Asbest gravet ned på Samsø - kommunen har trukket sagen ud i årevis
Svend Larsen fra Samsø har i flere år forsøgt at få kommunen til at fjerne asbestholdige tagplader, som er nedgravet tæt ved hans ejendom, men Samsø Kommune har trukket sagen ud i årevis.
Gamle tagplader fyldt med asbest er blevet knust og nedgravet i naboskellet ved Svend Larsens hus i Besser på Samsø. Det bekymrer ham så meget, at han ikke vil lade sine børnebørn lege i haven.
Svend Larsen havde regnet med, at Samsø Kommune ville få det løst.
Men her flere år efter, at Svend Larsen første gang tog kontakt til Samsø Kommune er der stadig asbest nedgravet i jorden, og det har været en kamp for ham overhovedet at få kommunen i tale.
- Næsten hvert forår roder de (naboejendommen) med noget der i skellet, der får jorden til at fyge. Det bekymrer mig, siger Svend Larsen til TV2 ØSTJYLLAND.
Tømrervirksomhed smider affald
Det er tømrervirksomheden, Samsø Tømrer Team, der grænser op til Svend Larsens hus, som jævnligt har affald stående i området. Og altså også dem, mener Svend Larsen, som har begravet de asbestholdige tagplader.
- Tagpladerne har ligget i skellet længe, men en dag overværede jeg fra mit hus, at pladerne blev knust og nedgravet - også selvom jeg signalerede, at det ville jeg ikke have, siger Svend Larsen.
TV2 ØSTJYLLAND har søgt aktindsigt i sagen og er kommet i besiddelse af en undersøgelsesrapport fra Region Midtjylland, hvor det fremgår, at der i 2019 blev udført en forureningsundersøgelse på Besser Hovedgade 39 på Samsø på baggrund af, at der tidligere har været påvist forurening på ejendommen. I den forbindelse blev der blandt andet konstateret indhold af nedgravet affald indeholdende asbest, fremgår det.
Samsø Kommune: Ikke en miljøsag
Men Samsø Kommune mente ikke, at der var tale om en miljøsag, og i en mailkorrespondance, som TV2 ØSTJYLLAND har set, fremgår det, at Samsø Kommune ville lukke sagen med henvisning til, at den mente, det var lovligt at knuse tagplader og bruge dem til at nedgrave til opfyld.
Den vurdering er Region Midtjylland dog langt fra enig i, og regionen meddeler derfor Samsø Kommune i sommeren 2020, at den skal følge op på sagen med begrundelsen:
- Når tagplader med asbest knuses, er der risiko for frigivelse af asbestfibre, og affaldet kategoriseres som farligt affald iflg. vores vurdering, lød det fra Region Midtjylland i en mail sendt til Samsø Kommune.
Sagen om nedgravet asbest på Samsø
Marts, 2019: Ifølge Samsø Kommune hører den første gang om sagen, da Region Midtjylland kontakter kommunen.
Juni, 2020: Mere end et år efter svarer Samsø Kommune Region Midtjylland.
Juni, 2020: Samme dag svarer Region Midtjylland, at regionen har fundet positive asbestprøver ved ejendommen.
Marts, 2021: Dansk Miljørådgivning kontakter Samsø Kommune.
April, 2021: Region Midtjylland kontakter Samsø Kommune om udførte forureningsundersøgelser.
Siden da er der ikke noteret noget på sagen ifølge Samsø Kommune.
Også Svend Larsen har igennem årene forsøgt at råbe Samsø Kommune op. Men hver gang kommer der ikke noget konkret ud af det. Han føler sig ikke hørt, fortæller han.
- Det er, som om Samsø Kommune ikke vil gå ind i sagen. De sender mig heller ikke de dokumenter, som jeg efterspørger, siger Svend Larsen, der som en sidste mulighed overvejer at tage sagen i retten.
- Det kan godt være, det ikke er farligt at bo inde i mit hus, men jeg vil ikke engang lade mine børnebørn gå ude i haven, siger han.
Mulig politianmeldelse
Men hos tømrervirksomheden, Samsø Tømrer Team, der ejer ejendommen, nægter man at have gravet asbestholdigt affald i jorden.
- Det er ikke sket. Det må være inden vores tid, hvis der er gravet noget ned. Vi har en traktor dernede, men vi har ikke gravet noget ned i jorden. Det kan være den, han har set, siger Flemming Skytt til TV2 ØSTJYLLAND.
Han ved dog godt, at kommunen lige nu behandler sagen efter miljøbeskyttelsesloven.
Formand for Teknik og Miljøudvalget på Samsø, Michael Kristensen (S), ærgrer sig over sagen, som han troede var løst.
- Jeg er ked af at høre, at der ikke er sket noget. Samsø er et lille sted, så vi har ikke alle kompetencer. Derfor har vi et samarbejde med Aarhus Kommune i forhold til nogle miljøsager. Hvor den så er landet, det ved jeg ikke.
Han vil nu følge op på sagen, der muligvis vil føre til en politianmeldelse.
- Vi skal have fundet en løsning, det her er ikke godt nok. Er det ulovligt, skal der gives et påbud og muligvis en politianmeldelse, siger udvalgsformanden.
Det bekymrer dog ikke grundens ejer Flemming Skytt, der fortæller, at han ikke har hørt meget fra Samsø Kommune gennem årene.
- Det må vi jo tage, hvis det kommer, siger han.