Amatørarkæolog finder sjælden skat

Mand fandt guldsmykker nær Spentrup

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Amatørarkæolog Morten Kris Nielsen fra Randers gjorde for to måneder siden et spektakulært guldfund ved Kirkemosegård nær Spentrup.

Med sin metaldetektor havde han fundet et stykke af en guldfibula, som er en slags sikkerhedsnål, der bruges til at spænde fast på tøj. Den lille fibula skulle vise sig kun at være toppen af isbjerget.

Fibulaen blev afleveret til Museum Østjylland og Morten Kris Nielsen var sikker på, at der var mere at finde:

- Jeg ved, der ligger mere i jorden derude, lød hans besked til museet.

Allerede samme dag fandt han mere mere af fibulaen samt nogle små fugleformede hængesmykker af guld.

En særlig skat

Museum Østjylland gik derefter i gang med at grave området ud og fandt flere guldsmykker. Hele skatten er nu blevet udgravet og det har vist sig, den oprindelig var lagt ned i en mose som et offer til guderne engang i begyndelsen af 500-tallet e.Kr.

- Vi har ikke tidligere oplevet lignende fund i Østjylland, så det er noget enestående, siger Benita Clemmensen, museumsinspektør fra Museum Østjylland.

Guldsmykkerne og fibulaen fik også Nationalmuseets danefæekspert til at spærre øjnene op.

- Vi kender kun en håndfuld af disse store fibulaer af guld. De er fremstillet i Danmark af guld fra Romerriget og halvædelsten importeret fra Skandinavien eller Centraleuropa. Kun kvinder fra samfundets absolutte elite har båret sådan en guldfibula, siger arkæolog Peter Vang Petersen fra Nationalmuseet.

Det er første gang nogensinde, at der er blevet så usædvanligt et fund i nærheden af Spentrup:

- Det her helt unikke skattefund viser, at der for 1500 år siden boede så velhavende mennesker på egnen ved Spentrup, at de kunne ofre så kostbare genstande, og det var mennesker, hvis magt og anseelse har rakt langt ud over den lokale landsby, siger museumsinspektør Benita Clemmensen fra Museum Østjylland.

Guldskatten bliver udstillet på Museum Østjylland i Randers fra den 29. november til den 19. december i år.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her