Frygter forurening: Kræver lyn-svar fra virksomhed

Randers Kommunes forvaltning kræver en redegørelse fra Nordic Waste, der kæmper mod et jordskred på virksomhedens grund.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Medarbejderne på Nordic Waste ved Randers kæmper i døgndrift for at forhindre et jordskred i at ødelægge flere bygninger på virksomhedens grund. 

Onsdag har kommunens forvaltning været på besigtigelse hos Nordic Waste, og de kræver en lynredegørelse af virksomhedens indsats for at undgå, at der havner forurenet spildevand i Alling Å, der løber få meter Nordic Waste. 

Det viser en orientering til byrådet, som TV2 Østjylland har modtaget. Vedhæftet orienteringen er en skriftlig henvendelse til Nordic Waste, der behandler forurenet og ren jord. 

I henvendelsen rejser en miljøtekniker fra kommunen spørgsmålet; Har Nordic Waste styr på opgaven med at sikre området med yderligere jordskred og forurening af Alling Å? 

Miljøteknikeren beder blandt andet Nordic Waste beskrive, hvilke foranstaltninger, der er nødvendige for at undgå, at jordskredet medfører forurening af Alling Å. 

Kommunen forventer, at redegørelsen fra Nordic Waste er klar torsdag klokken 15.00. De har dermed fået en deadline på 26 timer. 

Brev til Nordic Waste fra Randers Kommune

Efter tilsyn på virksomheden i går og i dag d. 13/12-23 har Randers Kommune behov for følgende afklaring:

Der arbejdes i døgndrift på at flytte jord både nedenfor og oppe på bakken, for at minimere risikoen for yderligere skred, og der er af samme hensyn er igangsat etablering af en ”dæmning ” på bakken.

 Spørgsmålet der melder sig, er om virksomheden kæmper mod for store kræfter og, på baggrund af dette vil vi bede om følgende:

  • Eksperters/rådgiveres vurdering, herunder konkrete beregninger, af om hvilke foranstaltninger der skal til for at sikre mod yderligere skred.

  • Beskrivelse af hvilke afværgeforanstaltninger der er påkrævet for at sikre at jordskredet ikke medfører forurening af Alling Å, herunder sikring af bassinerne til overfladevand/spildevand.

  • Virksomhedens handlingsplan i øvrigt:

    • Er der her taget stilling til pludselig rømning, altså hvordan man undgår at der opstår akut forurening fra opstillet maskinel, olietanke mm?

    • Bassinerne; hvor hurtigt vil disse kunne tømmes og i givet fald hvor skal vandet hen?

Vi forventer at Nordic Waste fremsender ovennævnte redegørelse hurtigt muligt og senest torsdag den 14. december 2023 kl. 15.00.

Bekymring rejst af lystfisker

Randers Kommunes forvaltning har både tirsdag og onsdag været på besigtigelse hos Nordic Waste. 

Frygten for forurening af Alling Å blev rejst af lystfisker Henrik Leth tirsdag. Han vil politianmelde virksomheden, fordi han er bekymret for, at der løber forurenet vand ud i Alling Å.

- Jeg har det rigtig dårligt, for al det vand, der løber ned i det forurenede jord, løber ud i vandløb og ud i fjorden og noget løber måske også i grundvandet, sagde han tirsdag. 

Men de siger jo selv, at de har styr på situationen, tror du ikke på det?

- Hvis man kigger ind på fabrikken, kan man jo se, at det hele vælter rundt og skrider. Det næste, der vælter, er jo nok skorstenen eller administrationsbygningen, siger Henrik Leth.

Afviser bekymring

Tirsdag afviste Nordic Waste, at der er risiko for forurening af Alling Å. Det fortalte virksomheden i et skriftligt svar. 

- Der er i lergraven tale om naturligt forekommende ler og jordtyper, lecaklinker fra grundens tidligere ejer samt jord klassificeret som ren eller lettere forurenet, altså svarende til næsten al den jord, som findes i danske byer og baghaver. Der er derfor ikke tale om jord til rensning eller jord klassificeret som farligt affald, skriver Nordic Waste.

I det skriftlige svar forholder de sig ikke til den kommende politianmeldelse, men skriver dog, at man ikke udleder procesvand til Alling Å. 

Nordic Waste har tidligere oplyst, at der ikke er jord på grunden, der er klassificeret som farligt affald, og at jorden fra lergraven ikke er i risiko for at falde i åen.

- Nordic Waste A/S har selv første oprensning af procesvand på egen grund, hvorefter al vand køres med tankvogn til Vandmiljø Randers til endelig rensning. Det vand, som kan ses på jorden omkring Nordic Waste A/S, er passiv afstrømning af regn- og tøvand afledt af de seneste måneders store regnmængder, som har overmættet jorden. Nordic Waste A/S er i tæt kontakt med Randers Kommune, som løbende fører tilsyn med pladsen. Der henvises til Randers Kommune ved spørgsmål eller bekymringer vedrørende vandkvaliteten i Alling Å, skriver Nordic Waste.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her