Turbulent tid at være gravid i: - Jeg er bekymret for, hvordan det kommer til at ende

Som gravid i denne Coronatid kan det være svært at forholde sig til, hvad man må, og hvordan ens fødsel kommer til at foregå. Der er nemlig ingen helt klare retningslinjer på området endnu.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
VIDEO: Sofia Nisma (tv.) og Regitze Als Mortensen (th.) føler begge, at det er svært at navigere i, hvordan man skal forholde sig til COVID-19 som gravid. Se indslaget her.
Tema:

Med terminsdato fredag den 2. april kan Sofia Nisma fra Kolind gå i fødsel, når som helst. En fødsel, der måske ikke kan blive helt, som hun havde forventet:

- Thomas, min mand, kan måske ikke få lov til at komme med, hvis han har nogen symptomer. Og jeg føler jo, at jeg har brug for ham og brug for at have ham med. Han vil jo også vildt gerne selv være der. Så jeg går med de her bekymringer om, hvordan det kommer til at ende, siger Sofia Nisma til TV2 ØSTJYLLAND.

På grund af smitterisikoen ved COVID-19 må vordende fædre ikke være med til fødslen, hvis bare de har milde syptomer. Og det er altså bare én af mange bekymringer, der fylder for de kommende forældre lige nu:

Det har været meget turbulent at være højgravid i den her tid. Mest fordi der er så mange informationer og samtidig ingen informationer.
Sofia Nisma, Kolind

- Det har været meget turbulent at være højgravid i den her tid. Mest fordi der er så mange informationer og samtidig ingen informationer. Det er svært at navigere i, fordi der bare er så mange spekulationer og ’har I hørt det her, og nu må man ikke det’, der florerer i samfundet lige nu, siger Sofia Nisma.

Med terminsdato fredag den 2. april kan Sofia Nisma fra Kolind gå i fødsel, når som helst. / Foto: Louise Fischer

Det er sundhedsmyndighedernes vurdering, at gravide er en risikogruppe. Denne vurdering er taget for en sikkerheds skyld, da gravide generelt er mere modtagelige over for infektioner.

TV2 ØSTJYLLAND har samlet svarene på nogle af de spørgsmål, du måske føler, at du mangler som gravid under Coronakrisen, her.

Svært at forholde sig til

De tanker går gravide Regitze Als Mortensen fra Rønde også med.

- Jeg synes, det er svært, når det er rene anbefalinger. Der er jo ikke nogen forbud mod noget, og det synes jeg er lidt svært at forholde sig til, siger Regitze Als Mortensen til TV2 ØSTJYLLAND.

Hun havde en drøm om at føde hjemme, men Region Midtjylland har nu aflyst alle hjemmefødsler for at mindske smitterisikoen. Selvom hun første har termin om otte uger, tør hun næsten ikke håbe på, at hjemmefødslen til den tid kan blive muligt.

Jeg havde bare nogle helt andre drømme og forventninger til den kommende fødsel.
Regitze Als Mortensen, Rønde

- Jeg havde bare nogle helt andre drømme og forventninger til den kommende fødsel. Og specielt det her med, at jeg ved, at det kommer til at gå hurtigt. Jeg er andengangsfødende, så jeg bliver alligevel hurtigt sendt hjem igen. Så for mig giver det bare ingen mening at skulle side 40 minutter i en bil med veer, for derefter at blive sendt hjem igen, siger Regitze Als Mortensen.

Derfor håber både hun – og Sofia Nisma – på nogle mere overskuelige retningslinjer for gravide i denne tid:

- Jeg har selv været nødt til at begrænse mig i forhold til at sidde og tjekke ting på nettet. For man bliver simpelthen helt bims i hovedet af det. Man bliver nødt til at finde noget, man kan forholde sig til, siger Sofia Nisma.

Regitze Als Mortensen er andengangsfødende og havde ønsket sig, at hendes anden fødsel kunne blive en hjemmefødsel. Nu har Region Midtjylland aflyst alle hjemmefødsler for at mindske smittefare.

Følg myndighedernes forholdsregler

Joke Habben, der er leder af Aarhus Jordemoderpraksis, kan godt forstå de gravides bekymring.

Som jordmoder oplever hun også selv, at hun skal navigere under skiftende udmeldinger og med begrænset viden om Coronavirus i forhold til gravide:

- Vi ved, at man har vurderet, at gravide er i en særlig risikogruppe, fordi deres vejrtrækning er belastet – særligt sent i graviditeten. Derudover har man lidt nedsat immunforsvar. Men derudover har vi ikke et evidensbaseret regelsæt, og derfor arbejder vi i samme usikkerhed, som de gravide gør, fortæller Joke Habben.

Hvorfor er gravide en risikogruppe for smitte med coronavirus?

"Selvom der endnu ikke er viden om, at gravide er i særlig risiko for at blive smittet med coronavirus, eller at der er risiko for fostret, er det alligevel sundhedsmyndighedernes vurdering, at gravide er en risikogruppe. Denne vurdering er taget for en sikkerheds skyld, da gravide generelt er mere modtagelige over for infektioner."

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Hendes bedste råd til de gravide er at følge de forholdsregler, som myndighederne har lagt for hele befolkningen:

- Hold afstand, begræns samvær med andre, sørg for en god håndhygiejne og brug ellers din sunde fornuft. Hvis du følger de regler, så gør du det bedste, du kan, siger hun.

Hold afstand, begræns samvær med andre, sørg for en god håndhygiejne og brug ellers din sunde fornuft. Hvis du følger de regler, så gør du det bedste, du kan.
Joke Habben, leder af Aarhus Jordemoderpraksis

Derudover mener hun også, at man som gravid kan afhjælpe noget af stressen og bekymringerne omkring fødslen, ved at gøre sig klart, hvad det er, der potentielt kan ske:

- De mentale forholdsregler er ligeså vigtige. Overvej, hvem du ellers kan have med til fødslen, hvis nu din parter bliver syg. Prøv at spille scenariet igennem, så I er forberedt og har en plan B, siger Joke Habben.

Du kan finde yderligere information om COVID-19, der er særligt vedrørende gravide og nyfødte på coronasmitte.dk.

Råd fra Sundhedsstyrelsen

  • Vask dine hænder tit eller brug håndsprit, f.eks. når du har rørt ved håndtag, stikkontakter, når du har været ude blandt andre mennesker, før du skal spise m.v.
  • Host eller nys i dit ærme – ikke i dine hænder.
  • Begræns fysisk kontakt, håndtryk, kram og kindkys og undgå sociale aktiviteter.
  • Har du tegn på sygdom, også kun lette symptomer, så bliv hjemme indtil du er rask.
  • Undgå midlertidigt fritidsaktiviteter/sociale aktiviteter, hvor der er tæt kontakt med andre mennesker (f.eks. indkøb, shopping, fitness, kor, gymnastikhold, bridgeklub, familiearrangementer, besøg/besøg fra børnebørn).
  • Bed andre om at tage hensyn.

Gode råd til særlige risikogrupper - herunder gravide:

Du kan beskytte dig selv mest muligt mod at blive smittet ved at:

  • Blive hjemme i den udstrækning, det er muligt.
  • Undgå steder med mange mennesker. Vi fraråder f.eks. at du bruger offentlige transportmidler særligt i myldretiden.
  • Sørge for ekstra god håndhygiejne. Vask dine hænder grundigt, hvis du f.eks. har rørt ved håndtag og når du kommer hjem. Overvej at anvende handsker, når du går ud.
  • Undgå at røre næse, mund og øjne, hvis du ikke har rene hænder, da virus typisk smitter fra hænderne til slimhinderne i næse, mund og øjne.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her