22 timer i bus og 12 timer i fly: Strandede Stefan endelig hjemvendt fra Peru
Efter mere end to uger indespærret på et hostel og over halvandet døgns rejse er det langt om længe lykkedes Stefan Julian at komme hjem fra Peru.
Stefan Julian sidder lige nu alene i et sommerhus i Bønnerup Strand på Djursland. Her isolerer han sig de næste 14 dage.
Det lyder måske ikke som det mest sindsoprivende, men efter mere end to uger, hvor han har været mere eller mindre indespærret på et hostel i byen Cusco i Peru, er det en kæmpe lettelse.
- Der har jo været en uvished om, hvordan jeg skulle komme hjem, så skuldrene faldt lidt ned, da jeg landede. Nu er jeg på hjemmebane igen, siger Stefan Julian til TV2 ØSTJYLLAND.
Han var blandt de knap 200 strandede danskere, der fredag morgen landede med et særfly fra Peru i lufthavnen i Kastrup.
Fragtet i busser med politieskorte
Flyveturen tog lidt over 12 timer, og inden da havde han allerede været næsten et døgn undervejs.
For at komme til Lima, hvorfra flyet afgik, skulle han nemlig på en 22 timers bustur fra Cusco, hvor han på daværende tidspunkt havde været strandet i 16 dage.
- Vi skulle igennem et bjergpas på 10 timer med hårnålesving, og folk var køresyge ad helvede til, men jeg slap sådan næsten, siger han.
Fire busser kørte i kortege med politifolk på motorcykler foran og bagved fra Cusco til hovedstaden Lima, hvor særflyet, der endelig skulle få ham og de mange andre skandinaver hjem.
- Dernede kaldte de det projekt ”vikingos”, som er spansk for vikinger. Der var folk fra Danmark, Sverige, Norge og Finland, så det var vikingerne, der skulle hjem, fortæller Stefan Julian.
En af de vanskeligste særflyvninger
Udenrigsministeriet beskriver Peru som et af de steder, der har været vanskeligst at få danskere hjem fra her under udbruddet af COVID-19.
Der er undtagelsestilstand i Peru, hvilket blandt andet betyder, at veje er lukket ned, flytransporten ind og ud af landet er suspenderet, og der er udgangsforbud.
- Hvis du skulle noget udenfor, så skulle du have et ærinde, såsom at handle, gå på apoteket eller hæve penge, siger Stefan Julian.
Til sidst lykkedes det dog for at få hentet 285 passagerer fra Norden hjem et SAS-fly, som fløj sin længste rute nogensinde.
- Der er blevet lagt så mange arbejdskræfter i at få os hjem. Udenrigsministeriet har nok arbejdet deres røv i laser, siger Stefan Julian.
Fra kylling og ris til rugbrød og leverpostej
Alle danskere, der kommer hjem fra rejser i udlandet i disse dage, anbefales af Udenrigsministeriet at gå i karantæne i 14 dage efter hjemkomst.
Derfor er Stefan Julian nu alene i Bønnerup Strand.
- Når jeg endelig er kommet hjem, så er det sidste, jeg vil, at smitte min familie, siger han.
Han var således heller ikke en af dem, der krammede familien i lufthavnen ved hjemkomst. Hans far og bror ventede godt nok på ham på perronen i Aarhus - men på behørig afstand.
- De var kørt fra Bønnerup Strand til Aarhus i to biler, og så fik jeg kastet nøglen til den ene.
Familien har dog sørget for at gøre tiden i isolation lidt mere udholdelig.
- De har været så søde at sørge for, at jeg har noget tøj, en playstation, et påskeæg, og så er køleskabet fyldt op med rugbrød og leverpostej. Det er lige, som det skal være, for jeg har jo levet af overkogte ris og kedelig kylling i alt for mange dage, siger Stefan Julian, der har tænkt sig at give familien en kæmpe bjørnekrammer som de første, når den slags er tilladt igen.