Kasper fik smadret sine dæk på kommunal vej - men kommunen vil ikke dække skaderne

Sådan så det ene af hjulene på Kasper Therkildsens bil ud, efter den kørte i et hul i siden af kørebanen. Foto: Kasper Therkildsen/Privat
/

Den 20. februar i år kom Kasper Therkildsens kæreste kørende i deres bil på Højsletvej i Randers. En lastbil kom kørende imod hende, og da vejen ikke er særlig bred, valgte at hun at trække ud i rabatten.

Derefter kom der et ordentligt smæld fra bilen, og hun kunne efterfølgende konstatere, at to hjul var punkteret, og begge fælge var smadret.

Skaden skete ud for Højsletvej 45 i Randers. / Foto: Google Maps

Det er ifølge Kasper Therkildsen hullet i asfalten, der er skyld i skaden. Der er flere centimenter fra vejen og ned til rabatten. Men kommunen vil ikke dække skaderne.

Vejhjælp henter bilen, og de melder derefter skaden til forsikringen, som siger, at de vil tage sagen op med kommunen. Forsikringsselskabet har ifølge Kasper Therkildsen en forventning om, at kommunen vil dække skaden.

Billedet viser, hvordan et af hjulene så ud efter. / Foto: Kasper Therkildsen/Privat

Ikke pengene men princippet

I sidste uge fik parret så besked fra deres forsikringsselskab: Randers Kommune vil ikke dække skaderne, da de ikke mener, at hullet i vejen er en del af kørebanen og dermed ikke er til fare for bilister.

- Det er noget tamt. Vi er vant til at køre på den vej, og det er året rundt, der er de huller. Mange af dem ligger selvfølgelig lige i kanten af vejbanen, men vejen er så smal, at man ikke kan køre to forbi hinanden, siger Kasper Therkildsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Billedet viser afstand mellem rabat og asfalt. / Foto: Kasper Therkildsen/Privat

Kasper Therkildsen og hans kæreste ender derfor med at skulle betale regningen på 5900 kroner selv, da de har en selvrisiko, der er højere end beløbet. Men det er ikke beløbet, der er problemet, siger han.

- Det er princippet. Vi betaler vejskatter, for at vejen skal være i orden. Jeg kunne bedre acceptere det, hvis det var ude i en rabatten, siger Kasper Therkildsen.

Bedøm selv. Er hullet en del af vejbanen eller rabatten. / Foto: Kasper Therkildsen/Privat

Randers Kommune skriver i deres brev, at de mener, at hullet er i rabatten og dermed ikke er til fare for trafikken. Samtidig gør de forsikringsselskabet opmærksom på, at de to gange årligt laver tilsyn med vejen, og de har ikke haft nogle bemærkninger hverken i december 2018 eller maj 2019.

Flere i lignende situation

Kasper Therkildsen har efterfølgende skrevet et opslag på Facebook for at høre, om andre har oplevet noget lignende på strækningen, og det er det flere, der skriver, at de har. Men det hjælper ikke meget.

- Problemet er, at mange ikke har dokumenteret det og taget billeder, siger Kasper Therkildsen.

De arbejder nu på at få andre bilister til at dokumentere deres skader efter at have kørt på vejen, og derefter vil de kontakte kommunen igen.

Kræver at kommunen er erstatningsansvarlige

Lars Sønderby, økonomidirektør i Randers Kommune, ønsker ikke at kommentere den konkrete sag, men vil til TV2 ØSTJYLLAND gerne uddybe kommunens generelle tilgang til denne form for sager:

- Vi må ifølge loven ikke udbetale erstatning, hvis ikke vi er erstatningsansvarlige. For at vi er erstatningsansvarlige, kræver det, at skaden er sket i forbindelse med, at vi enten har begået en fejl eller har forsømt vejene. Hvis det kan påvises, kan vi udbetale erstatning, fortæller Lars Sønderby til TV2 ØSTJYLLAND.

For at vi er erstatningsansvarlige, kræver det, at skaden er sket i forbindelse med, at vi enten har begået en fejl eller har forsømt vejene. Hvis det kan påvises, kan vi udbetale erstatning.
Lars Sønderby, økonomidirektør i Randers Kommune

Kommunen fører tilsyn med vejene til et niveau, der svarer til, hvor meget vejene bliver brugt. Men et hul i vejen kan opstå i løbet af et døgn, og kan derfor også ske mellem to tilsyn, lyder det fra Lars Sønderby.

Han opfordrer derfor borgerne til at tippe kommunen, hvis de opdager huller i de offentlige veje:

- Vi har over 1100 kilometer veje at føre tilsyn med, og derfor vil vi rigtig gerne have hjælp fra borgerne. De kan benytte sig af vores Giv et praj-ordning, hvor vi opfordrer borgerne til at lade os vide, hvis der er sket noget med vejen, og så reagerer vi på det relativt hurtigt, siger Lars Sønderby.

VIDEO: Flere oplever problemer med vejhuller i Randers Kommune. I juli 2018 igangsætte kommunen en ekstra indsats for at komme problemet til livs. Se indslaget fra den 2. juli 2018 her. 

Han understreger desuden, at borgerne skal føle sig frie til at klage til kommunen, hvis de mener, at de har krav på erstatning.

- Vi er sådan set kun interesserede i at gøre det rigtige. Hvis vi er erstatningsansvarlige, så udbetaler vi. Men det må vi ikke, hvis ikke vi enten har begået en fejl eller har forsømt vejene, siger han.

Svært at få penge

TV2 ØSTJYLLAND har fremlagt sagen for FDM, der tænker, at det bliver svært at få penge fra Randers Kommune.

- Det, at der et hul, er ikke et erstatningskrav. Det kan det være, hvis de har tilsidesat deres tilsynspligt, eller hvis de har vidst, at der var et hul og så ikke har reageret, og så skal man også kunne bevise, at skaden er sket ved hullet, siger Michael Ern Nielsen, der er jurist hos FDM.

Det er svært at få erstatning fra en kommune, men ikke umuligt
Michael Ern Nielsen, jurist hos FDM.

- Det er svært at få erstatning fra en kommune, men ikke umuligt, tilføjer han.

Randers Kommune har ifølge deres brev til Kasper Therkildsens forsikringsselskab overholdt deres tilsynspligt, og de mener samtidig ikke, at hullet er en del af vejbanen.

Ifølge FDM er deres argumenter reelle nok.

- Hvis man endelige kom frem til, om der var et ansvar. Så skal man også se på, om de overhovedet skal reparere på det. Det kommer blandt andet an på størrelse og placering, siger Michael Ern Nielsen.

Han siger, at folk oftere får erstatning for skader, der er sket på privat vej, og hvis man vil øge sin chance hos en kommune, er det en god ide at anmelde et hul i vejen, så snart man ser det. Så kan det være, at det bliver repareret eller folk, der efterfølgende kører på strækningen, vil kunne få erstatning, hvis de får skader på deres bil.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her