Snart må homoseksuelle mænd donere blod: - Men det er ikke på lige fod med andre
Snart må homoseksuelle mænd donere blod. Men ifølge en af mændene selv bliver homoseksuelle mænd dog ikke behandlet på lige fod med andre inden for bloddonation.
Snart må homoseksuelle mænd eller mænd, der har haft sex med mænd, donere blod, hvis de ønsker.
- Med den fire måneders karantæneperiode vil Danmark være blandt de mest progressive lande i verden i forhold til bloddonation, skriver sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i et orienterende brev til flere af Folketingets udvalg.
Det blev sat i gang for halvandet år siden, da Ellen Trane Nørby (V) var sundhedsminister. Og nu sættes det i værk fra marts, da den nuværende sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har godkendt en bekendtgørelse.
Ikke på lige fod med andre
Der skal dog gå fire måneder fra, at en mand har haft sex med en anden mand, før de må donere blod. Det vil i praksis udelukke en del homoseksuelle i at give blod.
En regel der møder kritik fra Per Spleth fra Aarhus, hvor han bor med sin mandlige kæreste og sidder i bestyrelsen for Aarhus Homosport.
- Det kræver jo, at man ikke har sex i fire måneder før, så det er jo ikke på lige fod med andre. Jeg ønsker da ikke at undvære sex i fire måneder med min kæreste, siger Per Spleth til TV2 ØSTJYLLAND.
Og supplerer:
- Jeg tror ikke, at mange bøsser vil kunne være bloddonnor med denne klausul. Så skal man jo gå i kloster.
Hidtil har homoseksuelle og biseksuelle mænd været udelukket fra at donere blod, fordi de ifølge Sundhedsstyrelsen statistisk set har større risiko for hiv, som er en virus, der kan føre til diagnosen aids.
En række politikere finder dog reglerne diskriminerende. Baggrunden for dem var aids-epidemien i 1980'erne og 1990'erne samt blødersagen. Omkring 90 danskere blev smittet med hiv gennem deres medicin.
Forandring kræver tid
Tiltaget træder i kraft i denne måned, men får først virkning fra marts. Det skyldes, at blodbankerne har brug for to måneder til at implementere ændringen i praksis.
Da det er en bekendtgørelse, skal ændringen ikke til afstemning i Folketinget, da ministeren selv kan træffe beslutningen.
Flere foreninger har kæmpet i årevis for, at ændringen blev indført.
Hvis man ønsker at donere blod, kan man bestille tid eller dukke op på et af de mange tappesteder, der findes rundt om i landet.
Bloddonorer er med til at sikre den nødvendige forsyning til patienter på de danske hospitaler.