Der er styr på vandet: Men hvem betaler millionregningen?
Odder Kommune afventer fortsat at få at vide, præcist hvor meget det koster at reetablere en dæmning, der blev ødelagt i efteråret 2023. Den vil kræve erstatning fra de virksomheder, der i sin tid opførte dæmningen.
Vandet fik betonen til at give efter natten til 25. oktober sidste år, og så fik beboerne i huse og kolonihaver langs åen ellers travlt.
Meget travlt.
Det samme gjorde de ansvarlige i kommunen, der skulle finde ud af, hvordan problemet skulle løses.
Det var en blot tre år gammel dæmning, Rathlousdal-dæmningen i det centrale Odder, som havde givet efter for trykket fra enorme mængder vand, der var kommet under efterårets regnskyl, og nu stod store dele af midtbyen - herunder biblioteket, museet og de nævnte, private grunde - pludselig under vand.
Videoen herunder er fra natten til 25. oktober 2023:
Som TV2 Østjylland har fortalt, kom dæmningsskredet bag på alle, fordi man netop havde opført den for at undgå situationer, hvor folks ejendomme ødelægges af indtrængende vand.
Derfor kører der sideløbende med arbejdet med at genetablere dæmningen et juridisk efterspil, hvor Odder Kommune vil stille de ansvarlige virksomheder til ansvar og kræve en erstatning på et indtil videre ukendt millionbeløb, der skal dække udgifterne til reetablering, rådgivning, leje af pumper og arbejdstimer for diverse medarbejdere i Odder Kommune.
Derudover forbeholder kommunen sig retten til at stille yderligere krav, hvis den bliver sagsøgt af boligejere for skader i forbindelse med dæmningsbruddet.
De ansvarlige virksomheder er rådgivningsfirmaet WSP og Vils Entreprenørforretning A/S, der stod for henholdsvis projektering og etablering. Ingen af dem ønsker på nuværende tidspunkt at udtale sig til TV2 Østjylland.
Først det "beskidte" arbejde - så det juridiske
I første omgang er det dog arbejdet langs Odder Å, der bliver prioriteret.
- Vi besluttede tidligere på året, at vi var nødt til at køre det her i to spor. Det ene handler om hurtigst muligt at få reetableret dæmningen, for det arbejde kan af gode grunde ikke vente, og det er derfor i fuld gang lige nu. Det andet handler om, hvem der skal stå tilbage med regningen, siger Kresten Bjerre (Radikale Venstre), der er formand for kommunens Klima og Plan-udvalg.
Han bor i øvrigt ned til åen, hvorfor han selv havde 75 centimeter vand i sin have dengang i oktober.
- Det juridiske slagsmål er sådan set slet ikke indledt endnu, men det kommer, og jeg garanterer for, at vi forfølger det her, og kræver, at vi får de penge tilbage, vi bruger på reetableringen, siger Kresten Bjerre.
I februar besluttede byrådet at bevilge 2,7 millioner kroner til genopbygningen, men når det nu har vist sig, at den gamle dæmning ikke kunne stå imod vandet, besluttede man samtidig at forstærke dæmningen og hamre spunsvægge (store jernplader) ned langs hele strækningen ved åløbet, ligesom man laver bedre overløb.
Alle de ekstra forbedringer, betaler kommunen selv for.
- Vi kan kun kræve et beløb, der svarer til, hvor meget det koster at lave en tilsvarende dæmning. Man indleverer jo heller ikke sin gamle Ford på et værksted med en forventning om at hente en Porsche med soltag og alt muligt ekstraudstyr, siger Kresten Bjerre.
Kommunen har i processen fået rådgivningsvirksomheden COWI som en uvildig part til at vurdere, om der er begået fejl i forbindelse med, at Rathlousdal-dæmningen blev bygget.
"Efterfølgende er det vurderet, at dæmningsbruddet skyldes en række fejl i projektering og opførelse af dæmningen. På den baggrund er dæmningsbruddet anmeldt til rådgivers forsikringsselskab samt entreprenøren", skriver kommunens forvaltning i dagsordenen til det byrådsmøde i februar, da de 2,7 millioner kroner blev bevilget.
Nye vægge, ny isolering og nye gulve
Imens venter de ramte beboere og kolonihaveejere på at komme videre, mens de frygter nye, store regnskyl her i det kommende efterår.
Flere af dem har til TV2 Østjylland fortalt om, hvordan deres huse er ødelagt, så de har brugt både penge og masser af tid på at rydde op, bryde ned og bygge op på ny.
Én af dem er Preben Kvist, der har hus i kolonihaveforeningen Engparken.
- Der var ti centimeter vand over det hele. Det var en forfærdelig oplevelse, siger han og tilføjer, at tålmodighed ikke er hans stærke side i den her sammenhæng.
Alle hans vægge er skåret op i en halv meters højde, isoleringen er skiftet ud og trægulvet er lagt om med nye brædder.
Han havde gerne set, at arbejdet med ny dæmning og spunsvægge var gået hurtigere, men det har ikke været muligt at arbejde i et højere tempo, forklarede Helle Bøhl-Møller, chef for Teknik og Miljø, sidst i juli.
Arbejdet burde have været færdigt i august, men det trækker ud, fordi man har haft brug for at lave ekstra beregninger.
- Vi skal ikke lave noget makværk, bare fordi den skal være færdig. Vi har derfor brugt energi på at lave beregningerne og få detaljerne i orden, og det har taget den tid, det tager, og har skubbet det lidt, sagde Helle Bøhl-Møller.
Odder Kommunes forventning er nu, at arbejdet er færdigt ved udgangen af oktober