Ingen opdagede noget, før Anne Katrine kollapsede
Gennem flere år fik Anne Katrine Vallentin det værre og værre. Ikke engang hendes elskede hest gjorde hende glad, men den blev alligevel altafgørende.
Vinden pisker Anne Katrine Vallentins hår rundt og bider hende i kinderne. Under hende buldrer hovene afsted.
Hun sidder på ryggen af hesten Atom, og mens han galopperer, er hun i få sekunder fri. Så får de dystre tanker igen overtaget.
Selvom den unge kvinde fra Beder ligner en, der har det hele under kontrol, så er det langt fra tilfældet.
- Indeni var det ved at falde fuldstændig sammen, fortæller Anne Katrine, der medvirker i TV2 ØSTJYLLANDs serie 'Op på hesten'.
Med en barndom præget af alkoholproblemer, en skilsmisse og grov mobning i skolen havde det længe ligget og ulmet.
Alligevel eskalerede det først for alvor i 2019, da Anne Katrine var 18 år gammel.
Mistede glæden for sin største passion
I alle årene er det Anne Katrines hest og hverdagen i stalden, der har holdt hende oppe. For den i dag 21-årige østjyde har, siden hun var helt lille, fundet trøst og glæde hos en varm mule.
- Jeg kan ikke huske, at jeg ikke har været interesseret i heste. Jeg har været dårlig til dansk og matematik, men i stalden vidste jeg, hvad jeg lavede. I skolen var jeg på udebane, men her var jeg på hjemmebane, siger hun.
Anne Katrine har redet, siden hun var fire år, fik sin egen hest som niårig og bruger mindst to timer i stalden dagligt. Nogle gange op til fem.
Her gjorde hun alt for at holde de negative tanker på afstand, mens tomrummet og trætheden indtog hendes krop. Alt føltes ligegyldigt. Og dét, der i så mange år havde givet hendes liv mening, gav til sidst ingenting.
Selvom Anne Katrine i omverdenens øjne var en smilende ung kvinde, så begyndte alarmklokkerne at ringe hos hende selv.
- Det med overhovedet ikke at have lyst til at ride eller være sammen med hestene, det var skræmmende og ubehageligt. Det var en øjenåbner - det her er ikke normalt, det er ikke mig, siger hun.
Det var som at miste en del af sig selv, forklarer hun. Snart begyndte facaden da også at slå revner.
Skjulte grænseoverskridende oplevelse
Det endelig skub udover kanten blev dog en date i 2019. Den var begyndt som en uskyldig flirt med en fyr, Anne Katrine var kommet i kontakt over en datingapp.
Han virkede sød, og hun var ikke betænkelig, da hun sagde ja til at tage på date med ham.
Heller ikke, da han foreslog, at hun kom hjem til ham.
- Her blev min grænse overskredet seksuelt. Men det gik først op for mig noget tid efter, hvad det egentlig var sket. Jeg tænkte: Det er jo noget, der kun sker for naboen, siger Anne Katrine.
Anne Katrines historie
Denne artikel bygger på Anne Katrine Vallentins historie og afspejler derfor, hvordan hun har oplevet det. Et halvt år efter episoden i forbindelse med sin date søgte hun professionel hjælp, men gik ikke videre med det, da hun dengang ikke havde overskuddet.
Havde hun selv været skyld i det, fordi hun tog hjem til ham? Spørgsmålet kørte rundt i hovedet på hende, og fuld af selvbebrejdelse valgte hun at holde episoden for sig selv.
- Jeg troede, det var min skyld. Derfor gik der et halvt år, før jeg sagde det til nogen, siger hun.
Endte på psykiatrisk afdeling
Anne Katrine mærkede ingen glæde længere. Ikke engang hendes engang så elskede hest havde hun lyst til at bruge tid med.
Hun arbejdede på det tidspunkt i en børnehave, men den mandag dukkede hun ikke op til sin vagt.
- Lige pludselig kunne jeg ikke mere. Det var mere et kollaps end et ønske om at dø. Jeg blev ligeglad, siger Anne Katrine.
Hjælp ved selvmordstanker
Personer, der går med selvmordstanker, kan søge hjælp forskellige steder. I Danmark eksisterer følgende telefonrådgivninger:
Livslinien:
Tlf.: 70 20 12 01 Åben hver dag kl. 16-23
Linien - når sindet gør ondt:
Tlf.: 35 36 26 00 Åben hver dag kl. 16-24
Sct. Nicolai Tjenesten:
Tlf. 70 12 01 10 oplyser nærmeste tjeneste. Åben hver dag kl. 13-03
Tværs-telefon-rådgivningen:
Tlf.: 33 32 66 22
For unge, hver søndag aften kl. 19.00-21.30
Børns Vilkårs Børnetelefon:
Tlf.: 35 55 55 55
For børn og unge, åben mandag til fredag kl. 12-21, lørdage og søndage kl. 9-11
Selvmordsforsøget sendte hende på hospitalet. Få dage efter blev hun indlagt på en psykiatrisk afdeling i 14 dage, hvor hun blev diagnosticeret med en depression.
Hun havde ikke lyst til noget, men Anne Katrines mor puffede hende alligevel ned i stalden. Succeskriteriet var bare at komme afsted.
- Jo mere, jeg kom afsted, jo bedre blev det. Nogle gange kunne jeg mærke, at jeg fik en oprigtig glæde ned i maven. For første gang i lang tid - faktisk i flere år, siger hun.
Og hun er ikke i tvivl om, at der er én helt bestemt grund til, at hun i dag er et bedre sted.
Et særligt venskab
Anne Katrine var sygemeldt i halvandet år, men siden nytår er det kun gået fremad. Sådan var det ikke endt, hvis Atom ikke havde motiveret hende, fortæller hun.
- Da alt det positive blev taget fra mig, der havde jeg stadig ham at holde fast i. Han skal have mad og passes – jeg skulle være noget for ham og blev nødt til at være i nuet. Vi skulle bare være sammen, uden at det krævede noget af mig, siger Anne Katrine.
Den unge rytter arbejder nu deltid for fortsat at passe på sig selv. Men hun ved, at hun gerne vil bruge sine oplevelser til noget positivt. På de sociale medier taler hun derfor åbent om sin depression.
- Det var sindssygt grænseoverskridende i starten, men jo mere respons jeg får, jo mere får jeg lyst til at dele, siger hun.
Det samme gør hendes følgere, og der kommer jævnligt beskeder ind fra piger, der går igennem en svær periode. Anne Katrine håber, at hendes historie kan få dem til at søge hjælp noget før.
Selvom depressionen har sendt Anne Katrine på en hård rejse, så er der ikke udelukkende kommet noget dårligt ud af den. Hun har fået et helt særligt bånd til hesten Atom, som hun også kalder sin bedste ven.
Anne Katrine har haft Atom i fem år og kommer da heller ikke til at skifte ham ud, hvis der på et tidspunkt er ting, han ikke kan.
- Jeg er kommet tæt på Atom på en helt anden måde. Vi har fået et helt andet venskab, end hvis jeg bare havde været konkurrencerytter. Han kan mærke, hvordan jeg har det, og jeg kan mærke, hvordan han har det, siger hun.
Se meget mere til Anne Katrine og hesten Atom i første afsnit af serien 'Op på hesten'.