Massiv mangel på hænder: Politiker vil have uafklarede unge ud på plejehjemmene

Manglen på hænder til at passe de ældre er massiv i Skanderborg Kommune.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
I Skanderborg Kommune forudser man mange flere ældre over 75 år de kommende år. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

I Skanderborg Kommune mangler de ansatte til at tage sig af de ældre. Samtidig stiger antallet af ældre i kommunen meget, mens de unge fravælger SOSU-uddannelsen.

En uheldig cocktail, der kalder på handling. Derfor mener Søren Erik N. Pedersen, medlem af Undervisnings- og Børneudvalget for Venstre i Skanderborg Kommune, at der skal ske noget. 

Der skal andre midler til at nå i mål.
Søren Erik N. Pedersen (V), byrådspolitikker i Skanderborg Kommune

Og der skal nye ideer og tiltag på bordet, hvis Skanderborg Kommune skal kunne tilbyde de ældre en værdi ældrepleje, mener han.

Søren Erik N. Pedersen foreslår et etårigt skoleforløb til unge, som ikke kan bestemme sig for hvilken ungdomsuddannelse, de skal vælge.

- Vi skal oprette en velfærds-ungdomslinje, hvor unge skal varetage ufaglærte opgaver med hjælp fra uddannede SOSU-assistenter som et supplement til vikarer. På den måde kan man afkræfte de værste fordomme og i stedet fokusere på, at jobbet er vanvittigt vigtigt, siger Søren Erik N. Pedersen.

Afviser ekstraudgift

Ifølge lokalpolitikeren skal de unge aflønnes på normal vis. Han afviser, at det bliver en ekstraudgift for kommunen.

- Penge kommer fra den samme kasse, som enten skulle have være gået til et vikarbureau, hvor taksten typisk er højere, men her går penge i stedet til dem, som skal udgøre det løse ufaglærte personale, siger Søren Erik N. Pedersen.

Du har jo siddet i kommunen i flere år. Hvorfor kommer det først nu her kort før valget?

- Det er først nu, at det går op for mig, hvor alvorlig sagen er. Vi har jo i mange år forsøgt at få flere til at tage SOSU-uddannelsen uden held. Der skal andre midler til at nå i mål.

I Skanderborg Kommune bliver udfordringerne ikke mindre af, at kommunen forudser mange flere ældre over 75 år de kommende år. For aldersgruppen med personer over 85 år forventes en tredobling frem mod 2037, hvilket er den største stigning af alle aldersgrupper.

Ifølge fagforbundet FOA skal der ansættes 184 assistenter og 215 hjælpere frem til 2030 for at fastholde serviceniveauet for de ældre i Skanderborg Kommune.

På UCS10 i Skanderborg vil de gerne sammen med de unge nedbryde fordomme om plejefaget.

Skoleleder vil nedbryde fordomme

Elever fra Danmarks største 10.klassescenter – UCS10 i Skanderborg – er ikke meget for at se frem mod et arbejdsliv som SOSU-assistent, selv om en af skolens 11. linjefag bygger bro til netop det fag.

- Der er jo den her fordom om at tørre røv på gamle mennesker, siger Johanne Bjørk Blok, som går i 10. klasse på UCS i Skanderborg.

Mens UCS10 sender cirka 30-40 procent af eleverne videre til en ungdomsuddannelse årligt, halter det gevaldigt med at få unge til at uddanne sig som SOSU-assistenter. Her er det i gennemsnit kun blevet til cirka fem procent svarende til 10-15 elever årligt, som vælger den retning.

- Det er da kedeligt at være en del af en kedelig statistik, siger Anders Jepsen, som er leder af UCS10 i Skanderborg.

- Der hersker desværre mange fordomme om arbejdet som SOSU-assistent. Vi skal sørge for at ændre fortællingen om faget i samarbejde med medier, hjemme ved aftensmadsbordet og i grundskolen, siger Anders Jepsen.

VIDEO: Her kan du se mere om udfordringerne i Skanderborg Kommune og høre mere om, hvad de unge tænker om det.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her