Frikadellemanden, partihopperen og molboen: Tre kendte ansigter er ude af byrådene
De har siddet i byrådet i henholdsvis 14, 20 og 26 år. Efter tirsdagens kommunalvalg er det nu tid til et farvel.
Du har set deres ansigter på valgplakaterne i mange år. Du har hørt dem udtale sig i nyhederne og har måske mødt dem en gang eller to på gaden.
En række af de mere kendte ansigter i kommunalpolitikken stillede friske og veloplagte op til endnu en tørn i byrådet.
Men dette kommunalvalg har betydet et farvel til mange af veteranerne i østjysk kommunalpolitik. De endte nemlig med ikke at få den vælgeropbakning, det kræver at få en plads i byrådet.
Frank Nørgaard: Frikadelle-forkæmperen
Der er få personer i verden, der nyder en frikadelle i samme grad som Frank Nørgaard, der har siddet i byrådet for Dansk Folkeparti i Randers Kommune siden 2007.
Der er også få personer, der ligefrem gør den brune svinekødsbolle til en af sine helt store mærkesager.
Læs også:
I begyndelsen af 2016 besluttede et flertal bestående af Venstre og Dansk Folkeparti i Randers byråd nemlig, at der skulle serveres svinekød i kommunens børneinstitutioner.
- Det er vigtigt for os, fordi vi synes, at debatten har været drejet over sådan, at man ikke kan snakke om svinekød, sagde Frank Nørgaard dengang.
Kærligheden til frikadeller - og svinekød i det hele taget - er ikke blevet mindre hos byrådsmedlemmet.
Men nu er hans tid på rådhuset i Randers forbi. De 703 personlige stemmer gav ham ikke en plads i byrådet, og det er egentligt ikke noget, der kommer bag på ham. Han havde nemlig haft en stærk fornemmelse af, at den lave valgtilslutning til Dansk Folkeparti ville gøre det til en udfordring at fortsætte.
Læs også:
Hans politiske eftermæle er dog sikret.
- I bund og grund er jeg stolt over, at vi sikrede, at dem, der har lyst til at spise frikadeller og svinekød, også kan gøre det fremover, siger han.
Ango Winther: Fra A til C
En anden erfaren kandidat, der ikke opnåede genvalg, er Ango Winther.
Efter at have været en del af Socialdemokratiet i Aarhus Kommune i 26 år, valgte han forrige år at skifte parti til Det Konservative Folkeparti.
- Der har været nogle sager på det sidste, mens jeg var i Socialdemokratiet, som jeg havde det svært med, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Efter at have siddet i byrådet i Aarhus Kommune i 28 år, er han nu blevet valgt fra af vælgerne. De 550 personlige stemmer, han modtog, gav ham ikke en plads i byrådet denne periode.
- Folkets dom kan man ikke gå op imod. Og det skal man heller ikke, siger han.
Og for Ango Winther bliver tiden uden for byrådslivet en tid, der skal rode båd på det forsømte.
- Nu har jeg i 28 år svigtet datteren meget. Nu kan jeg gøre gengæld over for mine to børn.
Gunner Sørensen: Molboen tabte med ni stemmer
Gunnar Sørensen har siddet i byrådet for Venstre i mere end 20 år - først i Ebeltoft og senere i Syddjurs Kommune.
Landmanden fra Mols tabte til en anden Venstremand, Jens Bjørn Andersen, med en forskel på blot ni stemmer.
- Jeg stillede op for at blive valgt, siger han leende og fortsætter:
- Men sådan er det. Spillets regler kender man jo, og det er vælgerne, der bestemmer, hvem der skal sidde der. Og sådan er det.
Læs også:
Nu sidder han med et gammel Venstre-gruppefoto i hænderne, og mindes tiden for over to årtier siden, da han startede i politik.
- Rent politisk var jeg fuldstændig grøn og nyvalgt, og havde ikke været meget politisk engageret før jeg mødte op den dag derude, siger han.
Og ligesom hos det afgående byrådsmedlem i Aarhus Kommune, Ango Winther, skal tiden - udover at være landmand på Mols - nu bruges på familien.
- Både min kone og mine børn tænker, at de skal have noget af den tid, som jeg har brugt derude. Og det er da sådan, det bliver.