Restaurant-kunder skal få kalorieindhold at vide, mener forening

Det må ikke blive for nemt at komme for mange pomfritter og for meget cola i munden, mener Diabetesforening

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Restauranter skal skrive retternes kalorieindhold, hvis vi skal bryde ond cirkel, mener Diabetesforening. Foto: Thomas Samson, Ritzau Scanpix

Hvor meget feder en burger sammenlignet med en salat?

Danske restauranter skal skrive retternes kalorieindhold, så forbrugerne køber mad på et oplyst grundlag, mener administrerende direktør i Diabetesforeningen, Henrik Nedergaard.

- Det er fuldstændigt klokkeklart, at de her tiltag er bydende nødvendige, hvis vi skal bryde den onde cirkel, hvor alle sidder for stille og dermed ikke får fedtforbrændt tilstrækkeligt.

- Vi bliver nødt til at se på, hvordan man bedst adfærdsændrer, så det ikke bliver for nemt at komme for mange pomfritter og for meget cola i munden, siger han.

Man skal være meget klar over, at mange bække små gør en stor å.
Henrik Nedergaard, Diabetesforeningen

Tirsdag trådte en ny lov i kraft i USA, som forpligter restaurantkæder med 20 eller flere restauranter til at angive, hvor mange kalorier der gemmer sig i retterne.

En undersøgelse viser ifølge det amerikanske medie NPR, at folk i gennemsnit spiser omkring 50 kalorier mindre, hvis det fremgår, hvor mange kalorier maden gemmer på.

VIDEO: Det går den gale vej med motion, kost og svær overvægt i Østjylland, viser tal fra Region Midtjylland.

Selv om det kun svarer til omkring en deciliter mælk eller en halv skive rugbrød uden pålæg, gør det en enorm forskel, mener Henrik Nedergaard.

- Man skal være meget klar over, at mange bække små gør en stor å. Vi skal forsøge at adfærdsændre, så folk stille og roligt kommer over til en letmælk i stedet for sødmælk, når sødmælken ikke er nødvendig.

- Vi bør 100 procent kopiere den amerikanske lov, siger han.

Tal fra Den Nationale Sundhedsprofil, der hører under Sundhedsstyrelsen, viser, at mere end hver anden dansker i 2017 var moderat eller svært overvægtig.

VIDEO: Eleverne på Bygholm Landbrugsskole spiser godt og vejer for meget. Derfor er bønner, bulgur og salat rykket ind på frokostbordene.

51 procent af befolkningen havde således et BMI-tal over 25.

Overvægt og usund livsstil øger risikoen for en række sygdomme - heriblandt diabetes, som 252.000 danskere har.

 Man skal alvorligt stramme op på, hvordan samfundet er indrettet i dag. 
Henrik Nedergaard, Diabetesforeningen

Forsætter den nuværende udvikling, er der ifølge Diabetesforeningen 430.000 med sygdommen i 2030.

At indføre kaloriemærkning vil ifølge Henrik Nedergaard få forbrugerne til at tænke en ekstra gang over usunde vaner og dermed mindske risikoen for at udvikle livsstilssygdomme.

- Man skal alvorligt stramme op på, hvordan samfundet er indrettet i dag. Vi appellerer til, at politikerne har det fornødne mod til at give den her hjælp, siger han.

Foreningen mener, at Danmark bør være mere ambitiøs end i USA, så kaloriemærkning bliver obligatorisk for samtlige restauranter.

Også Hjerteforeningen, Kræftens Bekæmpelse og Forbrugerrådet Tænk ønsker kaloriemærkning indført.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her