Peter har måske demens: Han kan få en tid i 2023

Udredning for demens har lange udsigter i Region Midtjylland. Ophøret af samarbejdet med en privat leverandør har sendt hundredvis af patienter ud i uvished.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Peter Kamp Knudsen har arbejdet som fotograf i sit arbejdsliv. Han kan stadig billedredigere sine naturfotos, men han kan ikke længere overskue at redigere video. Nu venter han på at blive udredt for demens.

Peter Kamp Knudsen ved det ikke med sikkerhed, men han er bekymret for, om han har demens.

- Jeg mangler initiativ til ting, og hvis jeg er træt, er min hukommelse hullet som en si, siger han til TV2 ØSTJYLLAND. 

Samme mistanke har hans kone.

- Han har fået hukommelsesvanskeligheder og har svært ved at bevare overblikket sommetider. Især, når han er træt, siger Maiken Knudsen. 

Derfor blev hendes mand henvist til demensudredning i sommers - problemet var blot, at udredningen først kunne begynde til juni næste år.

- Vi har jo gjort mange forsøg på at finde en hurtigere tid, siger Maiken Knudsen til TV2 ØSTJYLLAND. 

Parret ser lige nu frem til, at Peter Kamp Knudsen har en tid til udredning på sygehuset i Viborg d. 9. januar 2023.

Er måske røget bag i køen igen

Siden er det kun gået den forkerte vej – og lige nu har de først en tid til januar 2023.

- Det er frustrerende at vente, fordi man går og er uafklaret, siger Maiken Knudsen.

Ægteparret valgte at søge om udredning ved Demensudredning Danmark, en privat leverandør, som havde indgået et samarbejde med Danske Regioner.

Det er helt efter bogen, at patienter kan søge udredning andet sted, hvis det offentlige ikke kan tilbyde den første udredningssamtale inden for 30 dage. 

Generelt er ventetiden for en demensudredning lang lige nu i Region Midtjylland. 

Peter Kamp Knudsen nyder at gå ture og tage billeder af naturen. Billedet er taget i efteråret. Det er en god måde at holde fokus på det positive, mens han venter på en udredning for demens.

Samtidig opsagde Danske Regioner samarbejdet med Demensudredning Danmark. Det sendte familien Knudsen og hundredvis af andre patienter ud i uvished. 

- I første omgang kunne vi læse om det i medierne, inden vi telefonisk fik besked på, at vi skulle vente på en ny indkaldelse, siger Maiken Knudsen.

Egentligt skulle demensudredningen ved den private leverandør været begyndt nu her. I stedet fik Peter Kamp Knudsen tilbudt en tid i januar 2023. 

- Vi er bare kommet bag i køen, siger Maiken Knudsen. 

Så mange drejer det sig om

Danske Regioner opsagde aftalen med Demensudredning Danmark pr. 18. oktober 2021.

I Region Midtjylland har i alt 868 patienter været henvist til udredning/behandling hos Demensudredning Danmark siden 2018. Patienterne kan overordnet inddeles i 3 grupper:

  • Patienter som endnu ikke var påbegyndt udredning hos Demensudredning Danmark – Omfatter 101 patienter
  • Patienter som var i et aktivt forløb hos Demensudredning Danmark – Omfatter 228 patienter
  • Patienter som er færdig-udredt og afsluttet – Omfatter 539 patienter

 Alle berørte patienter fik tilsendt et brev i e-Boks eller pr. post om sagen i uge 44.
Kilde: Region Midtjylland

Alzheimerforeningen: - fuldstændigt urimeligt

Hos Alzheimerforeningen kalder direktør Nis Peter Nissen situationen uholdbar.

- Det er fuldstændig urimeligt, at folk skal vente et år eller længere for at komme i gang med udredning, siger han.

Det er fuldstændig urimeligt, at folk skal vente et år eller længere for at komme i gang med udredning.
Nis Peter Nissen, direktør, Alzheimerforeningen

Han mener,  der bør gøres en ekstra indsats for at hjælpe de mange, som står i kø til en demensudredning.

- De pågældende patienter har udnyttet den garanti, som Folketinget har givet – at hvis det offentlige ikke kan levere en udredning inden for 30 dage, må man finde en anden leverandør, siger han til TV2 ØSTJYLLAND og uddyber:

- De har stolet på den garanti, men nu er de blevet straffet, kommet bagerst i køen og har fået en ringere behandling end dem, som ikke tog imod den garanti.

I brevet fra Alzheimerforeningen til sundhedsministeren skriver direktør Nis Peter Nissen blandt andet: - Mens patienter venter på en demensudredning, vil demenssygdommen, som de eventuelt lider af, sandsynligvis udvikle sig negativt. Patienten og dennes familie vil derfor være i en situation, hvor symptomer, der er årsag til henvisningen, ikke umiddelbart vil kunne behandles samtidig med, at patienten og dennes pårørende ikke vil få tilbud af anden karakter fra kommunerne.

Derfor har Alzheimerforeningen kontaktet sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og bedt ham sikre hurtigere demensudredning. 

Sundhedsministeren er ikke henvendt tilbage på TV2 ØSTJYLLANDS henvendelser. 

De første er kaldt til samtaler

Det var TV2 ØSTJYLLAND, der som de første kunne fortælle om bruddet mellem Danske Regioner og Demensudredning Danmark i slutning af oktober.

Dengang fortalte den pårørende Hanne Nielsen, om den kattepine familien var havnet i, efter at hendes mands aftale ved Demensudredning Danmark var blevet aflyst. 

- Det er et helvede, hvis min mand har fået demens. Vores otium og liv bliver lavet helt om, sagde hun i oktober til TV2 ØSTJYLLAND.

Efter uvisheden tidligere på året, er hendes mand nu indkaldt til samtale i begyndelsen af det nye år - altså et år før Peter Kamp Knudsen fra Aarhus kan komme i gang med sin udredning.

Helle Nielsens mand er i et udredningsforløb for demens. I slutningen af oktober stod familien på bar bund, da deres forløb ved Demensudredning Danmark blev stoppet.

Håber på et hurtigere forløb

Hverken øverste ledelse hos Region Midtjylland eller formand Anders Kühnau (S) har ønsket at stille op til interview i sagen. 

Vi ville gerne have spurgt dem, om det er rimeligt, at en patient skal vente over et over på den første udredningssamtale for demens.

Læs regionens fulde svar

Andres Kühnau er som resten af sundhedsvæsenet i øjeblikket fuld optaget af at sikre, at hospitaler og test- og vaccinecentre kan løfte de mange corona-relaterede opgaver. Konkret har han i forhold til din henvendelse ingen kommentarer til situationen med demensudredning, fordi sagen ikke har været politisk behandlet.

Du kan evt. citere Region Midtjylland for:

"Vi håber virkeligt, at flest mulige patienter har fået den korrekte diagnose og dermed den korrekte hjælp. Men vi kan desværre ikke udelukke, at der er patienter, som har fået en forkert diagnose og deraf en forkert eller manglende behandling. Det beklager vi meget.

 Hvis patienterne og de pårørende er utrygge eller i tvivl om, hvorvidt patienten har fået den rigtige diagnose og behandling, så skal de kontakte deres praktiserende læge og få en snak og evt. en undersøgelse der.

Er den praktiserende læge i tvivl, så kan lægen henvise til en regional afdeling, hvor de udreder og behandler patienter med demens".

Familien Knudsen i Aarhus kan godt forstå, at det akutte har førsteprioritet, men de håber at få en udredningstid før end om et år. 

- Vi kunne konkret ønske os, at vi fik en hurtigere tid i systemet Det er klart, siger Maiken Knudsen.

Hvilken forskel kunne det gøre for jer?

- Det kunne afklare om min mand har demens, og eventuel hvilken form for demens. Er der noget skal sættes i gang på nuværende tidspunkt i forsøg på at bremse eller udskyde en demensudvikling.

I følge Camilla Fabricius (Soc. dem.), næstformand i Sundhedsudvalget er det af stor vigtighed at få en ordentlig udredning op at køre. Hun kan dog ikke love Peter Kamp Knudsen en hurtigere sagsbehandling.

- Det er simpelthen for konkret til, at jeg kan love Peter og hans familie det. Men jeg vil i hvert fald gøre, alt hvad jeg kan for at sikre, at vi får en god og ordentlig demensudredning i Danmark. Det har vi brug for, siger Camilla Fabricius (Soc. dem.), til TV2 Østjylland.

De er netop endt der, fordi de offentlige ikke kunne overholde de 30 dages udredningsgaranti. Han har fået ret til at vælge noget andet, og har valgt Demens Udredning Danmark. De bliver så lukket ned, og han kommer bag i køen. Er det fair?

- Det er en rigtig træls situation, og jeg håber også, at det er noget af det, vi kan kigge på, fordi uanset hvem man er, har man brug for en god og ordenligt behandling, siger Camilla Fabricius.

Se hele interviewet med Camilla Fabricius nedenfor.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her