Ny vurdering: Ulovligt fældede træer er millioner værd
Ifølge en ny værdisættelse, som Odder Kommune har fået udarbejdet, er værdien af de 51 fældede træer i millionklassen.
Siden midten af september er fældningen af over 100 træer på offentlige arealer i Odder Kommune blevet politianmeldt.
Af dem stod over 50 træer på Odder Kommunes egne arealer, og kommunen har derfor fået en ekstern konsulent til at værdisætte træerne med henblik på at kunne kræve erstatning for dem.
Kommunen har netop modtaget beløbene fra den eksterne konsulent, og det er ifølge kommunen ikke småpenge, der er tale om.
- Værdisætningen viser, at erstatningskravet vil være i millionklassen, siger Helle Bøhl-Møller, der er chef for Teknik og Miljø i Odder Kommune.
Det præcise beløb ønsker Odder Kommune dog ikke at oplyse på nuværende tidspunkt.
Hvorfor vil I ikke oplyse det præcise beløb?
- Vi vil som kommune ikke stille os selv dårligere med hensyn til at få en erstatning hjem, så det er ud fra et forsigtighedsprincip, siger Helle Bøhl-Møller og uddyber.
- Det handler om at give Odder Kommune de bedste muligheder for at få omsat værdisætningen til en reel erstatning.
Sagen efterforskes stadig, og Odder Kommune har derfor været i samråd med politiet om, hvor meget der må siges højt.
- Det er en usædvanlig sag, og derfor er vi lidt tilbageholdne med at lægge al information ud i det åbne, siger Helle Bøhl-Møller.
- Vores største ønske er, at vi får erstattet træerne på en måde, så det er rimeligt for kommunen og borgerne.
Kommunen vil kræve erstatning for 28 træer fældet på kommunalt areal langs med Houvej lige uden for Odder og 23 træer fældet på en kommunal skråning i rabatten langs Bilsbækvej mellem Hundslund og Ørting.
Mindst 1,5 millioner kroner
Vurderingen, som Odder Kommune har fået foretaget, er blandt andet lavet ud fra den såkaldte VAT19-model, som bruges til at udregne træers økonomiske værdi. Den kan altså også bruges til udregning af værdier i erstatningssager.
Modellen tager højde for en masse faktorer for at give et givent træ en værdi.
Hvordan udregnes værdien?
VAT 19 bruges til at fastsætte værdien af træer til erstatningssager, byggesager og i planlægningssituationer.
Modellen kan bruges til enkeltstående træer, træer i grupper, rækker, alléer og flerstammede træer.
Den er ikke anvendelig til buske, skovagtige bevoksninger eller træer med særlig status.
Værdien udregnes efter mange faktorer:
Etableringsomkostning: Omfatter fjernelse af skadet træ, køb og plantning af nyt træ, retablering af udluftnings- og vandingssystemer og vedligeholdelse i fem år. Entreprenørhonorar på 2200 kr. anbefales.
Størrelsestillæg: Beregnes ud fra forskellen i stammeomfang mellem planteskoletræet og det værdisatte træ.
Sundhedsfaktor: Vurderes ud fra rødder, stamme/hovedgrene og mindre grene/kviste/løv/knopper. Point fra 0 til 5, divideret med 15.
Placeringsfaktor: Vurderes ud fra økologisk tilpasning, arkitektonisk relation, sansemæssige kvaliteter, synlighed samt regulerende og støttende økosystemer. Point fra 0 til 5, divideret med 10.
Aldersfaktor: Værditab accelereres, når træet er 2/3 henne i sit liv. Restlevetid fastslås.
Beregning af værdi: Summen af etableringsomkostning og størrelsestillæg ganges med sundhed, placering og alder. Aldersfaktoren anvendes, når træet er mindst 2/3 henne i sit liv.
Kilde: Danske Anlægsgartnere.
TV2 Østjylland har tidligere spurgt to uafhængige eksperter, hvor meget de mere end 50 fældede træer efter deres opfattelse vurderes at være værd.
I den lave ende af eksperternes bud endte prisen på omkring 1,5 millioner kroner, mens de i den høje ende vurderede, at det kunne dreje sig om adskillige millioner.
Tidslinje
18. september oplyser Odder Kommune, at der er fundet 31 træer, der er forsvundet langs Houvej lige udenfor Odder.
19. september oplyser Østjyllands Politi til TV2 Østjylland, at de havde en mistænkt i sagen.
23. september kom det frem, at politiet havde afspærret en stor stak fældede træer, der lå placeret på jord ejet af Johan Koed Jørgensen. Det vides ikke om stakken er relateret til fældningerne.
24. september viste enlandinspektørs måling, som Odder Kommune havde bestilt, at 28 af de 31 træer fældet ved Houvej lå på kommunens grund.
Senere 24. september kom det frem, at Odder Kommune havde fundet yderligere 23 træer fældet på kommunes grund, der hvor Bilsbækvej krydser en natursti, mellem Hundslund og Ørting
25. september fortalte Odder Kommune, at de ville kræve erstatningfor de 54 fældede træer.
30. september vurderede flere eksperter at fældningerne kunne udløse en millionregning.
2. oktober kunne Horsens Folkebladfortælle, at Naturstyrelsen også mistænkte, at der var fældet træer ulovligt på deres arealer langs med en natursti mellem Hundslund og Ørting.
3. oktober fortalte TV2 Østjylland om Naturstyrelsens mistanke, og kontaktede Godsejer Johan Koed Jørgensen, som Naturstyrelsen også havde kontaktet. Godsejeren oplyste at han ikke kendte noget til sagerne, da han havde været på ferie og ville være det de næste otte-ti dage.
9. oktober viste det sig, at en grundejerforening også har politianmeldt træer fældet på deres jord. Det er altså ikke længere kun på offentlige arealer fældninger er foregået, nu er det også på privatejet jord.
14. oktober kunne TV2 Østjylland fortælle, at Odder Kommune var blevet gjort bekendt med to steder i brinken af åer, hvor der var blevet fældet træer på områder omfattet af naturbeskyttelsesloven. Begge åer ligger op til marker ejet af Johan Koed Jørgensen.
15. oktober kom det frem, at Naturstyrelsen foreløbigt havde konkluderet, at 35 træer er blevet fældet ulovligt på deres områder langs med en natursti mellem Hundslund og Ørting.
28. oktober kastede et nyt foto, som TV2 Østjylland var kommet i besiddelse af, lys over de mystiske træfældninger.
4. november meldte Naturstyrelsen ud, at den efter en ny optælling har tilføjet endnu flere fældede træer til deres politianmeldelse, og der altså nu var tale om 64 politianmeldte fældninger på deres arealer.
Det er ikke kun på kommunale arealer, der de seneste måneder er blevet politianmeldt fældede træer i Odder Kommune.
Naturstyrelsen har også anmeldt 64 fældede træer, der er blevet fældet på deres arealer langs en natursti mellem Hundslund og Ørting. Derfor er det samlede antal politianmeldte fældninger nu oppe på over 100.
Det er endnu uvist, hvem der står bag fældningerne, men Østjyllands Politi bekræfter overfor TV2 Østjylland at sagerne stadig er under efterforskning med en fortsat god formodning om, hvem gerningsmanden er.
Ved du noget?
Eller har du video eller billeder af træfældningerne? Så skriv eller ring til lokalreporter i Odder Kommune, Alexander Kloppenborg, på 6130 6324 eller allu@tv2oj.dk.
Tip os