Erhvervslivet i knæ: - Ser sortere ud end forventet

Flere østjyske virksomhedsledere er overraskede over statsministerens udmelding mandag aften. Forlængelsen af nedlukningen i samfundet får store konsekvenser.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Direktør i Randers Regnskov, Henrik Herold, havde ikke forventet så dyster en melding, som statsministeren kom med i går.

På tværs af brancher er holdningen klar: Det er umådeligt svært at drive en virksomhed lige i øjeblikket. Statsminister Mette Frederiksen (S) fremlagde mandag aften planen for en gradvis genåbning af landet efter påske, hvis vi undlader at slække på de gode takter i forhold til at undgå smittespredning.

Hun sagde, at de mindste igen kan komme i skole og institution – men samtidig fortsætter forbuddet mod store forsamlinger til og med august. Det får blandt andet konsekvenser for Randers Regnskov, som ikke havde forventet den barske melding.

Jeg står og kigger på et hul på 12 millioner kroner, hvis jeg skal holde lukket indtil 1. august.
Henrik Herold, direktør, Randers Regnskov

- Jeg var nok lidt mere kålhøgen tidligere i dag, for jeg var egentlig rimelig rolig. Men i juli måned alene skal jeg have en 50.000-60.000 gæster igennem regnskoven. Så jeg synes faktisk, at det her ser noget sortere ud, end jeg havde forventet, siger direktør i Randers Regnskov, Henrik Herold, til TV2 ØSTJYLLAND.

De tre direktører så mandag aften pressemødet med statsministeren. 

Det er et hårdt økonomisk slag for regnskoven. Ifølge Henrik Herold ville det have kostet tre millioner kroner for regnskoven, hvis de kunne genåbne 1. maj. Med den nye udmelding bliver det endnu værre.

- Det bliver rigtigt tungt, når vi går ind i juli måned. Jeg står og kigger på et hul på 12 millioner kroner, hvis jeg skal holde lukket indtil 1. august, siger Henrik Herold.

VIDEO: Også for folkeskoleeleverne er der store forandringen. For 15-årige Maria Pfundheller kom det lidt som et chok, at hun ikke skal til de afsluttende eksamener i 9. klasse.

Ingen festival-artister i lufthavnen

Hos Aarhus Airport var forlængelsen af flere af tiltagene et hårdt slag. Grænselukningen fortsætter i fire uger frem til 10. maj, og samtidig er forsamlingsforbuddet på 10 personer forlænget til samme dato.

Direktør Peer Kristensen forventer, at man i april kun får én procent af den normale omsætning – og han frygter, at det samme billede vil gøre sig gældende i maj.

- Det er alvorligt set med lufthavnens øjne. Vi skulle have brugt pengene på at investere i lufthavnens udvikling, siger Peer Kristensen til TV2 ØSTJYLLAND.

Direktør i Aarhus Airport, Peer Kristensen. Foto: Aarhus Airport

På gårsdagens pressemøde sagde statsministeren, at forbuddet mod store forsamlinger gælder til og med august. Det rammer musikfestivaler over hele landet.

- Vi er en af de lufthavne, der tager imod næsten alle stjernerne, når de kommer her til området. Artisterne til både Northside og Smukfest kommer til vores lufthavn, så det er en rigtigt stor omsætning i både juli og august måned, siger direktøren.

Med den her lukning, vi ser ind i, så er det virkeligt alvorligt for nogle brancher
Peer Kristensen, direktør, Aarhus Airport

Både i Randers Regnskov og Aarhus Airport frygter man, at det i sidste ende kommer til at betyde afskedigelser, hvis ikke de får yderligere økonomisk hjælp af regeringen.

- Vi har gjort alt, hvad vi kan for at holde fast i vores medarbejdere. Vi vil gøre vores yderste, men jeg kan altså ikke hekse. De her pakker har været fine, men det er kun kompensation på 75 og 80 %, og der skal noget mere til, hvis det her bliver trukket i langdrag, siger direktør Henrik Herold fra Randers Regnskov.

- Jeg kigger også meget ind i det scenarie. Det handler meget om, om man får forlænget de her puljer, så vi kommer på den anden side af juli. Jeg tror, at vi skal have både juli og august med, fordi med den her lukning, vi ser ind i, så er det virkeligt alvorligt for nogle brancher, siger Peer Kristensen fra Aarhus Airport.

Regeringens retningslinjer har stor betydning for direktørernes virksomheder.

Mangler kompensation til højtlønnede

Også hos produktionsvirksomhederne mærker man presset. Det gælder blandt andet hos Hounö A/S, der producerer industriovne. Her fredede man for små to uger siden de ansatte, men direktøren kan ikke love, at det fortsætter.

- Det er klart, at hvis det fortsætter, som det gør nu, og vi ikke kan få yderligere hjælp og bedre hjælp, så er sidste udvej jo, at vi bliver nødt til at opsige medarbejdere, siger direktør Morten Ammentorp Nielsen til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: I slutningen af marts åbnede Erhvervsstyrelsen for ansøgninger om lønkompensation til fyringstruede medarbejdere. Hounö A/S sagde ja tak til lønkompensation. Indslaget er fra d. 25. marts 2020.

Hounö A/S takkede ja til regeringens mulighed for lønkompensation. Og direktøren håber på nye tiltag fra regeringen.

- Den nuværende pakke mangler at tage hensyn til de videnstunge medarbejdere. Det er for eksempel ingeniører, som har lønninger på 50.000-55.000 kroner om måneden. Der hjælper 30.000 kroner i kompensation ikke ret meget. Der har vi brug for noget hjælp til at kunne betale, siger Morten Ammentorp Nielsen.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her