Sigtet i to år for uheld under udrykning – klar til at kigge på loven
Der kan komme ændringer af loven, efter en sag om en sigtet paramediciner fra Randers har fået ambulancefolks vilkår på dagsordenen.
Folketingsmedlemmer er klar til at kigge på loven, så andre ikke kommer i samme situation som paramedicineren Thomas Holm fra Randers.
Han var i knap to år sigtet for at være skyld i et uheld under udrykning, inden han onsdag blev pure frifundet.
- Det, han var sigtet for, er helt kugleskørt. Vi er absolut klar til at ændre loven, siger transportordfører for DF, Nick Zimmermann, til TV2 Østjylland.
- Der kan være en hel del formildende omstændigheder ved et uheld under udrykning, så det skal vi have kigget på, supplerer samme ordfører for Moderaterne, Peter Have.
Vil have dem hurtigt frem
Især Nick Zimmermann er forfærdet over, at den randrusianske paramediciner overhovedet ender i en situation, hvor han skal frygte for en bøde og et klip i kørekortet.
Det var nemlig i første omgang, hvad Thomas Holm fik. 2000 kroner i bøde og et klip. Noget der så blev annulleret med dommen onsdag.
- Hvis man sidder som forælder og er nødt til at ringe 112, fordi ens barn får det dårligt, så håber vi jo alle på, at ambulancefolkene suser afsted for at komme frem hurtigst muligt.
- Hvis vi forfølger de folk, ender vi med, at de sætter farten ned. Der vil jeg ikke ende, siger Nick Zimmermann.
Læs hele dommen
Thomas Holm blev onsdag frifundet for tiltalen om hans skyld i uheldet.
Her er rettens begrundelser og afgørelse:
Tiltalte er tiltalt for under udrykningskørsel at have tilsidesat færdselslovens § 4, stk. 1, ved at have kørt mod kørselsretningen. Efter bekendtgørelsen om udrykningskørsel § 8, stk. 2, nr. 1, kan føreren af et udrykningskøretøj i tilfælde, hvor det skønnes påtrængende nødvendigt og forsvarligt efter en afvejning mellem formålet med udrykningskørslen og den færdselssikkerhedsmæssige risiko ved kørslen, hvis der udvises ganske særlig forsigtighed, undlade at følge reglerne i færdselslovens § 4, stk. 1, om at efterkomme de anvisninger for færdslen, som gives ved færdselstavler og afmærkning på kørebane, mv.
Tiltalte kørte den 30. januar 2023 under udrykning ad Rådmands Boulevard i vestlig retning mod kørselsretningen i modsatte vognbane, hvilket medførte, at der skete sammenstød med en bilist, som svingede til venstre fra Rådmands Boulevard mod Vester Allé. Sammenstødet sker ved, at en bil, som havde holdt stille, pludselig satte i gang og svingede ind foran tiltaltes udrykningskøretøj. Ved sammenstødet skete der materielle skader.
Det må efter forklaringerne lægges til grund, at lægebilen, som tiltalte den 30. januar 2023 førte under en udrykningskørsel brugte lys og horn. Bilerne i tiltaltes vognbane og i den modsatte vognbane, som tiltalte skulle passere, holdt stille, da tiltalte trak over i den modsatte vognbane for at køre forbi, og samtidig skyndte fodgængerne i fodgængerfeltet sig ind fortovet. Tiltalte sænkede farten, da han passerede bilerne, og sammenstødet skete med meget lav hastighed. Under disse omstændigheder finder retten, at det var forsvarligt, at tiltalte i den konkrete situation kørte over i den modsatte vejbane og kørte mod kørselsretningen, og at tiltalte under sin kørsel udviste ganske særlig forsigtighed.
Tiltalte frifindes derfor for den rejste tiltale.
Thi kendes for ret: Tiltalte, Thomas Holm, frifindes.
Flere tager fat i ministeren
Han har allerede taget sagen med videre til transportminister Thomas Danielsen (V).
Også Danmarksdemokraterne kræver handling fra ministeren.
- Hvis man har et job, hvor man skal redde menneskeliv, så kræver det nogle gange, at der handles hurtigt. Jeg vil tage den her sag op med ministeren, så vi kan finde ud af, om der er huller i lovgivningen, der skal lappes, lyder det fra Danmarksdemokraternes transportordfører, Kenneth Fredslund Petersen.
Vil lempe straffen
Politikerne er enige om, at det især skal være i forbindelse med mindre færdselsuheld uden personskade – netop sådan et som Thomas Holm var impliceret i – at der skal være lempelser.
- Når ambulancefolk ender i mindre uheld under udrykning, så skal vi lempe så meget, at de ikke får en bøde eller et klip i kortet, mener Peter Have.
- For mig handler det om, at vi behandler de her folk ordentligt. De er her for dig og mig, og vi skal ikke sætte en frygt i dem, så de bliver overopmærksomme og nervøse, siger Nick Zimmermann.
Kan man ikke frygte flere uheld, hvis ambulancefolk bliver hævet over loven?
- Det handler ikke om det. Det handler om, at det er ret og rimeligt at vise opbakning til i dette tilfælde paramedicineren fra Randers. Tid er en faktor og kan betyde liv eller død. Hans fokus er at nå ud til et sygt barn, og han skal vide, at systemet bakker ham op, svarer Nick Zimmermann.
Svar fra ministeren
Det er ikke første gang, at spørgsmålet bliver drøftet politisk.
Tidligere har lignende sager som Thomas Holms fra Randers fået lovændringer på dagsordenen.
Transportministeren har så sent som i sommers udtrykt 'stor forståelse' for ambulancefolkenes bekymringer.
Men hvornår der kommer til at ske noget er uklart.
'Jeg har besluttet at afsøge muligheden for at ændre de frakendelsesmæssige sanktionsregler for førere af udrykningskøretøjer', lyder det indtil videre i et skriftligt svar fra transportministeren.
Har tænkt over uheldet
På trods af frifindelsen har sagen haft personlige omkostninger for Thomas Holm.
Siden uheldet i januar 2023 har han gået i uvished med en sigtelse hængende over hovedet.
- Det er lang tid at gå i næsten to år og vente på en afgørelse, siger Thomas Holm til TV2 Østjylland.
Uheldet har fået ham til at reflektere over sin egen ageren i forbindelse med uheldet.
- Skulle jeg have gjort noget anderledes? Kunne jeg have gjort noget? Jeg brugte mine erfaringer og min uddannelse og kørte efter færdselslovens regler for udrykningskørsel, så jeg har gjort, hvad jeg skal, siger han.