Efter dødsulykke: Mor kommer med opfordring
Marianne Bang Jensen mistede for tre uger siden sin søn og svigerdatter i en tragisk ulykke på Mariagervej i Randers.
- Jeg synes, man skal få taget snakken i familien og hjælpe hinanden med at lade bilnøglerne ligge. Det vil jeg gerne opfordre til.
Sådan lyder budskabet fra Marianne Bang Jensen, hvis søn og svigerdatter, Kasper Bang Jensen og Kristina Rasmussen, omkom i en tragisk trafikulykke i juli.
En 56-årig mand er blevet sigtet for uagtsomt manddrab efter at have påkørt parret med mindst 120 kilometer i timen. I grundlovsforhøret kom det frem, at den sigtede havde epilepsi og et lægeligt kørselsforbud, og at han stort set ikke kunne huske ulykken.
Det vides dog ikke, om den blev forårsaget af et epileptisk anfald.
Forinden havde den 56-årige også påkørt en anden bil, men vanvidskørslen blev endte brat, da han kørte ind i et træ..
Fokuserer på de efterladte børnebørn
Marianne Bang Jensen fortæller, at hele familiens fokus nu drejer sig om at passe så godt som muligt på de to efterladte børn.
Hun har valgt ikke at fokusere på den 56-årige bilist, og har heller ikke noget ønske om at skulle følge en eventuel retssag, ligesom hun egentlig heller ikke er interesseret i at vide, hvorfor bilisten kørte, selvom han havde fået påbud om at lade være.
- Jeg skal lære at leve med det her kæmpe savn. Det er min opgave, så jeg kan være der for mine børnebørn. Jeg skal ikke være en bitter, gammel bedstemor. Men jeg vil gerne bruge lejligheden til generelt at opfordre til, at man får talt med hinanden i familierne om det, hvis man ikke kan og må køre bil, siger hun.
Det gælder både, hvis man har fået et kørselsforbud for eksempel på grund af sygdom, men også hvis man er oppe i alderen og ikke længere kører sikkert.
- Det kan gå grueligt galt. Det kan det jo altid i trafikken, men hvis man har fået et påbud om, at man ikke skal køre, så er den ikke længere. Det kan jo være relevant i mange familier, siger hun og tilføjer:
- Flere i min familie har haft perioder, hvor de ikke måtte køre på grund af sygdom, og der ved jeg, det på ingen måde ville være blevet accepteret af familien, hvis de havde sat sig bag rattet. Jeg har også haft snakken med min gamle mor, hvor vi har talt om, at hvis hun en dag kommer til at køre uforsvarligt, så skal jeg sige til hende, at hun ikke længere skal køre bil, siger Marianne Bang Jensen.
En god grund
Det er noget, der skal tages meget alvorligt, når praktiserende læger udsteder et såkaldt lægeligt kørselsforbud. Det understreger Bolette Friderichsen, formand for Dansk Selskab for Almen Medicin.
Hun kan ikke udtale sig om forholdene i den konkrete sag, men fortæller, at det altid er noget, der er nøje overvejet.
- Det er ikke et forbud, vi smider om os med. Vi ønsker ikke at begrænse patienters livsvilkår på nogen måde, så når vi gør, er der en god grund, og så skal det overholdes, siger formanden.
Lægeligt Kørselsforbud
En læge er forpligtet til at udstede et lægeligt kørselsforbud, hvis lægen vurderer, at en patient udsætter andres liv eller helbred for nærliggende fare ved at føre motorkøretøj, fordi patienten efter lægens vurdering ikke har den nødvendige mentale eller fysiske førerevne.
Begrebet lægeligt kørselsforbud anvendes i daglig tale, selv om det kun er politiet, der kan give et egentligt kørselsforbud i juridisk forstand.
Kilde: Retsinformation.dk
Ifølge Bolette Friderichsen kan det komme på tale i situationer, hvor patienten er dement, har haft en blodpropunder afklaring, som det ses i sagen fra Randers. Det kan også være en forbigående tilstand, eller hvis patienten for eksempel er medicinpåvirket.
Lægen fortæller dog også, at der forbuddet ikke kommer noget krav om at konfiskere bilnøgler eller kørekort.
- Jeg siger bare til min patient, at vedkommende ikke køre bil, og det forekommer, at det ikke bliver respekteret. Så går jeg videre med det, siger Bolette Friderichsen.
Det foregår ved en skriftlig indberetning til Styrelsen for Patientsikkerhed, som videregiver oplysningen til Færdselsstyrelsen, der kan bede politiet inddrage førerretten.
Stor indsamling
Trafikdrabet er noget, der har berørt mange i Randers-området. Det er blandet andet kommet til udtryk gennem hilsner, blomster, stort opbud til bisættelsen og ikke mindst store donationer til de efterladte børn.
Indsamlingen er nået mere end 750.000 kroner og løber måneden ud.
- Vi er utroligt taknemmelige over de penge, der er kommet ind. Det er en kæmpe hjælp for børnenes fremtid, så det ikke er en bekymring, siger Marianne Bang Jensen.
Hun er også taknemmelig for de, til bisættelsen i Gjerlev Kirke den 3. august.
- Det var en rigtig smuk afsked i Gjerlev Kirke, og vi er dybt taknemmelige over den smukke prædiken, præsten holdt.
De to efterladte børn bliver i familien.
- Nu skal vi allesammen lære at leve med sorgen. Og fortælle børnene om alle de gode minder, vi har med deres forældre. De skal hjælpes videre så godt som muligt af hele familien, som står sammen om det, siger hun.