Massive skader: Nu kræver kommunen millioner i erstatning
En blot tre år gammel dæmning brød sammen i oktober, da vandet væltede ned over landet. Nu kræver Odder Kommune millioner i erstatning.
Politikere og embedsmænd spærrede øjnene op, da de stod op den 25. oktober sidste år.
Den blot tre år gamle Rathlousdal-dæmning brød sammen under de store vandmasser, og hurtigt blev store dele af det centrale Odder oversvømmet.
Formand for Klima og Plan-udvalget, Kresten Bjerre (Radikale Venstre), kaldte bruddet for en stor overraskelse.
- Vi havde forventet, at dæmningen kunne løse problemet, for det har den gjort indtil nu, sagde han den 25. oktober, da byen stod under vand.
Oversvømmelserne ramte både byens bibliotek, museum og en lang række private boliger.
På tirsdag skal kommunalbestyrelsen behandle et forslag om at afsætte 2,7 millioner kroner til at etablere dæmningen på ny. Men kommunen har ikke tænkt sig at æde den regning på den lange bane.
Odder Kommune mener, at virksomhederne, der har bygget og rådgivet om dæmningen i sin tid, har lavet fejl, der førte til, at dæmningen brød sammen.
Det kan man se på dagsordenen til byrådsmødet på tirsdag. Her kan man læse, at kommunen har fået rådgivningsvirksomheden COWI til at vurdere, om der er begået fejl i forbindelse med, at dæmningen blev bygget.
'Efterfølgende er det vurderet, at dæmningsbruddet skyldes en række fejl i projektering og opførelse af dæmningen. På den baggrund er dæmningsbruddet anmeldt til rådgivers forsikringsselskab samt entreprenøren', skriver forvaltningen i dagsordenen, som byrådet skal forholde sig til.
Kresten Bjerre fortæller, at han er ked af den situation, Odder er havnet i på trods af, at man havde bygget en dæmning netop for at undgå oversvømmelser.
- Det synes jeg ikke, er en god situation. Det er helt rædselsfuldt. Vi troede, vi havde en dæmning, der kunne holde, og så bryder det sammen. Det er jo forfærdeligt, siger han.
Derfor forventer han, at et flertal i kommunalbestyrelsen på tirsdag afsætter 2,7 millioner kroner til at bygge en ny dæmning, selvom forsikringssagen ikke er afgjort.
- Vi vil ikke udsætte bygningen af dæmningen, så vi afsætter pengene nu. Og så skal vi have dem tilbage efterfølgende, siger Kresten Bjerre.
Nogen har sovet i timen
Én af dem, der blev påvirket af de store mængder vand, var Henrik Tranum. Det var tredje gang på otte år, hans hus blev ødelagt af vand fra Odder Å.
- Vi kan jo konkludere, at den dæmning ikke er lavet godt nok. Der er nogen, der har sovet i timen og ikke vidst, hvad de har haft med at gøre, siger Henrik Tranum.
- Vores kommune havde lavet den dæmning og egentlig lovet os, at nu var det slut med oversvømmelser i byen, sagde han i oktober.
Men kommunen mener, at ansvaret ligger hos Vils Entreprenørforretning A/S og rådgivningsvirksomheden WSP.
Derfor kræver Odder Kommune minimum 3,5 millioner kroner i erstatning, der skal bruges på at etablere dæmningen forfra og til at dække udgifter til rådgivning, pumper i forbindelse med dæmningsbruddet og arbejdstimer for medarbejdere i Odder Kommune.
Derudover forbeholder Odder Kommune sig retten til at stille yderligere krav, hvis kommunen bliver sagsøgt af boligejere for skader i forbindelse med dæmningsbruddet.
TV2 Østjylland har været i kontakt med entreprenøren Vils Entreprenørforretning A/S og rådgivningsvirksomheden WSP. De oplyser begge, at sagen kører gennem deres forsikringsselskaber. Derfor har de ingen kommentarer til sagen på nuværende tidspunkt.
Odder Kommune anslår, at den nye dæmning vil stå færdig i sommeren 2024. Byggeriet vil foregå med hjælp fra en ny rådgiver, oplyser Kresten Bjerre.