Kinesiske kameraer skulle filme dig: Nu bliver de fjernet

For to år siden købte Vejdirektoratet 170 kameraer, som nu skal droppes igen efter kritik.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Bilister på de danske motorveje skal alligevel ikke filmes med flere kameraer fra Kina. Vejdirektoratet vil udskifte kameraudstyr fra blandt andet det kinesiske og meget omtalte selskab Hikvision.

Der skal give bedre styr på cybersikkerheden i de overvågningssystemer, der bidrager til kontrollen på de danske veje.

Det bekræfter Vejdirektoratet i en e-mail til Altinget.

- Vejdirektorat gennemgår i øjeblikket vores vejsideudstyr for at sikre, at det lever op til gældende vejledninger fra Center for Cybersikkerhed, skriver Vejdirektoratet.

Det sker, efter at Vejdirektoratet i slutningen af 2022 købte over 170 nye kameraer fra det kinesiske selskab, der er verdens største producent af overvågningskameraer.

Prisen var omkring fem millioner kroner, men beslutningen vakte kritik fra flere sider.

Efterretningstjenester og menneskerettighedsforkæmpere har tidligere advaret mod selskabet.

USA har tidligere forbudt udstyr fra visse kinesiske selskaber herunder Hikvision, fordi de udgør en "uacceptabel risiko" for landets sikkerhed.

Hikvision er blevet meget omtalt, da virksomheden blandt andet kædes sammen med menneskerettighedskrænkelser i Kina.

Professor Jens Myrup Pedersen fra Aalborg Universitet mener, at det er på høje tid, at danske myndigheder får øjnene op for de potentielle sikkerhedsbrister, der er i de kinesiske kameraer.

- Man har en bekymring for, at de her systemer er født med bagdøre, som man ikke nødvendigvis har kendskab til.

- Det kan betyde, at eksempelvis den kinesiske regering vil have mulighed for at tilgå nogle data, hvis den på et tidspunkt måtte finde det interessant, siger han til Altinget.

Bekymringen skyldes en kinesisk sikkerhedslov, der betyder, at kinesiske borgere og virksomheder er forpligtet til at udlevere data, hvis de kinesiske myndigheder efterspørger dem.

TV2 Østjylland spurgte i 2022 Vejdirektoratet ind til de kinesiske kameraer, og dengang lød svaret, at de ikke udgjorde en sikkerhedsrisiko. Det skyldtes ifølge Vejdirektoratet, at kameraer kørte på lukkede netværk, og at data derfor ikke kunne ende i forkerte hænder.

Efter udmeldingen har TV2 Østjylland taget kontakt til Vejdirektoratet for at høre, hvorfor dets sikkerhedsvurdering er ændret.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her