113 år gammel fabrik skulle blive til strandhotel - men nu er projektet på standby
Ifølge planen skal Samsø Strandhotel stå klart i 2022, men projektet er nu på standby, da de er endt i en lovmæssig knude.
Drømmen om etableringen af Samsø Strandhotel er indtil videre sat på standby.
Det var egentlig planen, at Samsø Strandhotel skulle erstatte en 113 år gammel cementfabrik ved Samsøs kyst i 2022, men det kan nu ende med at trække ud.
Problemet ligger i, at Samsø skal udpeges som et såkaldt ”kystnært udviklingsområde” igennem Planloven før hotelplanlægningen kan fortsætte.
Det er de ikke blevet, da Bolig- og Planstyrelsen normalt ikke udpeger områder inden for strandbeskyttelseslinjen – altså områder tæt på stranden – for at beskytte naturen. Derfor er Samsø Strandhotel, ifølge Lasse Kronholm, der er leder af projektet, automatisk blevet valgt fra.
- Sådan en grovsortering er hurtig og bekvem, men der kan opstå nogle fejl. Og det er så det, vi gør opmærksom på, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Endt mellem flere instanser
Lasse Kronholm fik ifølge ham selv et brev den 31. august 2018 fra Kystdirektoratet, som var positive overfor projektet og skrev, at det kunne forventes at få en dispensation for strandbeskyttelseslinjen.
Men for at hotellet kan bygges, kræver det, at Lasse Kronholm får tilladelse af både Bolig- og Planstyrelsen og Kystdirektoratet.
- Man kan sammenligne det med, at hvis man skal spørge sine forældre over middagen, om man må lege udenfor til klokken 22, så skal man have lov af både sin far og sin mor.
Mulig fejl
Samsø Strandhotel har fået professor i jura ved Syddansk Universitet, Frederik Waage, til at udarbejde et notat om problemstillingen.
Han mener, at Indenrigs- og Boligministeriet, som Bolig- og Planstyrelsen hører under, har lavet en fejl ved ikke at give Samsø Strandhotel lov til at bygge.
- Samsø er en mellemstor ø, og ved ændringen af planloven i 2017 havde man det netop i tankerne, at der på øerne kunne udpeges udviklingsområder tæt på kysten. Det følger af mit notat, at jeg ikke kan forstå, at ministeriet ikke har forholdt sig til den mulighed, siger han i en pressemeddelelse fra Samsø Strandhotel.
Lasse Kronholm fortæller også, at Samsø Strandhotel bliver ved med at kæmpe for, at hotellet kan blive til noget.
- Ja, det kan du tro, for det er en fejl, at det ikke er blevet udpeget, siger han.
Hos Bolig- og Planstyrelsen er de på nuværende tidspunkt i gang med at kigge på høringssvar i forbindelse med udpegningen af kystnære udviklingsområder
De har derfor ikke kommentarer til sagen på nuværende tidspunkt. Det oplyser kontorchef Sara Aasted Paarup til TV2 ØSTJYLLAND.