Skandaleramt hospital er Danmarks bedste
Danmarks bedste hospitaler finder man igen i år i det østjyske, hvor Aarhus og Silkeborg tager priserne for landets bedste store og mindre hospitaler.
Dagens Medicin har for 12. år i træk kåret Aarhus Universitetshospital som Danmarks Bedste Store Hospital.
- Hospitalerne vurderes ud fra de senest offentliggjorte rapporter, og der scorer man i Aarhus generelt højt og ovenikøbet rigtig højt på de mere specialiserede områder. Det plejer også gerne at være her, de udmærker sig i særlig grad, siger Niels-Bjørn Albinus, journalist på Dagens Medicin, til TV2 ØSTJYLLAND.
Universitetshospitalet scorer særligt højt inden for ældrebehandlingen og hjerte- lunge- karkirurgien.
- I Aarhus taler man meget om 'Skejby-ånden', som er den her udefinerbare størrelse, hvor man bare har en enorm grad af ansvarsfølelse over sine patienter først og fremmest, men også sin arbejdsplads. Det kan sagtens være én blandt mange forklaringer på, at man scorer højest år efter år, siger han.
På Danmarks bedste hospital demonstrerer de ansatte
Kåringen som landets bedste sker dog på trods af besparelser, demonstrationer fra de ansatte, aflyste operationer og problemer med alt fra bygningsfejl til ventilatorer.
Og forklaringen på, hvordan et hospital der har måttet gennemleve så markante udfordringer de seneste år, alligevel bliver kåret som landets bedste, kan være, at det ikke altid er helt lige til at vurdere et hospitals standarder ud fra opdaterede kriterier.
- Kåringen her tager udgangspunkt i de senest offentliggjorte rapporter, og det er altså tal helt tilbage fra 2018, og man kan derfor ikke nødvendigvis konkludere, at Aarhus Universitetshospital er det bedste i dag. Man kan selvfølgelig heller ikke konkludere det modsatte. Det er på den måde en bagudskuende kåring, siger han.
Derfor er det også muligt, at konsekvenserne ved de seneste års udfordringer endnu ikke fremgår af de resultater, som kåringen tager udgangspunkt i.
- Historisk har Aarhus været gode til at give gode arbejdsforhold og have dygtige fagfolk. Men det er klart, at de seneste år har der været nogle udfordringer, hvor man har måttet sige farvel til en masse dygtige ansatte, siger Niels-Bjørn Albinus.
Artiklen fortsætter under faktaboksen.
Oversigt over møgsager på Aarhus Universitetshospital:
I løbet af 2018 og 2019 har TV2 ØSTJYLLAND dækket massevis af sager, som har været mindre gode for Aarhus Universitetshospital. Herunder er nogle af dem nævnt.
Aflyste ikke-akutte operationer: Den 20. november 2018 aflyste hospitalet en fjerdedel af deres operationer, da de manglede sterile instrumenter til operationerne.
Millionbesparelser: Den 4. april 2019 fik de ansatte på sygehuset en melding om, at hospitalet skal spare 325 millioner kroner.
Læger slår alarm: Den 12. april 2019 slog bekymrede læger alarm, da de mente, de ikke kunne levere den optimale kvalitet.
Aflyser operationer: Den 3. april 2019 fortalte TV2 ØSTJYLLAND, at AUH aflyste massevis af operationer.
Nedlæggelse af stillinger: Den 13. maj 2019 offentliggjorde hospitalet, at der skulle nedlægges 43 stillinger på trods af mangel på personale.
Menneskekæde omkring Aarhus Universitetshospital: Den 28. maj 2019 dannede personalet en menneskekæde rundt om hospitalet for at vise, at de havde fået nok af de mange besparelser.
Patienter sveder på supersygehus: Den 28. juni 2019 kom det frem, at temperaturen på hospitalet er for høj, og at der først vil være en løsning klar i løbet af 2020.
Besparelser fylder hos borgerne: Den 1. september 2019 bød Universitetshospitalet borgerne indenfor til åbent hus. Her var det besparelserne, der fyldte hos borgerne.
Går ikke på kompromis med kvaliteten
Claus Thomsen, der er lægefaglig direktør ved Aarhus Universitetshospital, mener, at personalet ikke lader besparelserne gå ud over patienterne.
- Dét, at lave om hele tiden, er hårdt for personalet. Men kåringen viser, at de patienter, der bliver behandlet her, får en sublim behandling af personalet, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Og flere af de ansatte på hospitalet er enige i, at selvom de til tider løber for stærkt, så lader de det ikke gå ud over patienterne.
- Kåringen giver os et skulderklap, som vi er taknemmelige for. Det er en travl afdeling, somme tider for travl. Derfor er det enormt dejligt, at patienterne oplever, at de bliver mødt godt, og at de føler, at der er styr på tingene, siger Lisbeth Bredal Petersen, der er projektsygeplejerske i afdelingen for blodsygdomme på Aarhus Universitetshospital, til TV2 ØSTJYLLAND.
Mere hæder til landsdelen
Dagens kåring lover godt for hospitalstandarderne i landsdelen. Det er nemlig ikke kun på Aarhus Universitetshospital, at man i dag modtager hæder.
Silkeborg Regionshospital sidder - ligesom Aarhus Universitetshospital gør det i deres kategori – år efter år nemlig tungt på prisen i deres kategori.
For 7. år i træk er hospitalet nemlig kåret som Danmarks Bedste Mindre Hospital, mens Viborg Regionshospital var tæt på at tage prisen i den mellemstore kategori, hvor de dog må tage til takke med en flot andenplads.
De to østjyske regionshospitaler scorede henholdsvis 94,6 og 94,9 ud af 100.
- Vi er bare sindssygt glade og kan slet ikke få armene ned. Selvom vi efterhånden er vant til det, så skal det da fejres med bobler, kransekage og en god fest i forhallen, hvor hospitalsledelsen vil samle de ansatte, siger Winnie Axelsen Elmstrøm, kommunikationskonsulent fra Hospitalsenhed Midt, der blandt andet dækker over regionshospitalerne i Silkeborg og Viborg.
Silkeborg Regionshospital modtager i alt seks delpriser for de mindre hospitaler, hvor tre af dem er priser inden for det ortopædkirurgiske område. Det gælder operationer, hvor man udskifter skuldre, hofter og knæ. Derudover er de også kåret som landets bedste inden for lindrende behandling af terminalt syge patienter, voksendiabetes og leddegigt.
Delpriserne for lindrende behandling af terminalt syge patienter, børnediabetes og forbigående blodpropper i hjernen hev Viborg Regionshospital hjem i kategorien for de mellemstore hospitaler.