Har kørt spirituskørsel 500 gange: Og hun har ikke tænkt sig at stoppe
Et stigende antal unge kører spirituskørsel viser en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden.
En 17-årig pige fra Østjylland anslår selv, at hun har kørt med en promille på over de tilladte 0,5 intet mindre end 500 gange i enten bil eller på knallert. Det udtaler hun i en dokumentar på TV2 Østjyllands YouTube-kanal.
Og hun er ikke den eneste unge person, der har et problem, når det kommer til at blande alkohol og kørsel.
Nye tal fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden viser, at 15 procent af de adspurgte 17-24-årige mener, at de har kørt spirituskørsel inden for de sidste tre år. I 2019 var tallet ni procent. Og samtidig er antallet af alvorlige ulykker også steget.
Det er dog ikke noget, der skræmmer 17-årige Sofie.
- Vi ser det ikke som at sætte nogens liv på spil. Vi ser det bare som, at man skal fra a til b. Der er bare ikke ret mange mennesker, hvor vi kører. Det lyder lidt mærkeligt, men så mange mennesker går der sgu ikke på landevejen, når der er 20 kilometer til nærmeste hus, siger hun.
Anonym kilde
Sofie er ikke den 17-åriges rigtige navn. Pigen har ønske at være anonym, da hun fortæller om ulovlige handlinger. TV2 ØSTJYLLAND har valgt at gå med til dette for at kunne belyse et vigtigt emne. Redaktionen er bekendt med pigens rigtige identitet, og pigens forældre har givet hende lov til at udtale sig.
Startede i 7. klasse
Sofie forklarer, at hun allerede kørte spirituskørsel for første gang omkring 7. klasse. Her havde hun fået en knallert, lidt inden hun var færdig med at tage sit knallertkørekort.
Samtidig begyndte hun sammen med sine venner at drikke, og når hun ikke havde lyst til at ringe efter sine forældre, tog hun sin knallert hjem. Også selvom, der var røget nogle genstande indenbords.
- I min vennegruppe, der er det alle, der gør det. Altså alle, som i alle. Jeg blev overrasket, da jeg startede på gymnasiet og fandt ud af, at det ikke var alle unge mennesker i hele Danmark, der bare tog spirituskørsel som en selvfølge, siger Sofie.
Hun fortæller, at hun, allerede inden hun fik kørekort, også havde kørt spirituskørsel i bil. Så var det hendes venners biler, som hun fik lov at køre i, også selvom hun havde drukket.
I alt anslår hun selv, at hun har kørt spirituskørsel 500 gange i enten bil eller på knallert.
Derfor kan man køre bil som 17-årig
17-årige kan godt tage kørekort og bestå køreprøve. At køre bil inden sin 18-årsfødselsdag kræver dog, at man har en erfaren bilist ved sin side. Kravene er:
Du skal være minimum 30 år
Du skal have haft et dansk udstedt kørekort til kategori B (alm. bil) i de seneste 10 år. I den periode må kørekortet ikke have været frakendt – hverken betinget eller ubetinget.
Du skal have et gyldigt kørekort til kategori B (almindelig bil), der er udstedt i Danmark.
Du skal altid medbringe dit kørekort
Du skal til enhver tid lovligt kunne køre bilen. Dvs. at du ikke må have en promille over 0,5, have indtaget ulovlige stoffer eller være så træt eller syg, at du ikke kan køre bilen forsvarligt.
Kilde: Sikker Trafik
”Køre tur”
Når det kommer til spirituskørsel, er der to måder, det sker på for Sofie.
Den ene er, at hun skal hjem fra en fest, et værtshus eller lignende. Men udover det har hendes vennegruppe også noget, de bare kalder "at køre tur".
- Det går simpelthen bare ud på, at man samles en 2-3-4-5 stykker i en bil, køber nogle øl og så kører man rundt på små landeveje og drikker øl, fortæller Sofie og fortsætter:
- Når man så har drukket den første 18 pack øl, så køber man en ny og fortsætter, indtil folk er trætte og skal hjem for at sove.
Hun fortæller, at chaufføren også er med til at drikke, når der bliver "kørt tur". Her forsøger de unge at holde sig fra de store veje, hvor der er andre biler og potentielt politi.
- Vi kører bare rundt og passer os selv og hygger os. Hører noget Rasmus Seebach eller Medina og hygger os med det, siger Sofie.
Frontalsammenstød med en anden bil
Sofie fortæller, at vennegruppen har ramt fasaner og dådyr på nogle af deres ture. Men især én gang gik det rigtig galt.
Vennerne havde siddet ude i en garage og drukket nogle øl. Og chaufføren havde også fået et par øl inden det.
Og da de så skal videre til det næste sted, går det galt.
- Der er en traktor, vi skal overhale. Og det bliver så lidt uheldigvis i et sving, hvor der kommer en modkørerende bil. Og så kører vi sammen, så forenden på begge biler er smadret, fortæller Sofie.
Vennegruppen er bagefter i panik. De er ikke bare kørt sammen med en anden bil, de har også kørt spirituskørsel. Så de vælger at stikke af fra gerningsstedet.
- Så kunne vi ikke blive dømt for at være beruset, for det skal jo måles. Det nytter ikke noget, at der kommer nogen bagefter og siger 'vi tror, at de var fulde', hvis ikke de kan bevise det, siger Sofie.
Har ikke tænkt sig at stoppe
Sofie fortæller, at når hende og hendes venner har drukket mest, mens de kører bil, er de oppe på 10-15 genstande.
Hun indrømmer, at det kan påvirke deres kørsel, men i de fleste tilfælde mener hun ikke, at det er et problem.
- Jeg tror helt ærligt ikke på, at hvis du drikker seks øl og kører, at det har gjort nogen forskel, siger Sofie.
Hun mener ikke, at alkoholen påvirker hendes kørsel synderligt meget. Faktisk mener hun selv, at hun i visse tilfælde næsten kører bedre, når hun har drukket.
- Jeg tror simpelthen ikke, at det gør så stor en forskel, om du har drukket eller ikke har drukket. Hvis jeg så en reel fare for andre menneskers liv, så ville jeg stoppe. Vi ønsker ikke at skade nogen, på nogen måde, siger Sofie.
På nuværende tidspunkt kommer hun dog ikke til at stoppe.
- Jeg kommer til at køre spirituskørsel fremover, for jeg ser ingen væsentlig grund til ikke at gøre det. Det er bare det, der er mest praktisk.