Grenaa får sit vartegn tilbage
I morgen ankommer den væsentligste del af den nye Baunhøj Mølle til Grenaa.
Baunhøj Mølle i Grenaa bliver igen vartegn for Grenaa. Efter en brand for to år siden står møllen klar til at male om en måned. Lørdag ankommer møllekroppen.
Genopførelsen af Baunhøj Mølle, der har været Grenaa bys vartegn i århundreder, bliver en milepæl i de danske vindmøllers historie.
Den gamle mølle nedbrændte i maj 2002, og tabet var så stort for byen, at det hurtigt blev besluttet at genopføre møllen efter ældgamle principper og igen gøre den til en rigtig arbejdende mølle.
Selv om møllen ikke er så kendt som Dybbøl Mølle, er Baunhøj Mølle en af landets største og mest markante, oplyser møllehistoriker Bertil Larsen, der står for Den Møllehistoriske Samling.
Bertil Larsen er projektleder for genopførelsen af møllen, som indvies den 10. november og som koster omkring 14 millioner kroner.
Selve møllekroppen af træ er bygget efter stolte håndværkerprincipper hos møllebygger Jens Jørgensen i Fakse Ladeplads på Sjælland, og den ankommer til Grenaa lørdag middag på en pram, hvorefter mølletop og -vinger fra samme værksted monteres i de kommende uger. Indmaden i møllen er hentet fra gamle møller rundt om i landet. Her findes i dag omkring 105 fredede vind- og vandmøller.
- Der er ikke bygget en tilsvarende mølle som Baunhøj Mølle i Danmark siden 1912, siger Bertil Larsen.
Et lokalt møllelaug skal ved hjælp af delvist kommunale midler stå for driften af møllen, der også skal fungere som en lille kulturinstitution med udstillinger osv.