Oplev 2010'erne: Yahya Hassan, Helmig og en fundet storetå
2010'erne var årtiet, hvor Thomas Helmig fik gråt hår og alligevel bare blev yngre og yngre. Hvor ghettodigteren Yahya Hassan skød med skarpt og drillede studieværter, og hvor vi måtte vi sige farvel til Bamse, Prins Henrik og Lars Larsen.
Dronningen samlede de berømte
Dronningen har været et konstant midtpunkt for festlige stunder i det østjyske i de seneste 10 år. Hun har kørt i hestevogn gennem flere østjyske byer, og regenten har åbnet Festuger, indviet Det nye Moesgaard, Dokk1, nye huse i Den gamle by, - og masser af kunstudstillinger.
Dronningen og Prins Henrik slog publikumsrekorder på kunstmuseet Aros i Aarhus, da de udstillede deres egen kunst.
Der blev derfor hørt efter, da Dronningen både som berømt og som kunstner i 2017 kritiserede det røde græstæppe i Mindeparken i anledning af Sculpture by the Sea langs Aarhus Bugten.
Thomas banker stadig på
Thomas Helmig blev kortvarigt dømt ude som alt for gammel, da North Side meddelte, at han skulle spille på festivalen i 2017, men Helmig væltede både publikum og anmeldere omkuld, ligesom han har gjort det igen og igen på Smukfest i Skanderborg.
Thomas Helmig har været pigernes idol siden 1980’erne, og han er stadig på toppen.
Sønnen Hugo Helmig blev i en meget ung alder også rig og berømt. Han forsvandt dog brat fra offentligheden efter at have fortalt om sit stofmisbrug, men i 2020 skal både han og faderen, Thomas Helmig, spille på Roskilde festivalen.
Yahya Hassan trak i studieværtens slips
Sjældent har en bog med digte solgt så godt som Yahya Hassans digtsamling om livet i ghettoen. Han forsøgte at komme i Folketinget for det nye parti, Nationalpartiet, og tog på en utraditionel politisk medieturne.
TV2 ØSTJYLLANDs studievært Søren Jensen holdt ansigtet i de korrekte folder, da Yahya Hassan efter et live-interview trak i værtens slips og kaldte det en hundesnor.
Men stofmisbrug og en ustabil psyke ødelagde meget. Yahya Hassan fik en behandlingsdom for at skyde en mand i foden og for 41 andre forhold. I november 2019 overraskede Yahya Hassan med at møde op på bogmessen og læse op af sin nyeste digtsamling, som også har solgt godt.
De berømte med domme
Byggematadoren Kurt Thorsen brugte en god del af 00’erne til at sidde bag tremmer, og han fik endnu en fængselsdom i 10’erne, som han har udstået, men der har været stille om ham siden.
Per Zeidler, kommunalpolitiker fra Syddjurs, blev landskendt for sine gangbangs i forsamlingshuse. Han sørgede for prostituerede kvinder, et passende antal madrasser, og så kunne mændene ellers bare komme.
Han fik en betinget dom for rufferi, men det stoppede ikke Per Zeidler. For nylig kom det frem, at han stadig arrangerer gangbangs.
Den amerikanske drøm ved Grenaa
På Sostrup slot nord for Grenaa blev nonnerne efterhånden mere berygtede end berømte. De nåede at have kloster på slottet i 41 år, men så forlød det, at en abbedisse havde forårsaget en ældre nonnes død. Der kom aldrig nogen retssag ud af den historie, nonnerne rejste i al stilfærdighed væk, og slottet blev solgt til en rig dansk-amerikansk kvinde, Kirsten Swift.
Hun har siden pumpet millioner i de røde mure og skabt et sted, som nu er åbent for koncerter, fester og ferieophold.
Tollundmandens tå
Tollundmanden på Museum Silkeborg har været død i over 2000 år og har været berømt, lige siden han blev gravet op i 1950. Stor var glæden, da hans storetå blev afleveret tilbage til museet. Storetåen blev fundet i dødsboet efter en københavnsk konservator, som havde beholdt tåen, efter han havde været med til at konservere det gamle moselig.
Medaljer og stjerner
Hækkeløberen Sarah Slott Petersen satte det lange ben forrest og vandt EM guld og sølv til OL. Det sidste blev kaldt den største danske idrætspræstation nogensinde.
Der var også hæder igen og igen til Wassim Hallal og hans team på Restaurant Frederikshøj i Aarhus. De fik som de første i Aarhus en Michelinstjerne, siden er der drysset flere stjerner ud til restauranter i Aarhus.
Aarhus med dobbelt a
Det kendte bysbarn Jørgen Leth var beæret over at blive inviteret til Aarhus, hvor han skulle lade sin berømte, milde røst lyde ud gennem den nye letbanes højttalere. Han syntes, stoppestedernes navne var fulde af poesi og minder.
Da Nicolai Wammen var borgmester i Aarhus, ville han nok ønske, at han var ligeså god til stednavne, da han fik et spørgsmål om navnene på de tidligere kulturhovedstæder. Det var lidt pinligt, at han ikke kunne huske de to navne, fordi han lige havde forklaret, at Aarhus nu kom på verdenskortet som europæisk kulturhovedstad efter 2017.
Det var samme Wammen, som fik indført Aarhus med dobbelt a, inden han drog til København for at blive medlem af Folketinget og senere blev minister.
Synlig rigdom
Det er skønt, når de rige deler ud af deres formue. Takket være indtægterne fra Føtex, Bilka og Netto har Salling Fondene med Karin Salling i spidsen delt mere end en milliard kroner ud til kultur, sport og velgørenhed. Fornylig gav Salling Fondene sammen med rigmanden Henrik Lind 500 millioner til et nyt verdensklasse stadion i Aarhus, et projekt der også redder den 96-årige væddeløbsbane.
- Det er dejligt at betale noget tilbage til aarhusianerne, har Karin Salling udtalt.
Der var næsten ikke plads til alle de riges privatfly i Tirstrup, da rigmanden Henrik Frederiksen solgte ud af sin imponerende bilsamling ved en velbesøgt auktion.
Henrik Frederiksen er blevet meget rig efter at have solgt en stribe Matasforretninger og har siden haft en heldig hånd i investeringer. Da hans kone, Vivi Henriksen, døde, solgte han deres fælles sted, herregården Lyngsbækgaard ved Ebeltoft, for 73 millioner kroner til en fond og flyttede selv tilbage til København.
Dem mistede vi
En af Danmarks rigeste og mest berømte mænd, grundlæggeren af Jysk, Lars Larsen fra Silkeborg, døde i 2019 efter nogle måneders sygdom. Formuen var igennem 40 år skabt af en kombination af dyner, rejser, golf og møbler.
Det var et chok, da den folkekære sanger Flemming Bamse Jørgensen døde Nytårsmorgen 2011, han har siden fået sin egen plads i Aarhus, lige der hvor han mødte sit liv kærlighed Kate.
- Det kan godt være, at det nu hedder Flemming Bamse Jørgensens Plads, men for mig vil det altid være Kærlighedens Plads, sagde Kate Jørgensen ved afsløringen af pladsens navn.
Elvis er for længst død, men han lever alligevel stadig i Randers. For her fik han i 2010 sin helt egen mindestue i et hus, der ligner hans elskede Graceland i Memphis i USA. Elvis’s arvinger krævede dog navneforandring, så nu hedder kopihuset Memphis Mansion.
Dronningens præst og sjælesørger
Det var et imponerende syn, da alle landets biskopper i flotte kapper og dronningen overværede, at Henrik Wigh Poulsen blev ny biskop i Aarhus Stift. Han afløste Kjeld Holm, der havde været biskop i Aarhus i 21 år.
Senere blev Henrik Wigh Poulsen også udnævnt til Kongelig konfessionarius, dvs. kongehusets særlige sjælesørger og præst.
På den måde er vi igen tilbage ved Dronningen. Måske ikke den rigeste, det ved vi ikke, men i al fald den mest berømte igennem 2010'erne.