Forsamlingsforbud hæves flere gange over sommeren
Sommerbryllupper og konfirmationsfester kan blive en mulighed under visse forhold, lyder det i aftale.
Forsamlingsforbuddet hæves til 30-50 fra 8. juni, mens det forventes hævet yderligere fra 8. juli og igen fra 8. august.
Det viser en aftale for yderligere genåbning. Den blev alle Folketingets partier enige om sent onsdag aften efter forhandlinger det meste af dagen.
Det var i forvejen aftalt, at forsamlingsforbuddet skulle hæves til mellem 30 og 50 fra 8. juni, hvor fase 3 af genåbningen står til at begynde. I øjeblikket er der forbud mod forsamlinger på over ti personer.
Sker gradvist
Med aftalen åbnes der for eksempelvis sommerbryllupper og konfirmationsfester. Dog under visse forhold.
- Partierne er enige om gradvist at lempe forsamlingsforbuddet hen over sommeren.
- Regeringen vil i forbindelse med overgangen til fase 3, hvor det er aftalt, at forsamlingsforbuddet hæves til 30-50, fremlægge en sundhedsmæssigt forsvarlig plan, der indeholder en udmelding om anbefalinger til bryllupsfester, konfirmationsfester mv.
- Planen vil indeholde en forventet gradvis lempelse af forsamlingsforbuddet - som fx kan være selektiv for visse arrangementer mv. - henholdsvis den 8. juli og den 8. august, står der i aftalen.
Op til forhandlinger onsdag kom der en dugfrisk rapport fra Statens Serum Institut (SSI). Den beskrev store risici ved store forsamlinger og genåbning af eksempelvis nattelivet.
Regeringen har her til aften indgået aftale med Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten, Konservative, Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Alternativet om en yderligere genåbning i fase to. Læs aftalen her og på https://t.co/dqxyIDa0DH #dkpol #covid19dk pic.twitter.com/rmdApOSFu2
— Statsministeriet (@Statsmin) May 20, 2020
Formanden for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, havde ønsket en lempelse af forsamlingsforbuddet med det samme. Han ser mulighed for, at der kan komme et geografisk opdelt forsamlingsforbud.
- Vi regner med, at forsamlingsforbuddet - hvis man ikke vil hæve det så hurtigt, som vi gerne vil - kan hæve det regionalt. Så man hurtigere kan hæve det på Jylland og Fyn, hvor smittetrykket er meget lavere, siger han.
Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, er dog mere lunken ved at lempe markant på forsamlingsforbuddet.
- Vi har set en rapport fra SSI, der beskriver, at lige præcist forsamlinger, det er der en særlig risiko i.
- Jeg bliver nødt til at indrømme, at jeg er lidt urolig. Coronavirus er en alvorlig sygdom, og i andre lande dør mennesker med en hast, der er helt uhyggeligt, siger hun.
Fase 2 bliver udvidet med:
* Inden 29. maj vil regeringen fremlægge en plan for en "kontrolleret og gradvis genåbning" af sommerturismen. Tidligere skulle svaret om grænsen falde senest 1. juni.
* hen over sommeren vil partierne lempe forsamlingsforbuddet. Som hele tiden planlagt hæves forsamlingsforbud 8. juni til 30-50 personer. Her skal også udkomme klarere retningslinjer for bryllupper, konfirmationer og lignende.
* Fra mandag 25. maj udvider regeringen listen over anerkendelsesværdige formål. Udlændinge, som ejer et sommerhus i Danmark, må indrejse fra mandag. Desuden må kærester, bedsteforældre og forretningsfolk krydse grænsen.
Disse ting må åbne straks:
* Kulturaktiviteter som museer, teatre, kunsthaller, biografer og akvarier (skulle have ventet til fase 3, som begynder 8. juni)
* Zoologiske haver og botaniske anlæg (skulle have ventet til fase 3, som begynder 8. juni)
Disse ting må åbne 27. maj:
* Udendørs forlystelsesparker
* Sommeraktiviteter for børn og unge
* Voksenuddannelse, herunder målrettet ledige og sprogcentre
* Offentlige forskningsaktiviteter, som kræver tilstedeværelse
* Højskoler
* Fuld åbning af DR og TV2
* Ungdomsuddannelser som gymnasier og erhvervsuddannelser
* Videregående uddannelser kan afvikle mundtlige eksamener fysisk og undervisning, der kræver fremmøde
* Foreningsliv som aftenskoler, musik- og kulturskoler (dog med restriktioner i forhold til blandt andet korsang) og spejdere
* På grund af store regionale forskelle på udbredelsen af coronavirus kan den fysiske tilstedeværelse genoptages i den offentlige sektor, bortset fra i Region Hovedstaden og Region Sjælland
* Partierne er enige om at afvikle eller tilrettelægge retningslinjer for besøgs- og aktivitetsrestriktioner på eksempelvis plejehjem, hospice og bosteder
Disse ting må ikke åbne:
* Natteliv, diskoter og spillesteder (kan åbne i fase 4)
* Fitnesscentre, badelande, legelande, svømmehaller
* Videregående uddannelser, som ikke allerede er åbnet (åbner i fase 4)