Salg af lattergas til personer under 18 år bliver forbudt
Der indføres aldersbegrænsning for salg af lattergaspatroner samt begrænsninger for salgssteder.
Det bliver fremover forbudt for personer under 18 år at købe lattergaspatroner. Det er Folketingets partier minus Liberal Alliance og Nye Borgerlige enige om.
Det oplyser Erhvervsministeriet tirsdag på sin hjemmeside.
Heller ikke den tidligere LA'er Simon Emil Ammitzbøll-Bille, der nu står i spidsen for Fremad, er med i aftalen.
Aftalen skal begrænse brugen af lattergas, især blandt unge. Aftalen betyder blandt andet, at det ikke vil være muligt at købe lattergaspatroner i kiosker eller andre butikker, der sælger alkohol, cigaretter og e-cigaretter.
Desuden må privatpersoner fremover kun købe to lattergaspatroner af otte gram per køb.
LIGE NU: Regeringen indgår bred politisk aftale om et indgreb mod misbrug af lattergas. https://t.co/0sZQwa1fjg @simonkollerup #dkpol #dkbiz #sundpol @Erhvervs_min pic.twitter.com/F83oa69fDo
— Regeringen (@regeringDK) January 21, 2020
62 henvendelser om lattergas
Lattergassen er egentlig tiltænkt brug i flødeskumssifoner. Men ifølge Sundhedsstyrelsens hjemmeside blev der rapporteret et dødsfald i henholdsvis 2007, 2016, 2018 og 2019, hvor lattergas var involveret.
I 2019 modtog Giftlinjen 62 henvendelser om lattergas mod en fordobling fra 20 til 40 henvendelser i perioden 2016 til 2018.
Aftalen glæder erhvervsminister Simon Kollerup (S).
- Lattergas er farligt for unge og deres helbred. Iltmangel. Nerveskader. I sidste ende kan man dø af det. Den store misbrug af lattergas som rusmiddel gør derfor mange forældre utrygge og kan gøre uoprettelig skade på vores unge i Danmark.
- Derfor er jeg rigtigt glad for, at der var bred opbakning til, at vi nu får sat en stopper for den alt for lette adgang til lattergas og den voldsomme misbrug af lattergaspatroner blandt vores unge, siger Kollerup i pressemeddelelsen.
Højere bøder
Bødeniveauet hæves også med aftalen. Bøder til butikker, der ikke lever op til reglerne, hæves fra i dag at være på 10.000 kroner til fremover at være 25.000 kroner ved første overtrædelse.
Ved anden overtrædelse koster det 50.000 kroner, mens butikker skal af med 75.000 kroner ved tredjegangsovertrædelser.
- Det er helt uacceptabelt, at der profiteres på salg af lattergaspatroner på bekostning af vores unges helbred.
- Derfor hæver vi bødeniveauet markant, så de, der bryder reglerne, mærker, at hammeren falder hårdt, og at det ganske enkelt ikke kan betale sig for butikker og kiosker at omgå reglerne for salg af lattergaspatroner, siger Kollerup.
Lattergasfesten lukker nu med aftalen. Det siger SF's sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen, i en skriftlig kommentar.
Flyder i gaderne
- Vi har desværre allerede set dødsulykker som følge af brugen af lattergas. Derfor er jeg glad for, at vi nu får lukket lattergasfesten og sat begrænsninger op, siger hun.
Politikerne vil nøje følge, om tiltagene virker, siger Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen, på et pressemøde.
- For det, vi beslutter i dag, skal virke, siger han.
Fænomenet har også betydet ekstra affald i det fri.
Det har vi på TV2 ØSTJYLLAND tidligere fortalt om. Der er nemlig problemer med lattergaspatroner, der flyder i gaderne.
Ligger i klynger
Oliver Pedersen, der er elev på TV2 ØSTJYLLAND, bor på et kollegie i det nordlige Aarhus. Han har ofte oplevet at støde på brugte lattergaspatroner rundt omkring på gaderne i bybilledet.
- Jeg tænker ikke over det længere, når jeg støder på lattergaspatroner, for de er over alt, sagde han til TV2 ØSTJYLLAND i sommer.
Også byens gadefejere oplever, at der ligger lattergaspatroner og flyder i bybilledet, når de skal holde gaderne rene.
- De ligger bare i en hel klynge. Det er i perioder, at vi ser dem især i weekenderne, sagde Svend Aage Abiltrup Pedersen, der er gadefejer ved Aarhus Kommune.
Patroner med lattergas kan medføre kvælning
Regeringen og et bredt flertal i Folketinget vil sætte ind over for misbrug af lattergas blandt unge.
Tirsdag er der landet en politisk aftale.
Læs mere om lattergas her:
* Det kemiske navn for lattergas er kvælstofforilte. Gassen fungerer for eksempel som drivgas til flødeskumssifoner.
* Gaspatronerne indeholder den rene gas, der ikke er opblandet med ilt. Det er i modsætning til den lattergas, der bruges på hospitaler og hos tandlægen.
* Derfor er det også en myte, at det er ufarligt at indånde lattergas.
* Indånding af gas direkte fra gaspatroner kan have alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser og i værste tilfælde medføre kvælning.
* Rusen er ret kort, ofte blot et par minutter, og det kan få nogle til at sniffe flere gange i træk for at gøre rusen længere. Lattergas virker sløvende. Rusen kan minde om at blive fuld af alkohol.
* Det er i dag forbudt at sælge lattergaspatroner, hvis formålet eksempelvis er at blive påvirket. Alligevel ser brug af lattergaspatroner til det formål ud til at være en stigende tendens blandt unge.
Kilder: Erhvervsministeriet, Alt om stoffer.