Lars overlevede fald på ni meter: Nu laver han vinduernes svar på Rolls-Royce

Et mindre maskinsnedkeri på Djursland har succes med at ansætte fleksjobbere som Lars Ehrenreich Nielsen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Lars Ehrenreich Nielsen er i dag fleksjobber i virksomheden Flex-line, der laver specialfremstillede vinduesrammer.

Det var op til juletid i 2003. Han gik og skiftede en række tagplader efter en stormskade.

- Vi var næsten ved at være færdige, siger Lars Ehrenreich Nielsen om episoden.

Da han strækker sig op for at få lidt luft, sker det.

Jeg føler, jeg er en del af samfundet. Når jeg kan bestride et arbejde, og så er det med at holde mig i gang.
Lars Ehrenreich Nielsen, ansat, Flex-line

- Så knækker der nogle tagplader nedenunder mig, og jeg falder ned på et betongulv. Jeg er glad for at være live. Jeg faldt ni meter ned.

Han brækker ryggen, men det kunne være endt meget værre.

- Der var én samme dag, som faldt 1,8 meter ned. Han døde. Jeg føler, der er én, som har holdt hånden over mig, siger han i dag til TV2 ØSTJYLLAND. 

Fra tømrer til maskinsnedker

Egentligt regnede hans fagforening med, at hans arbejdskarriere ville slutte i en alder af 23 år. Men Lars Ehrenreich Nielsen ville det anderledes.

- Først var det svært at forestille mig, hvordan jeg overhovedet skulle komme videre, men jeg havde lysten og det lykkedes for mig, siger han og fortsætter:

- Jeg føler, jeg er en del af samfundet. Når jeg kan bestride et arbejde, så er det med at holde mig i gang. 

Lars Ehrenreich Nielsen er i gang med at fræse et specialelement til et vindue.

Han begyndte hos maskinsnedkeriet Flex-line i 2007, og han har arbejdet der lige siden. I dag arbejder han 22 timer om ugen. 

- Jeg kan ikke have et fuldtidsarbejde. Jeg er på grænsen, hvor det passer nu. Forhåbentlig bliver det ikke værre, og så kan jeg holde ved det, som det er nu, siger Lars Ehrenreich Nielsen. 

Stadig mange ledige fleksjobbere

Virksomheden laver specialfremstillede karme og rammer til vinduer

- Jeg plejer at sige, at vi er underleverandører til vinduernes svar på Rolls-Royce, siger Flex-lines ejer Harald Grønlund. 

Han er glad for ansættelse af Lars Ehrenreich Nielsen og kalder det en win-win-situation. 

- I stedet for at trække negativt i statistikken, så bidrager han positivt, får en meningsfyldt hverdag, og jeg har en dedikeret medarbejder, siger Harald Grønlund. 

Harald Grønlund har drevet virksomheden Flexline på Djursland siden 1984.

Ledigheden er historisk lav lige nu. I november faldt den til 3,1 procent, hvilket ikke er set siden 2008. 

Hvis man ser på gruppen af folk, der er visiteret til et fleksjob, så er historien en anden. Her er ledigheden lige nu 14,5 procent på landsplan. 

Tallene er udregnet ved at sammenligne antallet af folk i fleksjob med antallet af folk på ledighedsydelse. Folk på ledighedsydelse er visiteret til et fleksjob, men er uden arbejde. Tallene er fra august 2021.

Harald Grønlund er lidt ligeglad med folks uddannelse - det handler om, hvorvidt de har lyst til at lære håndværket. 

Rasmus Olesen er uddannet motorcykelmekaniker, men han laver nu vinduer hos Flexline. Han har været ramt af stress igennem arbejdslivet, men nu er han i fleksjobsstilling 16 timer om ugen.

For godt fire måneder siden begyndte endnu en person ansat i en fleksstilling. 

- Jeg har brug for hænderne, og når jeg så ikke kan finde en fuldtidssnedker, så leder jeg efter én, som er stærkt motiveret til arbejdet, siger Harald Grønlund. 

 Har det været en succes at have folk i fleksjob hos dig?

- Ja, det synes jeg da. Jeg er pavestolt af, at jeg kan drive en virksomhed på den her måde, og jeg tror, der er en del virksomheder, som ikke kender til systemet og mulighederne.

- Der kan gøres meget mere

Hos Danske Handicaporganisationer mener formand Thorkild Olesen, det er et stort problem, at arbejdsløsheden blandt fleksjobbere er så høj. 

- Hvis vi havde haft den samme ledighed blandt unge eller andre grupper i samfundet, ville der have været ramaskrig og krav om politisk handling med det samme, siger Thorkild Olesen. 

Han mener, det er grundlæggende positivt, at politikerne ønsker at inkludere så mange på arbejdsmarkedet som muligt, men at det også kræver, at ønsket bliver bakket op med handling. 

- Når målet er, at så mange skal i fleksjob, så må man spise sin egen medicin. Hvis man er henvist, så skal man også have en mulighed for at få et job, siger Thorkild Olesen.

Se indslag fra virksomheden Flex-line, der udover mester primært tæller to fleksjobbere

Han ser flere muligheder for, at arbejdsløsheden for fleksjobbere kan sænkes. 

- Lige nu mangler arbejdsgiverne arbejdskraft. Jeg har hørt dem sige, at ledige skal være glade for det arbejde, de kan få. Nu skal arbejdsgiverne også være glade for de ansatte, som de kan få, siger han og fortsætter:

- Og så skal både virksomheder og jobcentre have mere fokus på, hvad det reelt kræver at få en ansat fleksjobber og være bedre til opsøge de støtteordninger, som faktisk findes. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her