DF-nedsmeltning rammer de lokale folk hårdt
Nye udmeldelser hver dag og en folketingsgruppe, der bare bliver mindre og mindre. Det er krisetid i Dansk Folkeparti, og det kan mærkes ude i lokalforeningerne.
- Det har været en træls oplevelse. Det er ikke sjovt at opleve ens parti have så store problemer.
Sådan lyder det Dansk Folkepartis enlige medlem af Aarhus byråd, Jakob Søgaard Clausen.
Han er sammen med en håndfuld lokalpolitikere de resterende DF'ere i de østjyske byråd. TV2 ØSTJYLLAND har ringet rundt til dem for at høre, hvordan de oplever den voldsomme nedsmeltning, Dansk Folkeparti tilsyneladende er inde i netop nu.
- Vi er nogle loyale partimennesker, der knokler en vis legemsdel ud af bukserne, og så er det da træls, at der er al den ballade her, lyder det fra Horsens-byrådsmedlem Michael Nedersøe (DF).
DF fik et intet mindre end katastrofalt kommunalvalg, hvor partiet gik tilbage i samtlige kommuner og mistede omkring 60 procent af alle sine byrådspladser. Det fik dagen efter daværende formand Kristian Thulesen Dahl til at erklære, at han ikke skulle være formand længere.
Efter en hård og bidsk valgkamp blev Morten Messerschmidt valgt som ny formand på et ekstraordinært DF-årsmøde i januar, da flere end halvdelen af de stemmeberettigede allerede i første runde pegede på ham. Og så var der ro på, ikke?
Svaret viste sig hurtigt at være et klart nej.
For Messerschmidt var på trods af sit vælgertække ikke populær i store dele af Dansk Folkeparti, hvilket førte til flere kritiske udtalelser i pressen og derefter adskillige udmeldelser.
I denne uge er krisen accelereret i forbindelse med lanceringen af Inger Støjbergs nye parti, Danmarksdemokraterne. Flere DF'ere fra toppen af partiet har nemlig meldt sig ud og dag for dag sikret negative overskrifter om partiet. Profiler som Peter Skaarup og Søren Espersen er nu fortid i det parti, de har brugt årevis på.
Påvirker motivationen
Men Dansk Folkeparti er langt mere, end hvad der foregår på Christiansborg, og alligevel påvirkes de lokale kræfter meget af uroen.
- Det er klart, at det påvirker ens motivation, arbejdslyst og syn på fremtiden for Dansk Folkeparti, når man skal være vidne til den slags, siger Jakob Søgaard Clausen.
Han blev i efteråret for første gang valgt ind i Aarhus Byråd, men har konstant måttet forholde sig til uroen i partitoppen. Søndag kunne han sågar se sin forgænger i byrådet, Jette Skive, forlade partiet.
Det var ikke overraskende for Jakob Søgaard Clausen, for som han siger, har hun også været hårdt påvirket af situationen i partiet.
- Vi må jo tage det til efterretning, men det er sender da et signal. Hun har været med siden starten og har taget mange tæsk på partiets vegne, så det har været en svær beslutning, siger han.
Hvilke tanker gør du dig om partiets fremtid, og hvordan den kan blive påvirket af situationen?
- Med så stort frafald af folketingsmedlemmer - mange, der har været det i mange år, og nogle af stifterne - er det klart, at det kommer til at påvirke Dansk Folkeparti i de kommende år. Det påvirker den tillid og troværdighed, vi engang havde ude blandt rigtig mange danskere.
- Det er svært at skulle forsvare det, når de slås på den måde ovre på Christiansborg, siger Jakob Søgaard Clausen.
Michael Nedersøe er skuffet over udviklingen i den seneste tid og havde håbet på mere loyalitet.
- Hvis man ikke kan bakke sin formand op, så er der sgu noget galt. Morten Messerschmidt er valgt af medlemmerne, og hvis man ikke støtter formanden, så er der jo ikke nogen grund til at vælge en, siger Horsens-byrådsmedlemmet.
Læs også:
Det er i hans øjne skuffelse tilbage fra formandsvalgkampen, der aldrig har lagt sig, og som nu betyder, at medlemmer trækker sig.
- Nogen vil have den ene frem for den anden, og så er nogen blevet pigesure og har desværre skabt mere splid og spektakel, end godt er, siger Michael Nedersøe.
På trods af den aktuelle krise er Michael Nedersøe dog indstillet på at blive og kæmpe for Dansk Folkeparti. Han er i Horsens både byrådsmedlem, lokalformand og folketingskandidat for partiet, og der er ikke noget, der trækker ham væk.
- Det er en lang, sej kamp, og det er møgtræls med alt det her. Vi er i modvind, men det giver mig bare endnu mere motivation til at kæmpe videre. Jeg har altid været Dansk Folkeparti, og det vil jeg fortsætte med at være, siger Michael Nedersøe.
- Hvad er det for en børnehave?
En, der på egen krop har mærket konsekvenserne af Dansk Folkepartis krisetider, der det tidligere folketingsmedlem Kim Christiansen.
- Det er dybt frustrerende. Jeg har svært ved at se, hvad det er, man vil. Jeg har forstået, at nogen ikke kan enes med den nye formand. Sådan var det også under Pia Kjærsgaard og Kristian Thulesen Dahl. Så slugte vi nogle kameler, for man kan ikke altid få sin vilje, siger han.
Han var partiets profilerede transportordfører, da valgkollapset i 2019 endte med bare 8,7 procent af stemmerne og dermed blev mere end halveret.
Det kostede ham selv og mange andre partifæller deres folketingssæder.
Siden har Kim Christiansen stillet op til både kommunal- og regionsrådsvalg uden at være blevet valgt ind, og nu forsøger han sig som folketingskandidat på vegne af DF'erne på Djursland.
Han har "slet ikke respekt" for de frafaldne DF'ere og mener, at deres udmeldelser er udtryk for en trend i tiden.
- Det er blevet sådan i politik, at hvis man ikke kan få sin vilje, så starter man et nyt parti. Det ser vi i øjeblikket, senest med Inger Støjberg.
- Jeg har stadig til gode at høre, hvad forskellen er på Dansk Folkeparti og hendes nye parti. Det er jo nok begrænset, udover at der kan hun blive formand - det kunne hun ikke i DF, siger Kim Christiansen.
Han mener, det er hyklerisk, når der fra nogle sider bliver kritiseret, at partiet er styret med hård hånd af nogle få personer. For "sådan har DF altid været," siger han.
Kim Christiansen fortæller, at han selv er blevet råbt ad og er blevet kaldt ind på Pia Kjærsgaards formandskontor til røffel, for han efter eget udsagn havde sagt noget "dumt" i offentligheden.
- Men så arbejdede vi videre. Jeg gik ikke ud i pressen og sagde, at jeg var sur, fordi Pia havde skældt mig ud og råbt efter mig. Det var sgu nok, fordi jeg havde dummet mig.
- Hvad er det for en børnehave, når man begynder at diskutere alle de her ting ude i pressen? Det må man kunne holde indenbords, og ellers må man tage sit tøj og gå, siger han.
TV2 ØSTJYLLAND har kontaktet flere østjyske DF-byrådsmedlemmer i forbindelse med denne artikel. Nick Zimmermann fra Randers har i en sms afvist at deltage, mens Martin Frausing Poulsen fra Skanderborg er på ferie og ikke mener, han har noget at bidrage med.