Tusindvis af patienter mangler kritisk medicin

I år er der i gennemsnit blevet indberettet 108 sager om mangel på medicin om måneden. Flest var der i marts.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Det er blandt andet diabetesmedicinen Ozempic, der kan være svær at finde. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Af Ritzau

Antallet af sager om mangel på medicin er på det højeste niveau i årevis.

Det skriver Berlingske på baggrund af en ny opgørelse fra Lægemiddelstyrelsen.

Her fremgår det, at der i gennemsnit er blevet indberettet 108 sager om mangel på medicin - også kaldt forsyningssager - om måneden i 2023.

Det toppede i marts, hvor der var 143 indberetninger. I februar var der 114.

Avisen skriver ikke, hvilket år antallet af sager om mangel på medicin senest var så højt.

I 2020 toppede antallet af forsyningssager efter coronapandemiens udbrud med henholdsvis 101 og 98 sager i april og maj.

Vi oplever klart, at der er tiltagende problemer på dette felt, og at det udfordrer både læger og patienter i forhold til at kunne levere den bedste behandling
Camilla Rathcke, formand i Lægeforeningen

Ifølge Berlingske fremgår det af en orientering fra Lægemiddelstyrelsen til Nationalt Råd for Forsyningssikkerhed, at flere af forsyningsvanskelighederne er "kritiske og længerevarende".

Stigende problem

I orienteringen lyder det også, at der er en stigning i antallet af restordrer på apotekerne, og at medicingrossister oplever, at færre produkter leveres i efterspurgt mængde til rette tid.

- Vi oplever klart, at der er tiltagende problemer på dette felt, og at det udfordrer både læger og patienter i forhold til at kunne levere den bedste behandling, siger Camilla Rathcke, formand i Lægeforeningen, til Berlingske.

I år har der blandt andet været stort fokus på manglen på diabetesmedicin.

Det kan være appetitnedsættende og dermed resultere i vægttab. På den måde bliver diabetesmedicinen også brugt som slankemiddel.

Af den grund er efterspørgslen vokset markant, hvilket har gjort det vanskeligere for diabetikere at få fingrene i medicin som Ozempic.

Berlingske skriver, at der også er mangel på Antabus, der er et lægemiddel mod alkoholmisbrug. Derudover mangler der også medicin til danskere med hjerteproblemer.

TV2 Østjylland har også tidligere fortalt om Pernille Rydén Flohr Henriksen og hendes børn, der har astma, og derfor tager de - hvad Pernille Rydén Flohr Henriksen kalder for - livsvigtig medicin.

Men selvom den medicin, de bruger, er vigtig, så har det i den seneste tid ikke været lige til at skaffe den.

- Jeg har oplevet med både min og mine børns medicin, at det har været i restordre, sagde Pernille Rydén Flohr Henriksen.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her