Halvdelen ønsker ingen af to borgmesterkandidater
Næsten halvdelen af vælgerne vil ikke have nogen af de to borgmesterkandidater i Silkeborg, viser en meningsmåling.
Der bliver kamp til stregen om borgmesterkæden i Silkeborg - og højst sandsynligt bliver det et tæt løb.
I otte år har Steen Vindum (V) siddet øverst på tronen i Silkeborg Kommune som borgmester. Til det kommende kommunalvalg i november er udfordreren Helle Gade fra Socialdemokratiet, som blev valgt ind i 2017.
Nu viser det sig, at næsten halvdelen af vælgerne ikke vil have nogen af de to kandidater som borgmester. Det viser en ny meningsmåling, som Jysk Analyse har lavet for TV2 ØSTJYLLAND, TV MIDTVEST og Midtjyllands Avis.
- Det er ærgerligt. Jeg synes, det er et højt tal for sandsynligheden for, at det bliver enten Helle eller jeg, som bliver borgmester, er ret stor, siger Steen Vindum (V) til TV2 ØSTJYLLAND.
I meningsmålingen svarer 28 procent, at de foretrækker Steen Vindum (V), imens 22 procent vil have Helle Gade. Én procent foretrækker en anden kandidat som borgmester, og 49 procent foretrækker hverken Steen Vindum eller Helle Gade.
- Det kræver noget arbejde fra min side. Det kræver ekstra krudt at oplyse tvivlerne frem til valget, siger Helle Gade til TV2 ØSTJYLLAND.
Fakta om meningsmålingen:
• Målingen er foretaget imellem den 6. og 10. oktober 2021. Her har Jysk Analyse gennemført 1.040 interviews med tilfældigt udvalgte, stemmeberettigede personer i Silkeborg Kommune.
• Ved beregningerne er der foretaget en vejning for køn, alder og stemmeadfærd ved det seneste kommunalvalg, så det svarer til sammensætningen i populationen.
• Meningsmålingens statistiske usikkerhed er +/- tre procentpoint.
Kilde: Jysk Analyse
Én ud af 10 socialdemokrater vil hellere Vindum
I meningsmålingen har 10 procent af dem, der fortæller, de vil stemme på Socialdemokratiet, også sagt, at de foretrækker Steen Vindum (V) som borgmesterkandidat.
- For mig viser det, at vi er et parti på midten. Jeg har brug for at finde ud, hvad der skal gøres for at ændre dem, siger Helle Gade.
Næsten én tredjedel af de socialdemokratiske vælgere (30 procent) foretrækker hverken Helle Gade eller Steen Vindum som borgmester.
- Jeg skal mere ud over rampen. Vi skal i arbejdstøjet. Vi kan altid blive bedre til at informere. Det er min opgave at blive dygtigere til det frem mod valget, siger Helle Gade.
Hver femte Venstre-vælger vil have en anden end Vindum
Meningsmålingen viser også, at 19 procent af dem, som har planer om at stemme på Venstre, hverken vil have Helle Gade eller deres egen kandidat Steen Vindum.
- Det er et højt tal, synes jeg. Det er jeg skuffet over. Jeg er klar over, jeg ikke kan være venner med alle. Der er i mit parti hardcore liberale og andre som mig, der arbejder med brede aftaler. Og det kan være forklaringen, siger Steen Vindum.
Ekspert: Handler ikke kun om stemmer
Ifølge Rune Stubager, som er professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet, så handler det ikke kun om, hvem der får flest kryds ud for sit navn i stemmeboksene, men hvor god man er til at forhandle.
- Man kan sagtens tabe valget på stemmer, men forhandle sig frem til at blive borgmester i forhandlingslokalet, siger Rune Stubager til TV2 ØSTJYLLAND.
Herunder kan du se stemmefordelingen til de enkelte partier i meningsmålingen foretaget af Jysk Analyse for TV2 ØSTJYLLAND, TV MIDTVEST og Midtjyllands Avis.
Selvom Helle Gade lige nu ser ud til at være bagud og er mindre kendt som ny spidskandidat end Steen Vindum, så vil hun kunne drage nytte af, at det går godt for Socialdemokratiet på landsplan, fortæller Rune Stubager.
- De landspolitiske vinde blæser i hendes retning. Og det har en effekt lokalt også. Modsat skal man ikke undervurdere borgmestereffekten, som kan flytte mange stemmer på valgdagen, siger han.
- De mindre partier kan blive magtfulde
I forhold til de 49 procent af de adspurgte, som hverken vil have Steen Vindum (V) eller Helle Gade (S) som borgmester, så mener Rune Stubager, at det kan betyde, at de mindre partier i sidste ende kan få mere magt - og måske endda også borgmesterposten.
- De mindre partier kan får større magt i forhandlingslokalet. Eksempelvis kunne et mindre parti godt være fristet af at give mange udvalgsposter væk til eksempelvis socialdemokraterne mod selv at få borgmesterposten, siger Rune Stubager og fortsætter.
- De mindre partier kan pludselig blive mere magtfulde. Der er i princippet åbnet for et kræmmermarked, siger han.
Samtidig pointerer han, at der er lang tid til, valget egentlig skal stå.
- Valget er ikke rigtig skudt i gang endnu. Noget af det vil flytte sig, når valgplakaterne bliver sat op, siger Rune Stubager.
Herunder kan du se, hvad nogle af de folk, TV2 ØSTJYLLAND har mødt på gaden i Silkeborg, mener: