Se billederne: Sådan ser vejen ud, der blev begravet af jord
TV2 Østjylland fik fredag adgang til området, som jorden køres væk fra, og billeder derfra viser, at jorden ligger i mindst fem meters højde ud over hovedvejen efter jordskredet.
I ugevis har entreprenørmaskiner arbejdet mod tiden og en miljøskandale i Ølst ved Randers.
Virksomheden Nordic Wastes jord begyndte at skride på grund af massiv nedbør, og hovedvejen Gl. Århusvej blev spærret for at gøre plads til maskinerne og deres arbejde med at flytte den forurenede jord.
Fredag har TV2 Østjylland fået adgang til området, og billeder derfra viser, at jorden ligger i mindst fem meters højde ud over hovedvejen efter jordskredet.
Fredag eftermiddag oplyste Randers Kommune, at man har valgt at fjerne afspærringen ved Damkærvej, som i stedte er flyttet ned syd for sidevejen Karlsbergvej og Ølstvadbrovej.
Det betyder, at det igen er muligt at køre til Ølst via Ølstvadbrovej og at krydse Gl. Aarhusvej til Karlsbergvej.
Randers Kommune ophæver den omtalte del af vejspærringen, fordi der ikke længere er brug for pladsen til at køre rør frem og tilbage. Selvom der stadig kommer til at være en del jordkørsel og tung trafik i området, er der ikke længere decideret arbejdskørsel på strækningen.
Indtil videre bevares hastighedsbegrænsningerne på vejene, lyder det fra kommunen.
Det handler sagen om
Nordic Waste modtager forurenet jord til rensning og kan modtage op til 1.000.000 ton jord om året. Over tid er der derfor kørt enorme mængder jord til området.
Men en del af jorden ligger oven på en tidligere lergrav, og da store mængder regn ramte i efteråret, gjorde vandet jorden tung og leret vådt. Derfor ”glider” jorden nu hen over leret.
Det vurderes, at jordskredet omfatter op mod 2,5 millioner ton jord, som bevæger sig frem over Nordic Wastes område mod Alling Å og Gammel Århusvej. Nordic Waste har derfor været nødt til at rive flere bygninger ned, før jordskredet smadrede dem.
I et forsøg på at stoppe jordskredet lavede Nordic Waste også en dæmning af hvid microfiller, der er et restprodukt fra cementproduktion. Håbet var, at et bjerg af tung microfiller kunne stoppe jordskredet, men det lykkedes ikke.
Ifølge Miljøbeskyttelsesloven er Randers Kommune som tilsynsmyndighed forpligtet til at gribe ind for at afværge forurening, og den 16. december vurderede kommunen, at det var nødvendigt at sætte gang i yderligere tiltag for at beskytte Alling Å.
Hvis jorden vælter ned i Alling Å og stopper vandgennemstrømningen, vil det resultere i en oversvømmelse af området syd for Nordic Waste.
Samtidig er der frygt for, at den forurenede jord og den microfiller, der blev brugt til at forsøge at stoppe jordskredet, vil skade vandkvaliteten i åen, der munder ud i Randers Fjord.
Den 19. december opgav Nordic Waste at stoppe jordskredet, da det ifølge virksomheden ikke længere var forsvarligt at opholde sig i området. Dermed overtog Randers Kommune hele indsatsen.
Kommunen forsøger at etablere en pumpeløsning, så vandet fra Alling Å pumpes forbi Nordic Waste, men arbejdet besværliggøres både af jordskredet og den regn, der er faldet de seneste uger.
Kilder: Randers Kommune og Miljøstyrelsen.