Kun én har budt på at blive populær ferieøs nye læge
Mandag udløb fristen for at afgive tilbud på den lægepraksis på Samsø, der står ledig efter sommerferien. Interessen har ikke været overvældende - kun én har ansøgt, og han er allerede læge på øen.
Et enkelt tilbud.
Det er, hvad Region Midtjylland har modtaget, efter at fristen for at afgive tilbud på Samsøs ledige lægepraksis udløb i går.
Tilbuddet kommer fra et velkendt ansigt på øen.
Det er nemlig Samsøs anden læge, Brian Severinsen, der har tilbudt at overtage øens øvrige patienter i dagtimerne.
- Det var ikke meningen. Jeg havde håbet, at der kom en til to læger, der ville overtage den anden praksis, siger han til TV2 Østjylland.
Det sker, efter at læge Kristian Juul tidligere på foråret meddelte, at han fra den 1. september går på pension. Siden har Region Midtjylland søgt to til tre afløsere, der vil købe den ledige lægepraksis.
Et 'slidsomt' arbejde
Lasse Hjulmand fra Selsinggaarde på Samsø er en af de borgere, der skal have ny læge efter sommerferien. For ham har usikkerheden om lægedækningen i fremtiden fyldt.
- Jeg synes, det er meget alvorligt. Vi kan jo ikke leve uden læger på Samsø. Så går det hele i stå og bryder mere eller mindre sammen. Det er det, vi har regionen til at finde ud af. Det er deres opgave, så det må de bare få løst, siger han til TV2 Østjylland.
Men det har altså ikke været muligt at tiltrække nye, interesserede læger til jobbet på Samsø, der udover arbejdet i almen praksis også indebærer døgnvagter i skadestuen, lægevagten og ved udrykninger.
Det er et arbejde, som Brian Severinsen allerede sidste år kaldte 'slidsomt' i et opråb, hvor han efterlyste flere læger på Samsø.
Alligevel er han parat til at påtage sig opgaven med dobbelt så mange patienter.
- Vi kan ikke bare lade folk stå ved skranken og være syge og sige: 'Det er ikke vores problem', siger Brian Severinsen.
Ikke alene
Tilbuddet går alene på arbejdet i almen praksis. Brian Severinsen er ikke interesseret i at overtage det ekstra vagtarbejde.
Skulle Region Midtjylland acceptere tilbuddet fra Brian Severinsen, bliver han dog ikke ene om arbejdet trods de manglende tilbud.
Allerede før Kristian Juul meldte sin afgang, havde Brian Severinsen indgået en aftale med en læge fra fastlandet om at dele sin praksis, så de var to om opgaverne, og så de først og fremmest kunne dele vagtbelastningen mellem sig.
- Så har jeg kun vagt én gang om måneden frem for hver anden uge. Det er en stor lettelse og vil give mig en meget fredeligere hverdag, siger Brian Severinsen.
Håber på langsigtet løsning
Selvom det ikke vil dække udrykninger og lægevagt, håber Lasse Hjulmand fra Samsø, at regionen vil takke ja til tilbuddet fra Brian Severinsen.
- Uanset hvad er jeg sikker på, at det bliver billigere end alt muligt andet. Så må regionen se på den akutlægemangel, der er opstået, og få den løst, siger han.
Alternativet kan nemlig blive en såkaldt udbudsklinik, hvor et privat firma driver lægehuset. Det betyder typisk flere vikarer, og at det bliver dyrere for regionen.
- Jeg synes, det er den forkerte vej at gå: bare betal og se glad ud. Der er ikke spor i vejen med de mennesker, der kommer over og hjælper os, eller med deres faglighed. Men på den lange bane kan det være svært at få et længerevarende behandlingsforløb, når man skal starte forfra, hver gang der kommer en ny læge, siger Lasse Hjulmand.
Derfor håber han også, at regionen fortsat vil lede efter nye læger, så dækningen er sikret den dag, 65-årige Brian Severinsen følger i Kristian Juuls fodspor og går på pension.
- Det har da fyldt en del, den usikkerhed om, hvorvidt man overhovedet kan komme til lægen på Samsø fremadrettet. Det skal regionen sørge for at tænke ind på den lange bane, så de har en plan klar, når Brian går på pension, siger Lasse Hjulmand.
Vil ikke arbejde gratis
For at de to læger vil overtage de omkring 1600 patienter, kræver de dog, at Region Midtjylland vil betale for blandt andet husleje og elektricitet i den ledige praksis.
- Hvis regionen forventer, at vi går ind og dækker samtlige udgifter, der er i Kristians praksis, så vil provenuet stort set gå i nul, og så vil vi princippet arbejde gratis, siger Brian Severinsen.
Er det rimeligt at bede regionen om at afholde nogle udgifter i den situation, Samsø står i med akut lægemangel?
- Der er nogle udgifter, som vi vil bede regionen om at afholde, men ikke alle. Der er nogle vi tager på os, blandt andet vikarudgifter, nyanskaffelser til klinikken og den fulde personaleudgift. Ellers kommer vi til at have et så stort udgiftsniveau, at der ikke er basis for at påtage os den ekstra arbejdsmængde, som det trods alt er, siger Brian Severinsen.