Østjyske virksomheder vil halvere madspild - tager nye metoder i brug
Miljø- og Fødevareministeriet har lanceret en ny national madspildsdag. I den forbindelse har flere østjyske virksomheder givet lovning på, at de vil halvere deres madspild frem til 2030.
Du er måske ikke klar over det, men det er ikke hvilken som helst dag i dag.
I dag afholdes den første nationale madspilds-dag nemlig.
Det betyder ikke, at du skal kassere en masse gammel mad fra køleskabet, for det er snarere tværtimod. Den nye mærkedag skal nemlig minde os om, at vi alle sammen - både forbrugere og virksomheder – skal blive meget bedre til at minimere vores madspild.
Læs også:
Det er fødevareminister Mogens Jensen (S), der har sat den nye mærkedag i danskernes kalender.
I forbindelse med afholdelsen af den nye mærkedag har 27 virksomheder skrevet under på, at de vil reducere deres madspild med 50 procent inden 2030.
Ny metoder
Meny er en af underskriverne, og deres butik i Horsens har netop taget et nyt system i brug for at mindske madspild. Systemet skal overvåge datomærkningen på varerne, og de varer, der nærmer sig udløbsdatoen kommer på tilbud.
- Hver eneste morgen, når vi møder i butikken, så tager vi fat i systemet, og så har vi en skærm, som fortæller, når det er tid til at gå hen og kigge til varen og se, om det er ved at blive for gammelt, siger Søren Hansen, der er købmand hos Meny Horsens, til TV2 ØSTJYLLAND.
Virksomheden forventer, at en den nye teknologi skal hjælpe med at komme madspild til livs, men kunderne kan dog også være med til at gøre en stor forskel.
Hvis man som forbruger altid, sørger for at tage den forreste vare, så skal vi nok sørge for, at der er en god rotation på hylderne, siger Søren Hansen til TV2 ØSTJYLLAND.
Læs også:
Slikproducenten, Carletti, i Skødstrup har underskrevet samme målsætning som Meny i Horsens. For at nå målet handler det særligt for dem om at finde løsninger i produktionen af specifikke slikprodukter.
- Ved hjælp af bedre elektroniske styringer, kan vi mindske den menneskelige faktor, for det er selvfølgelig tit den menneskelige faktor, der kommer til at lave en fejl, siger Niels Petersen, der er direktør hos Carletti, til TV2 ØSTJYLLAND.
Danmarks nationale madspildsdag ligger samme dag som FN’s internationale madspildsdag, hvor verdens lande opfordres til at sætte fokus på forebyggelse og reduktion af madspild. På verdensplan er FN-målet 50 procents reduktion inden 2030.
”Danmark Redder Maden”
Under parolen ”Danmark Redder Maden” sætter fødevareministeren Mogens Jensen fokus på det 700.000 tons tunge madspild i Danmark, der svarer til syv gange vægten af Marmorkirken og 3,8 procent af den samlede danske CO2-udledning.
- Når vi smider madvarer i skraldespanden, er det ikke alene spild af mad og penge. Det er spild af alle de ressourcer, der er brugt til at producere og transportere det, og som belaster miljøet og klimaet, siger Mogens Jensen i en pressemeddelelse og fortsætter:
- Hvis vi alle sammen tænker os om en ekstra gang i hverdagen, inden vi køber for stort ind eller smider gårsdagens middagsrester ud, så kan det gøre en mærkbar forskel. Derfor sætter den nationale madspildsdag fokus på alt det, vi alle sammen kan gøre, siger Mogens Jensen i en pressemeddelelse.