Østjyde i Kina bestiller mad hjemmefra og bruger maske
30-årige Mokhtar Ghambary fra Grenaa arbejder i øjeblikket i Kina, og også han er påvirket af udbruddet af coronavirus i landet.
Til daglig arbejder Mokhtar Ghambary fra Grenaa som en blanding af pædagog og engelsklærer i en international børnehave i millionbyen Xian i Kina.
Men lige nu holder børnehaven lukket på grund af det kinesiske nytår, og det meste af østjydens liv foregår inden døre i hans lejlighed - på grund af faren for at blive smittet med den såkaldte coronavirus.
- Jeg går nærmest ikke ud. Jeg har en app, så jeg kan få mad leveret til døren, og den bruger jeg meget. Jeg bliver nødt til at høre, hvad mine kollegaer siger, og de siger, at jeg skal blive indenfor, siger Mokhtar Ghambary til TV2 ØSTJYLLAND.
- Jeg er ikke bange, men jeg er bekymret, tilføjer han.
Han arbejder sammen med mange kinesere, og de sender ham opdateringer på situationen, da han selv kun forstår en smule kinesisk. Derudover får han opdateringer fra en engelsk hjemmeside, som regeringen står for.
- Virussen har ændret alt. Biografer, shoppingcentre, diskoteker, butikker, alt er lukket lige nu. Det hænger også sammen med det kinesiske nytår, men jeg har hørt, at det først åbner, når regeringen siger til.
- Alle holder sig indendørs. Efter kl. 12 går folk udenfor, men efter kl. 14-15 er der helt tomt udenfor igen, siger østjyden.
Fakta om coronavirusen:
Verdenssundhedsorganisationen WHO oplyste første gang den 12. januar om et udbrud med tilfælde af lungebetændelse, smittet med en ny coronavirus (2019-nCoV) i Wuhan i Hubei-provinsen i den østlige del af Kina. Siden da er der set et kraftigt stigende antal tilfælde, blandt andet hos rejsende fra Wuhan til andre områder, både i Kina og til andre lande. Der er mistanke til, at smitten initialt er sket på et dyremarked, men de nye tilfælde ser nu ud til primært at komme fra smitte imellem mennesker.
Kilde: Statens Serum Institut
Familie: Kom hjem
Mokhtar Ghambary har kun hørt om to tilfælde af smitte i hans by, og de er blevet kørt til en lukket afdeling på et hospital. Og generelt synes han, at regeringen er god til at oplyse ham om situationen, så han ikke er bange.
Hjemme i Grenaa ser hans familie og venner dog helst, at han kommer hjem, selvom hans kontrakt løber indtil maj.
- De vil have mig hjem med det samme, men jeg kan ikke bryde min kontrakt. Især min mor og mine venner skriver, at jeg skal komme hjem. Jeg har overvejet det, men jeg har skrevet under på min kontrakt, siger han.
Mokhtar Ghambary får løbende tal på, hvor mange der er smittet og døde af virussen, og de nyeste tal siger 116 døde og lidt over 5000 smittede. Den yngste skulle være ni måneder.
Virussen brød ud i Wuhan i Hubei-provinsen i den østlige del af Kina, og byen er lige nu blevet isoleret af regeringen. Udenrigsministeriet i Danmark fortæller, at syv af de 18 danskere, der er i Wuhan, har bedt om at blive evakueret fra byen.
Aarhus er klar
Udover Wuhan har de kinesiske myndigheder lukket den største togstation i byen Ezhou samt lukket for offentlig transport, biografer, internetcaféer og den centrale marked i byen Huanggang ved Wuhan, skriver Ritzau.
Derudover har virusset spredt sig til Saudi-Arabien, Thailand, Sydkorea, Japan, Taiwan, Vietnam og USA.
Tirsdag frygtede Aarhus Universitetshospital, at en dansker var blevet smittet med virussen, men det viste sig at være falsk alarm.
På Aarhus Universitetshospital er beredskabet dog klar, i tilfælde af at virussen kommer til Danmark..
- Det er det tredje coronavirus. Først havde vi sars og så mers, og ingen af dem kunne tilpasse sig, så de blev varige epidemier over hele verden, siger ledende overlæge og professor på infektionsafdelingen på Aarhus Universitetshospital, Lars Østergaard, til TV2 ØSTJYLLAND.
- Sandsynligheden for, at det kommer til Danmark, er meget lille. Den er ikke helt 0, men virusset har primært spredt sig i Kina, siger han.
Alligevel får Lars Østergaard i øjeblikket mange henvendelser fra praktiserende læger, der vil vide mere om smitten. Fordi deres patienter er bekymrede.
Men det er da altså ingen grund til at være på nuværende tidspunkt, lyder det fra overlægen.
Læs også:
På infektionsafdelingen på Aarhus Universitetshospital i Skejby er de dog nødt til at forberede sig på det værste: At smitten når til Danmark.
- Vores beredskab er ligesom en brandforsikring på dit hus. Du er nødt til at have den, men du håber på aldrig at få brug for den. Vi er parate og beredte, men håber aldrig på patienter, siger Lars Østergaard til TV2 ØSTJYLLAND.
Overlægen på Aarhus Universitetshospital tror, at vi vil se flere smittede af virusset i den kommende tid. Dog primært i Kina.
Fakta om coronavirussens forløb:
* 31. december 2019: Kina rapporter til Verdenssundhedsorganisationen (WHO), at der er adskillige tilfælde af lungebetændelse i byen Wuhan i det centrale Kina. Her bor 11 millioner. Virus er ukendt.
* 1. januar 2020: Et fiskemarked i byen lukkes, fordi flere af de syge arbejdede på markedet, hvor der blev solgt vilde dyr og skaldyr.
* 5. januar: De kinesiske myndigheder udelukker, at der er tale om sars, der på verdensplan dræbte flere end 770 mennesker fra 2002-2003.
* Samme dag rapporterer WHO, at der er tale om et nyt virus fra coronavirusfamilien - ligesom sars.
* 11. januar: En 61-årig mand i Kina dør som følge af coronavirus.
* 13. januar: Det første tilfælde af coronavirus uden for Kina bekræftes. Det sker i Thailand. Den smittede er en kvinde, der kommer fra Wuhan.
* 16. januar: Japans sundhedsmyndigheder rapporter om et tilfælde af coronavirus hos en mand, der også har besøgt Wuhan.
* 17. januar: Det andet dødsfald i Wuhan bekræftes af kinesiske myndigheder. Sundhedsmyndighederne i USA begynder at screene flypassagerer, der kommer fra byen.
* I de følgende dage bekræftes der smittede i USA, Nepal, Frankrig, Australien, Malaysia, Singapore, Sydkorea, Vietnam og Taiwan.
* 20. januar. Kina bekræfter det tredje dødsfald, og flere end 200 er smittet - nu også i byerne Beijing, Shanghai og Shenzhen.
* 23. januar: Wuhans infrastruktur lukkes ned. WHO oplyser, at der ikke er "nogen beviser" for, at virus smitter mellem mennesker uden for Kina. Ifølge WHO er det for tidligt at klassificere udbruddet af coronavirus som en international sundhedskrise.
* 25. januar: Frankrig og USA planlægger at evakuere deres statsborgere og udstationerede diplomater fra den kinesiske storby Wuhan.
* 26. januar: De kinesiske myndigheder oplyser, at virussets evne til at sprede sig er styrket. Kina forbyder al handel med vilde dyr.
Kilder: Reuters, WHO, Ritzau