Vild stoledans: De blev borgmestre
Silkeborg, Odder og Norddjurs får nye borgmestre. Det samme gør de i Syddjurs og på Samsø - hvis konstitueringsaftalen i ø-kommunen vel at mærke holder.
Fem nye borgmestre. Det er indtil videre, hvad østjyderne vågner op til.
Det står klart efter en nat med masser af politisk stoledans fra Randers til Horsens og fra Silkeborg til Djursland.
Her er et overblik over, hvem der er blevet borgmestre, mens landet sov.
Syddjurs har fortsat S-borgmester
I Syddjurs Kommune var en ting givet på forhånd, og det var, at kommunen skulle have en ny borgmester, da Ole Bollesen (S) ikke genopstillede.
Det bliver dog fortsat en socialdemokrat, der skal stå i spidsen for Syddjurs. Det kunne Michael Stegger (S) meddele, da han midt på natten trådte frem for pressen.
- Det er sådan, at det er mig, der er den nye borgmester i Syddjurs Kommune, enstemmigt bakket op af 27 byrådsmedlemmer, der står på denne aftale, jeg lige har sat min underskrift på. Det har vi alle sammen gjort, sagde Michael Stegger, der også allerede på valgnatten kunne fortælle om en fordeling af formandsposterne i de politiske udvalg.
Michael Stegger kunne også meddele, at Venstre skal udpege en 1. viceborgmester, mens det ligger fast, at De Radikales Heine Skovbak Iversen bliver 2. viceborgmester.
Samsø får (måske) ny borgmester
Det blev et drama af karakter, da der natten til onsdag skulle findes ny borgmester på Samsø.
I første omgang så det ud til, at Marcel Meijer (S) kunne fortsætte som borgmester, men omkring midnat så situationen pludselig anderledes ud, for nu var Søren Wiese (V) borgmester på Samsø.
Det lå fast og endda nedfældet på papir i en aftale mellem Socialdemokratiet og Venstre, som tilsammen har sat sig på syv af kommunens 11 mandater. Fire til S og tre til V.
- Vi måtte jo se, at SF ikke ville bakke op om os, og så er det her det næstbedste for os i situationen. Det er det, vi går efter lige nu, sagde Marcel Meijer (S), der med aftalen bliver viceborgmester.
Midt på natten ser aftalen dog ud til at kunne falde. I hvert fald har SF's Ulla Holm udfordret aftalen og Marcel Meijer.
SF har fået to mandater, og sammen med Socialdemokratiet kan de altså danne flertal.
- Jeg har svært ved at se, hvad Marcel Meijer får ud af den aftale, de har lavet. Jeg har skrevet til ham, at vi peger på ham og vil give borgmesterposten til ham. Men det har han ikke svaret på, fordi han er sur, siger Ulla Holm (SF) til TV2 ØSTJYLLAND.
Borgmesterskifte i Odder
Odder Kommune har fået ny borgmester, og det bliver Socialdemokratiets Lone Jakobi.
- Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre og Socialdemokratiet har nu indgået en konstitueringsaftale, og vi har nu aftalt, at jeg bliver borgmester for Odder Kommune, sagde hun midt på natten.
Enhedslistens Ditte-Marie Theisen bliver viceborgmester samt formand for udvalget for børn og unge.
Torben Hansen fortsætter i Randers
I Østjyllands nordligste kommune Randers hedder borgmesteren efter kommunalvalget fortsat Torben Hansen (S). Det stod klart midt på natten, da en konstitueringsaftale lå klar.
Bag aftalen står Socialdemokratiet, Venstre, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti og Det Radikale Venstre, som tilsammen kan mønstre 25 af de 31 mandater i kommunen.
Posten som 1. viceborgmester går til Venstre, der med seks mandater bliver det næststørste parti i Randers.
Silkeborg får ny borgmester
Efter en valgkamp præget af tæt duel mellem den siddende borgmester Steen Vindum (V) og socialdemokraten Helle Gade, står sidstnævnte tilbage som valgets store vinder.
Det stod klart midt på natten, hvor Helle Gade med opbakning fra Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten kunne træde frem som Silkeborgs nye borgmester.
- Jeg er yderst tilfreds med den aftale, vi har indgået, lød det fra Helle Gade (S).
I sidste ende blev valget afgjort af Det Radikale Venstre, der fik to mandater. Derfor kan Johan Brødsgaard (R) også kalde sig ny viceborgmester i Silkeborg.
Genvalg til Fischer i Skanderborg
Kort før klokken 01 kunne borgmester Frands Fischer (S) sige, at han fortsætter som borgmester i Skanderborg.
Det sker med støtte fra SF, Radikale, Enhedslisten og Alternativet. Dermed har den siddende borgmester sikret sig opbakning fra 16 af byrådets 29 mandater.
- Aftalen er ikke færdiggjort, men vi har lavet den nu, og den skal gøres færdig i morgen, sagde Frands Fischer til TV2 ØSTJYLLAND.
Samtidig lød det fra borgmesteren, at listen med partier bag borgmesteren ikke nødvendigvis er afsluttet, hvilket levner plads til en bredere konstituering med blå partier i løbet af onsdag.
I Horsens hedder borgmesteren stadig Sørensen
Allerede tidligt på natten kunne Horsens' borgmester Peter Sørensen meddele, at han fortsætter på posten med bred opbakning.
- Vi er det klart største parti og tæt på 40 procent af stemmerne, og det er vi tilfredse med, selvom vi er gået tilbage, siger Peter Sørensen til TV2 ØSTJYLLANDs udsendte reporter.
Frem til kommunalvalget sad Socialdemokratiet på et absolut flertal med 14 ud af 27 mandater. Socialdemokratiet har tabt 4,7 procent i forhold til seneste valg, men står alligevel tilbage som kommunens største parti med 12 mandater - og borgmesterkæden.
Den endelige konstitueringsaftale forhandles først på plads onsdag, lød det natten til onsdag fra Peter Sørensen.
Norddjurs får ny borgmester
I Norddjurs gik borgmester Jan Petersen (S) og de øvrige røde partier hjem klokken 03.30, og fra den siddende borgmester lød det, at partierne havde aftalt at gå hjem og sove på det.
Tre kvarter senere var Liberal Alliances Jens Meilvang, som fik næstflest personlige stemmer i Norddjurs (1485 stemmer), dog fortsat i gang med forhandlinger med blå partier, og det gav pote, for kort efter klokken 04.30 har de blå partier forhandlet en konstitueringsaftale på plads.
Det betyder, at Norddjurs' nye borgmester bliver Venstres Kasper Bjerregaard, mens Benny Hammer (K) bliver viceborgmester.
Aarhus: Bundsgaard beholder posten
Kl. 06.42 kunne et flertal i Aarhus Kommune skrive under på et genvalg af Jacob Bundsgaard som borgmester.
20 ud af de 31 byrødder bakker op om den nu genvalgte borgmester.
Konstitueringen, som partierne kunne underskrive, betyder også, at de fem rådmandsposter i Aarhus Kommune tilfalder Socialdemokratiet, SF, Radikale, Venstre og Konservative.
Dermed mister DF deres rådmandspost til Konservative.
- Det har været lange og seje forhandlinger, og jeg glæder mig til at tage fat på arbejdet, siger borgmester Jacob Bundsgaard.
Favrskov får konservativ borgmester
Onsdag aften fik Favrskov kommune som den sidste i Østjylland deres borgmester slået fast. Det blev Lars Storgaard fra Det Konservative Folkeparti, som har opbakning fra hele den borgerlige fløj. Det tæller DF, Venstre og Nye Borgerlige.
Med et smalt flertal hos blå blok stod borgmesterposten sandsynligvis mellem Birgit Liin (V) og Lars Storgaard (C). Midt på natten meldte politikerne ud, at der ikke kommer en afklaring i nattemørket. Forhandlingerne sluttede ved 5-tiden onsdag morgen og blev genoptaget onsdag klokken 17.
Knap tre timer senere blev den kommende borgmester offentliggjort.
Selvom borgmesterposten er fastlagt, skal der i de næste dage forhandles videre om den endelige konstituering.
S bevarer formandspost i regionen
Med ét enkelt mandat får rød blok flertal ved valget til Region Midtjylland. Det betyder, at Anders Kühnau (S) fortsætter som formand for Regionsrådet.
Samlet set fik rød blok 21 mandater imod blå bloks 20.
Nye Borgerlige og Konservative fik et kanonvalg. Særligt Konservative gik markant frem. Partiet gik fra et mandat til seks mandater.
For første gang er det ikke lykkedes at indgå en bred konstitueringsaftale, lyder det onsdag morgen fra Anders Kühnau.
Tidligere på morgenen forlod Venstres Anders G. Christensen regionshuset i Viborg med en skuffet mine.