Aarhus universitetshospital trækker vaccinationsindstillinger tilbage

Mette Hjordkvist og Lene Andersen var begge indstillet til vaccinationsgruppe 5, fordi de får immundæmpende medicin. Men nu har Aarhus universitetshospital trukket indstillingerne tilbage.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Mette Hjordkvist og Lene Andersen.

Den 8. marts 2021 fik Lene Andersen fra Ulstrup en mail fra lever, -mave og tarmsygdomsafdelingen på Aarhus universitetshospital. 

I mailen stod der, at hun var visiteret til gruppe 5, fordi hun er i immundæmpende behandling.

Her ses en del af den mail, som Lene Andersen modtog fra sin afdeling på Aarhus universitetshospital.

Mette Hjordkvist fra Galten fik samme besked fra Aarhus Universitetshospital i starten af marts. 

Mette har i 20 år har fået det immunhæmmende præparat Azathioprin, da hun lider af tarmsygdommen Morbus Crohn.

- For 3 ugers tid siden ringer jeg og taler med sekretæren på afdelingen. Hun oplyser, at jeg og alle i Imurel behandling er visiteret til gruppe 5. Sekretæren dobbelttjekker, mens jeg er i røret for at være sikker. Slut beskeden er, at jeg bare skal glæde mig til en snarlig gave i indbakken.

Mette Hjordkvist fra Galten fik samme besked fra Aarhus Universitetshospital, som Lene Andersen i starten af marts.

Men hverken Mette Hjortkvist eller Lene Andersen har fået en indkaldelse til vaccination på baggrund af deres placering i gruppe 5, og det får de heller ikke. 

Deres afdeling på Aarhus Universitetshospital har nu oplyst begge patienter, at de ikke længere er i gruppe 5.

- Jeg ringer ind til afdelingen, og sekretæren oplyser, at hun har fået besked om, at vi patienter på immundæmpende medicin- og som betragtes som velbehandlede, er pillet af listen af Region Midtjylland. Vi skal i stedet indkaldes i forhold til alder, forklarer Mette Hjordkvist til TV2 ØSTJYLLAND.

Samme besked fik Lene Andersen, da hun kontaktede lever-, mave- og tarmsygedomme afdelingen på Aarhus Universitetshospital.

- Afdelingen oplyste, at når jeg ikke havde fået en invitation til vaccination fredag, så skulle jeg regne med, at jeg var flyttet i gruppe 10. Afdelingen kunne ikke se, hvilken gruppe jeg præcis nu tilhørte,  forklarer Lene Andersen til TV2 ØSTJYLLAND. 

Lene Andersen læser mailen af AUH.

Region Midtjylland erkender, at det ikke er tilfredsstillende 

Ole Thomsen, der er koncerndirektør ved Region Midtjylland, erkender, at det ikke er tilfredsstillende, at regionen har sendt forskellige signaler afsted til kvinderne. 

- Jeg synes, det er et skrækkelig forløb, jeg hører her, og det er selvfølgelig meget utilfredsstillende, at vi har sendt et signal på et tidspunkt og så et andet signal efterfølgende, siger han til TV2 ØSTJYLLAND. 

I følge koncerndirektøren kan en mulig årsag dog være, måden som patienterne i første omgang blev udvalgt på, men som nu har ændret sig, efter at Sundhedsstyrelsen har meldt ud, at 65 år er et vigtigt kriterie - også selvom man fejler forskellige andre sygdomme.

Ole Thomsen, koncerndirektør, Region Midtjylland. Foto: Region Midtjylland

- Måske har det noget at gøre med den måde, vi har udvalgt patienterne på, hvor der har været noget tvivl om et alderskriterie på over eller under 65 år. 

- Vi har i hvert fald i anden omgang styret efter, at det er dem over 65 år, der er i størst risiko for at få et alvorligt forløb. Også selvom man har en sygdom, der gør ens udgangspunkt meget dårligere, så er det alderskriterie meget vigtigt. Og jeg er ikke sikker på, at vi har haft så præcist et (alderskriterie red.) i starten, siger han. 

Hvem har ansvaret?

Peter Ott er ledende overlæge på afdelingen for lever,-mave og tarmsygdomme på Aarhus Universitetshospital, hvor både Lene Andersen og Mette Hjordkvist er tilknyttet. Han mener, at problemet blandt andet skyldes Region Midtjyllands manglende kommunikation. 

- Kommunikationen har været temmelig uklar. Desværre betyder det, at vi har givet nogle patienter det indtryk, at Region Midt ville indmelde dem til vaccination, selvom de faktisk ikke er tilmeldt. Det er meget uheldigt, skriver han i en mail til TV2 ØSTJYLLAND.

Ole Thomsen tager kritikken fra Peter Ott alvorligt. 

- Hvis Peter Ott siger, at kommunikationen har været uklar, så har vi selvfølgelig ikke gjort det godt nok, fordi vi skal jo sende gode beskeder til de kliniske afdelinger, så de kan finde ud af at udvælge patienterne, siger han. 

Hvad gør du så nu for at sikre, at Mette og Lene får en klar besked? 

- Alle dem der er i gruppe 5 har fået et brev ved udgangen af denne uge, og hvis man ikke har fået det brev, så er man ikke en del af gruppe fem. 

Der er dog stadig en lille åbning for at komme med i gruppen, fortæller koncerndirektøren. 

- Når man kommer forbi hospitalet og lægen på hospitalet, så kan lægen indstille en til vaccination i gruppe 5. Så der er stadig mulighed for ved læge-patient-kontakt, at man kommer i gruppe 5, siger han.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her