag, hvor Ane Hermansen er tagget.

I Randers Byråd har vi jo i flere år forsøgt at ændre kulturen, og det er ikke lykkedes. Det her tager problemerne et skridt videre.
Jens Peter Hansen (V), medlem af Randers Byråd

- Da jeg så den mail, der kom med oplysninger om, hvad en ansat i Randers Kommune havde lavet i sin fritid, blev jeg simpelthen bestyrtet. Jeg synes, det er helt uhørt, at sådan noget bringes ind i en politisk kontekst. Jeg er liberal og lægger stor vægt på, at folk skal have lov til at leve det liv, de har lyst til, så længe de ikke generer andre. Hvad vores ansatte foretager sig i deres privatliv, vedrører ikke os som politikere, så længe de varetager de opgaver, de skal for kommunen på ordentlig vis, siger Jens Peter Hansen.

- I Randers Byråd har vi jo i flere år forsøgt at ændre kulturen, og det er ikke lykkedes. Det her tager problemerne et skridt videre, siger Jens Peter Hansen, byrådsmedlem for Venstre. Foto: Randers Kommune

Han er på ingen måde glad for den måde, Bjarne Overmark agerer i den aktuelle sag.

- I Randers Byråd har vi jo i flere år forsøgt at ændre kulturen, og det er ikke lykkedes. Det her tager problemerne et skridt videre. Tidligere har vi haft problemer med, at byrådspolitikere er gået målrettet efter ansatte i deres arbejde i forvaltningen. Nu er vi så derhenne, hvor vi inddrager, hvad vores ansatte laver i fritiden. Det er virkelig grænseoverskridende. Det er helt derude, hvor det eneste, vi som byråd skal tænke på, er at agere, så vores ansatte er 100 procent sikre på, at ingen  bakker sådan en adfærd op.

Forsker: Eskalering af gammel sag

TV2 ØSTJYLLAND har forholdt Roger Buch, kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, den konkrete sag. Han ser den som en del af en tvist, der har stået på i årevis mellem ledende embedsmænd og nogle byrådspolitikere.

- Jeg ser det først og fremmest som en eskalering, siger Roger Buch.

Han forklarer, at der fra gammel tid af findes en regel om, at tjenestemænd skal opføre sig på en måde, ”der er værdig i forhold til deres job og den institution de arbejder for”, som for han formulerer det.

I dag har man et helt andet syn på, hvad man egentlig kan tillade sig som offentligt ansat.
Roger Buch, kommunalforsker

Han kalder det for ”nogle ældgamle regler, som man ikke rigtig håndhæver mere”, som har bund i en kultur fra 50’erne og 60’erne.

- I dag har man et helt andet syn på, hvad man egentlig kan tillade sig som offentligt ansat, og vi har også en anden vigtig ting, nemlig at rigtig mange mennesker udstiller store dele af deres privatliv på de sociale medier, og det betyder også, at vi får meget mere at se af, hvad folk foretager sig i deres privatliv, siger Roger Buch og fortsætter:

- Når man kigger ud over det kommunale Danmark, accepterer man, at både politikere og ansatte i kommuner i højere grad viser frem, hvad de laver i deres privatliv. Bagsiden af medaljen bliver så, at der kan være nogle politikere, der ser noget, de ikke synes om, og som de så reagerer på, som vi ser i den her sag, siger Roger Buch.

- Det er usædvanligt, at en kommunalpolitiker så hårdt kritiserer en ledende embedsmand for noget, som embedsmanden foretager sig i sit privatliv, siger Roger Buch, kommunalforsker ved DMJX.

Usædvanlig sag

Den aktuelle sag er usædvanlig, mener han.

- Det er usædvanligt, at en kommunalpolitiker så hårdt kritiserer en ledende embedsmand for noget, som embedsmanden foretager sig i sit privatliv. Det er også meget, meget usædvanligt, at en kommunal embedsmand siger, at hun oplever at hun er udsat for en personforfølgelse fra nogle af kommunalpolitikerne i kommunalbestyrelsen, så det betyder, at borgmesteren og kommunaldirektøren er nødt til at reagere på det her, siger Roger Buch, der ikke kan svare på, hvordan der skal reageres.

- Men man bliver nødt til at reagere på den ene eller den anden måde, siger kommunalforskeren.

Det er dette opslag, der har skabt hele konflikten. Foto: Privatfoto

Ane Hermansen kalder i en SMS til TV2 ØSTJYLLAND Bjarne Overmarks metoder for magtmisbrug.

- Det er et kæmpe demokratisk problem, når en folkevalgt politiker forsøger at gøre sin magt gældende på en frygtskabende måde, og jeg ser det som et dybt bekymrende eksempel på magtmisbrug.

- Jeg mener, det svækker hendes troværdighed, og at hun efter min mening mangler dømmekraft, siger Bjarne Overmark om Ane Hermansen.

Manglende dømmekraft

Til TV2 ØSTYLLAND siger Bjarne Overmark onsdag aften, at det handler om Ane Hermansens dømmekraft og kommunens troværdighed.

- Jeg mener, det svækker hendes troværdighed, og at hun efter min mening mangler dømmekraft, siger Bjarne Overmark og henviser til, at Ane Hermansen som familiechef blandt andet skal kunne håndtere tunge og alvorlige sager om eksempelvis tvangsfjernelse af børn.

Desuden er der også grænser for, hvad en kommunal chef kan deltage i, mener han.

- Jeg finder det upassende for en kommunal chef at deltage i den slags aktiviteter, siger Bjarne Overmark, og henviser også til kommunens omdømme. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her