Affaldssortering i 10 rum: - Din skralderegning bliver ti gange større end varslet

Regeringens plan om mere affaldssortering koster ti gange så meget som forventet, siger organisation.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Får regeringen flertal for sit forslag, skal danskerne fremover sortere langt mere skrald end nu. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Regeringen vil som et led i stort miljøudspil have danskerne til at sortere affald i ti forskellige skraldespande. Men regningen bliver markant større end forventet.

Det siger Dansk Affaldsforening, der er en interesseorganisation for de kommunale affaldsselskaber.

Foreningen har regnet på udspillet og er kommet frem til, at meromkostningen bliver cirka 500 kroner per husstand i stedet for cirka 55 kroner, som miljøminister Lea Wermelin (S) ellers har varslet.

Direktør i Dansk Affaldsforening Mikkel Brandrup mener, at borgerne har krav på at få de reelle omkostninger at vide, når de bliver pålagt at sortere langt mere skrald end nu.

- Tallet er for lavt, og det er vigtigt, vi har en åben og faktabaseret dialog. Det er særlig vigtigt, fordi det er politikerne ude i kommunerne, der skal stå på mål for regningen fra borgerne, siger Mikkel Brandrup.

Det er disse ti typer affald, som regeringen vil have danskerne til at sortere i.  Foto: Ritzau grafik

Derfor bliver det dyrt for borgeren

Grunden til den store omkostning er blandt andet, at der skal købes og rulles en masse nye spande ud til sorteringen i indkørsler og gårde. Desuden er det en dyr affære at indsamle affaldet.

Regeringen har netop præsenteret et stort udspil, hvor den nye affaldssortering er en væsentlig del. Udspillet mødte opbakning fra flere partier.

Regeringen ønsker at dele affaldet op i ti forskellige typer: mad, papir, pap, metal, glas, plast og restaffald. Dertil fødevarekartoner fra blandt andet mælk og juice, tekstil og farligt affald.

Det er besværligt, anerkender regeringen, men ikke desto mindre nødvendigt for en renere affaldssektor.

Vi må være åbne om omkostningerne.
Mikkel Brandrup, direktør, Dansk Affaldsforening

Mikkel Brandrup understreger, at man bakker op om mere affaldssortering, da det har en gavnlig effekt på miljøet. Men, siger han, det er vigtigt, at en ordning kommer på et faktuelt og korrekt grundlag.

- Vi må være åbne om omkostningerne, siger Mikkel Brandrup.

VIDEO: Bunker af affald er ifølge nogle beboere et almindeligt syn på gaden i Aarhus Midtby. Særligt beboere i Øgadekvarteret klager over affald, der ikke alene er grimt at se på, men også tiltrækker rotter og måger.

Østjyske skraldepolitikere siger nej tak

Regeringens udspil møder dog modstand i det østjyske. Her mener Bünyamin Simsek (V), der både er rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune og  bestyrelsesmedlem i Dansk Affaldsforening, at det vil være for dyrt og for bøvlet for den enkelte borgere at sortere sit affald i ti forskellige rum.

- Jeg synes, regeringens målsætning om at genbruge og genanvende er rigtig fin, og den støtter jeg op omkring, men at borgerne skal sortere i ti forskellige fragmenter, gør det kompliceret, bøvlet og besværligt. Det skal være simpelt, enkelt og nemt for borgeren at sortere affaldet, sagde Bünyamin Simsek til TV2 ØSTJYLLAND tidligere på ugen.

Bünyamin Simsek bliver bakket op ad Jens Meilvang (LA), der er medlem af Miljø- og Teknikudvalget i Norddjurs Kommune og formand for Reno Djurs.

- Jeg synes ikke, det giver ret meget mening, og jeg er ikke imponeret over forslaget. Det er spild af borgernes tid, og jeg synes i forvejen mange kommune gør, et stort stykke sorteringsarbejde, sagde Jens Meilvang til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: Beboere fra Aarhus-bydelen Trøjborg samlede lørdag affald ind, som lå henkastet.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her