Borgere kan betale mindre i skat - kommune bevarer stadig indtægterne

Flere partier i Norddjurs er klar til at sænke kommuneskatten. Ny ordning sikrer potentielt, at det bliver uden tab af indtægter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Norddjurs har i dag den højeste kommuneskat i Østjylland med 26,7 procent. Den vil nogle politikere nu til at sænke igen. Foto: Pernille Olsson

Norddjurs' borgere skal måske betale millioner mindre i kommuneskat næste år. Alligevel går kommunekassen ikke glip af pengene.

Det lyder som et umuligt regnestykke, men det er staten, der vil støtte kommuner med de allerhøjeste skatteprocenter i Danmark - herunder Norddjurs som den eneste kommune i Østjylland.

Ordningen er en del af den nye udligningsreform, der blev præsenteret tirsdag.

Norddjurs Kommune kan sænke skatten fra 26,7 procent til 26,3 procent, og samtidig vil staten permanent dække kommunens tab af indtægter ved skatteændringen.

- Det forslag skal vi helt klart gå efter at få sat i værk i vores kommune, siger Jan Petersen (S), borgmester i Norddjurs Kommune.

Jan Petersen (S) har været borgmester i Norddjurs Kommune siden 2010. 

Han vil dog ikke udstede skattegarantier.

- Der er stadig nuancer i ordningen, der skal ses efter i sømmene, men det virker til, vi kan og skal gøre brug af den, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Østjyllands højeste kommuneskat

Også hos Venstre, som er det næststørste parti i Norddjurs, er der opbakning til at sænke skatten med de 0,4 procentpoint.

- Vi er enige i, at det bør vi gøre. Det var rent faktisk også det, vi lovede borgerne, da vi lavede krisebudgettet for 2019 og hævede skatten væsentligt dengang, siger Venstres gruppeformand, Kasper Bjerregaard.

I 2019 hævede Norddjurs Kommune skatten med 1,1 procent fra 25,6 procent til 26,7 procent. Dermed overhalede Norddjurs både Samsø Kommune og Syddjurs Kommune.

Nu er Norddjurs' borgere dem, som betaler mest i kommuneskat blandt østjyderne.

Se, hvad din kommune opkræver i skat i 2020

Norddjurs: 26,7 procent

Samsø: 26 procent

Syddjurs: 25,9 procent

Randers: 25,8 procent

Favrskov: 25,7 procent

Skanderborg: 25,7 procent

Silkeborg: 25,5 procent

Horsens: 25,2 procent

Odder: 25,1 procent

Aarhus: 24,4 procent

Kilde: Skatteministeriet

Venstre var med i budgetforliget for 2019, selvom skattestigninger sjældent er borgerlig politik.

- Vi gik med til at hæve skatten, fordi vi mente, det var nødvendigt for at få kommunen på ret køl, siger Kasper Bjerregaard og uddyber:

- Men for os har det handlet om at hæve skatteindtægterne midlertidigt, og vi fik skrevet ind i budgetaftalen, at skatten skal sænkes igen, hvis økonomien er i bedring.

Debat: Skal skatten sænkes yderligere?

Norddjurs Kommune står til at kunne sænke skatten 0,4 procent, uden at kommunen mister indtægter.

Det er svært at give et præcist bud på, hvor mange millioner borgerne i Norddjurs samlet slipper for at betale i skat, fordi det afhænger af de samlede skatteindtægter.

Et forsigtigt bud tyder dog på, at det bliver i omegnen af 23 millioner kroner, som staten vil gå ind og dække.

De Konservative har modsat Venstre stået uden for budgetaftalen, der sendte Norddjurs i toppen over kommuneskatter i Østjylland.

Benny Hammer fra De Konservative vil gerne se på, hvad mulighederne er for at sænke skatten yderligere i Norddjurs Kommune.

Her mener gruppeformand og viceborgmester Benny Hammer, at "det er lige til højrebenet" at sænke skatten de første 0,4 procent.

- Og når vi kommer til forhandlingsbordet, tror jeg, at vi både kan hæve serviceniveauet og se på, om vi kan sænke skatten yderligere, siger han.

VIDEO: Se bud, hvad en skolebestyrelsesformand og Ældrerådet i Norddjurs godt kunne bruge ekstra udligningsmillioner på. 

Venstre hæfter sig også ved, at udligningsreformen giver Norddjurs 56,7 millioner kroner ekstra, samtidig med det er lykkes at forbedre økonomien i kommunen hurtigere end forventet.

- Der er stadig store ubekendte som coronakrisen og den endelige økonomiaftale mellem regeringen og kommunerne, men når økonomien er i bedring, så skal borgerne også mærke det, siger Venstres Kasper Bjerregaard og fortsætter:

- Derfor mener jeg, vi er nødt til at overveje, om det er muligt at sænke skatten yderligere.

Borgmester: Det kommer ikke på tale endnu

Den diskussion mener den socialdemokratiske borgmester Jan Petersen ikke er relevant endnu.

Han vil gerne sænke skatten det første stykke, som staten umiddelbart går ind og dækker, men derfra skal der velfærd og investeringer til - ikke yderligere skattenedsættelser.

- Først skal vi have styr på ordentligt velfærd, Der er huller i vejene, som skal udbedres og bygninger, som skal renoveres, samtidig med at områder skal udvikles, så det bliver attraktivt at flytte til kommunen, siger Jan Petersen.

Men du har selv været med til at lave en budgetaftale for 2019, hvor skatten kan sænkes, hvis der kommer en udligningsreform. Hvorfor ikke se på at sænke skatten yderligere?

- Konkret står der i den budgetaftale, at det kun kommer på tale, hvis vi har et service- og investeringsniveau, der tåler sammenligning med de øvrige østjyske kommuner. Det har højere prioritet for mig end en yderligere skattesænkning.

Ordningen, som flere politikere i Norddjurs, vil gøre brug af, står beskrevet under punkt 12 i dette bilag til den nye udligningsreform

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her