Superstudent afslører sine tricks: Sådan får du bedre karakterer

En såkaldt tomatmetode og remser er nogle af superstudenten Yasmin El Youssefs hacks til at opnå en bedre karakter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Sommeren nærmer sig, og det samme gør eksamenstiden for de studerende. En tid, der for flere betyder sved og mange tårer.

Men ved hjælp af få simple greb kan du øge sandsynligheden for en bedre karakter. Det fortæller superstudenten Yasmin El Youssef, der i 2020 dimitterede med et snit på 12,7, i TV2 ØSTJYLLAND's nye YouTube dokumentar 'Hack dig til et 12-tal'.

Noget, der kun kan lade sig gøre, hvis du får 12 i alle fag og samtidig har seks A-fag. Udover at være en flittig studerende har Yasmin El Youssef dog et par esser i ærmet, der kan være med til at hæve dit gennemsnit.

Den såkaldt tomatmetode, Google, fjollede remser og rim er blandt hendes hemmeligheder, afslører hun.

Fem tips til bedre karakterer

  • Det kan være svært at koncentrere sig flere timer i træk. Derfor anbefaler Yasmin El Youssef, at man deler arbejdet op i intervaller.


    - Jeg kan selv have svært ved at fokusere, men der er nogle apps, hvor man kan starte et interval på 25-30 minutter. Når man starter den, så kan man ikke gå ind på andet på sin telefon, og så arbejder man produktivt. Så holder du en kort pause på 5-10 minutter og gentager det måske tre gange, og så holder man fri, siger superstudenten.


    Metoden er også kendt som pomodoroteknikken - eller tomatmetoden, fordi pomodo betyder tomat på italiensk. Det er et simpelt hack til at styrke dit fokus. Ved at vælge en opgave og sætte et ur til at tælle ned fra 25 minutter, tvinger du dig selv til at arbejde fokuseret indtil uret ringer. Man kan for eksempel bruge appen Flora til formålet.


  • Google er løsningen på mange ting, og så kan søgemaskinen også være med til at give dig et forspring i undervisningen. Hvis du ved, hvad dagens emne er, så lav en hurtig googlesøgning inden timen. Det er måske indlysende, men de færreste gør det, fortæller Yasmin El Youssef. 


    - Bare 10-20 minutter. Det vil give dig et lille forspring i forhold til resten af klassen. Nogle gange handler det ikke om at gøre det, alle andre gør, men bedre. I stedet kan man gøre det, som andre ikke gør, siger hun.


    Superstudenten understreger dog, at det selvfølgelig ikke kan erstatte at have læst lektierne.


  • Det giver måske sig selv - og så alligevel ikke for alle. For det er ikke kun indholdet, der tæller, når der bliver givet karakterer, mener superstudenten.


    - Mange skriver en stil, og så afleverer de den bare. Hvis du har tid til det, så vent lige en dag, og så kan du læse den igennem - ellers er det vigtigt bare at give den en sidste gennemlæsning. Det kan være, at du så kan få sat nogle kommaer rigtigt eller få rettet dem, hvis du har lavet nogle sjuskefejl, siger Yasmin El Youssef. 


    For de små fejl, en pæn forside og flot opsætning kan betyde forskellen på et 7- og et 10-tal. Særligt i rapporterne er det godt givet ud. 


    - Rapporterne betyder alt. Hvis du afleverer en rapport til et 10- eller 12-tal, så er det også næsten sikkert, at du får det som standpunktskarakter, siger Yasmin El Youssef.



  • På universitet har mange for alvor fået øjnene op for, hvor meget det kan hjælpe på ens eksamenspræstation, hvis man er velbevandret i opgavetypen. Derfor er der mange, der beder om at få udleveret tidligere eksamensopgaver. Men det er lige så relevant i gymnasiet, fortæller Yasmin El Youssef.


    - Det er ikke sikkert, at du kan få den nyeste, men så kan du måske få opgaverne fra de seneste fem år, og det er lige så godt, siger hun.


  • Måske lyder det fjollet, men det er en god måde at huske tingene, mener superstudenten.


    - Det er fuldstændig lige meget, hvor platte de er. De hjælper altid, siger Yasmin El Youssef, der selv bruger det meget på medicinstudiet, hvor der er en del udenadslære.


    Huskeregler er i samme kategori som alfabetsangen, som mange nok stadig afspiller inde i hovedet en gang imellem, når de skal huske hele bogstavrækken.


Se første afsnit i serien 'Hack dig til 12-tal', hvor vi følger gymnasieeleverne Lucas og Nanna, der forsøger at få bedre karakterer ved at arbejde smartere og ikke hårdere.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her