Sirenevarslen er vigtig: Før 1993 larmede det hver onsdag

Der er blevet testet sirener i hele landet i dag klokken 12 – og det skal tages alvorligt, når sirenen lyder

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I dag klokken 12.00 testede Beredskabsstyrelsen de 1.078 sirener, der er placeret landet over.

Men hvad skal man egentlig gøre, hvis nu sirenen lyder igen i morgen, og hvor alvorligt skal man tage det?

Mere alvorligt end de fleste tager det, siger sektionsleder i Beredskabsstyrelsen Brian Thøste Christensen til TV2 ØSTJYLLAND.

- Det er ved at være længe siden, at sirenen har handlet om et angreb fra en fjende. Nu handler det typisk om giftig røg eller et kemikalieudslip. Sirenen betyder, at man skal gå indendørs og slukke for sit ventilationsanlæg, fordi der er en eller anden fare på færde, siger Brian Thøste Christensen.

Sidste år lød sirenen eksempelvis lokalt i det centrale Aarhus efter en tagbrand på Vestergade, der udviklede giftig røg. Men der konstaterede sektionslederen også, at det ikke er alle, der tager den alvorligt.

- Jeg er ikke helt fortrøstningsfuld i forhold til at folk reagerer, som de bør. Der er mange, frygter jeg, og har jeg set i praksis, der kigger rundt og tænker, ’hvad er det for noget underligt noget’ og ikke rigtig reagerer, siger Brian Thøste Christensen.

Han understreger, at der er al mulig grund til at tage sirenen alvorligt.

- Man skal indendøre, og så skal man have fat i DR eller TV2 og orientere sig, for der kommer en beredskabsmeddelelse, hvor det bliver forklaret, hvad der sker. Virksomheder med kæmpe ventilationsanlæg der drøner for fuld hammer skal vide, hvad de skal gøre, for de skal have slukket anlægget og få lukket hele vejen rundt, det er meget vigtigt, siger Brian Thøste Christensen.

Sirenen bliver kontrolleret lydløst hver eneste nat, men første onsdag i maj hvert år er der altså lyd på. Frem til 1993, som nogle garanteret vil kunne huske, blev sirenen testet med lyd hver eneste onsdag.

Fra 1951 til 1967 var det hver lørdag klokken 12, at der blev testet. Der er to signaler. Det første signal er en tone, der stiger og falder, stiger og falder i en periode på 40-45 sekunder. Det er alarmen. Den anden tone er én lang tone på cirka 45 sekunder. Den betyder, at faren er forbi.

Hør sirenen øverst i artiklen, hvor du også kan se, hvordan SMS-varslingen til døve og hørehæmmede så ud. 

Se et indslag fra da sirenerne lød i Aarhus efter tagbranden. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her