Har du fundet en død odder? – Smid den på frost og ring til Morten
Hvad gør man, når man finder en død odder? Det spørgsmål stillede et ægtepar fra Randers, da de netop stødte på kadaveret fra en odder. Svaret er: Smid den på frost og ring til Morten.
Jesper Høegh Sørensen gjorde søndag en noget mærkværdig opdagelse på en gåtur med sin kone.
- Min kone opdager pludselig et pelsdyr af en slags inde på marken. Det så lidt mærkeligt ud, og det var i hvert fald hverken en ræv eller en kat. Jeg blev nysgerrig, fordi jeg ikke helt kunne genkende den, og da vi kom tæt på, lignede det mest af alt en odder, siger Jesper Høegh Sørensen til TV2 ØSTJYLLAND.
Ægteparret stolede dog ikke helt på deres egne evner ud i dyreriget, og Jesper Høegh Sørensen lavede derfor et opslag i den lokale Facebook-gruppe i Randers.
- Jeg var nysgerrig på, om nogen kunne fortælle mig, om det rent faktisk var en odder, og om de lever i det område, for jeg har aldrig set dem derude før, siger Jesper Høegh Sørensen.
Diskussionen gik højt i kommentarsporet på opslaget, hvor alt fra rotte og skovmår til netop odder og sågar mink blev nævnt som mulige arter, ægteparrets fund kunne tilhøre.
Men først da ægteparret fik fat i seniorrådgiver ved Institut for Bioscience ved Aarhus Universitet, Morten Elmeros, kom det endelig svar. Det var faktisk en odder de havde fundet død i vejkanten mellem Randers og Lem.
Døde oddere er vigtigt forskningsmateriale
Ikke nok med, at Morten Elmeros kunne give ægteparret svar på deres nysgerrighed, så var han også meget interesseret i at få fingrene i odderens kadaver.
- Vi kan bruge døde oddere til at få informationer om, hvordan arten har det. Hvis vi skal have prøver fra dem, så skal vi enten slå dem ihjel eller indfange dem, og da odderen som art er fredet, så er det ulovligt at skyde dem. Desuden er det meget omkostningsfuldt at skulle indfange dem, så derfor indsamler vi dem, når de er døde af andre årsager som her i en bilpåkørsel, siger Morten Elmeros til TV2 ØSTJYLLAND.
Desværre for Morten Elmeros, så var ægteparret ikke længere ved odderen, da de kontaktede ham, og da han efterfølgende selv kørte ud for at hente den afdøde odder, så var den allerede væk.
- Jeg tænkte straks, at det var ærgerligt, og jeg håber, at vi får den ind på anden vis. Jeg har svært ved at se, hvad andre vil bruge den til, da det er ulovligt at konservere den uden særlig dispensation, ligesom det er ulovligt at pelse den eller koge kraniet af, siger Morten Elmeros.
Selvom Jesper Høegh Sørensen ikke har noget med den døde odders forsvinden at gøre, så kan han ikke helt slippe tanken om, at han er en del af årsagen til det.
- Jeg kan ikke lade være med at tænke, at det måske var på grund af mit opslag, at nogen har synes, at det var spændende at køre ud og hente den, siger Jesper Høegh Sørensen.
Smid odderen på frost og ring til Morten
Da Jesper Høegh Sørensen og konen fandt den døde odder, vidste de ikke, hvad de skulle gøre, men efter at have snakket med Morten Elmeros, er de ikke længere i tvivl.
- Opfordringen er, at man tager den med hjem og enten fryser den ned eller ligger den et køligt sted, og så kontakter mig. Det er for at få den hjem fra vejen så hurtigt som muligt, så ikke andre rovdyr begynder at æde af den eller som her andre tager den, siger Morten Elmeros.
Han fortæller desuden, at han har fuld forståelse for, at det kan virke grænseoverskridende at skulle slæbe et dødt dyr med hjem, men at det er en kæmpe hjælp i deres forskning.
- Vi har desværre ikke ressourcer til at drøne landet rundt og hente døde dyr, så derfor er vi nødt til at bede folk om det. Et godt trick kan være at vende posen på vrangen, når man samler den op, så man holder indholdet på indersiden af posen, siger Morten Elmeros
Desuden fortæller han, at de på Institut for Bioscience er i gang med et projekt, der skal gøre det nemmere for alle danske naturelskere at bidrage til forskningen blandt andet gennem opdagelser som denne.
Men for nu er opfordringen, at folk tager den med hjem, og for Jesper Høegh Sørensen er der ingen tvivl om, hvad han gør, hvis han nogensinde igen finder en død odder.
- For eftertiden vil jeg nok følge opfordringen og tage den med, hvis jeg har muligheden for det, siger Jesper Høegh Sørensen.
Skulle du ske at støde på en død odder eller andre mårdyr, så bedes du kontakte Morten Elmeros på telefon: 20731575 eller mail: Elm@bios.au.dk.