Gammelt vartegn ruster væk - ejer vil have den fjernet

Globussen skal efter 50 år finde et nyt hjem, men spørgsmålet er, om det bliver på skrotpladsen eller et andet sted i Silkeborg.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Globussen har stået på Navervej i Silkeborg siden 1972.

Mange kender det efterhånden gamle vartegn i Silkeborg i form af en kæmpestor globus. Men dens dage kan være talte.

For med sin afskallede maling og rustplamager skæmmer den efterhånden mere, end den pynter. 

Globussen har i mere end 50 år tronet på Navervej ved Globus Biler, men ejeren ønsker ikke at bruge flere penge på den.

- Vi har ikke rigtig behov for den længere, og omkostningerne til at vedligeholde den er for store i forhold til, hvad vi har ud af den i dag, siger Henrik Thomsen, indehaver af Globus Biler.

Derfor er spørgsmålet nu, om den skal renoveres eller destrueres. Hvis ikke Globus Biler kan finde nye ejere, der vil poste penge i den, bliver det det sidste.

Blev sammenlignet med Himmelbjerget

Globussen, der forestiller planeten Jorden i størrelsesforholdet 1 til 12.755.990, er oprindeligt bygget som gastank til Silkeborg Gasværk i 1930'erne. Siden blev den omdannet til brugskunstværk og i 1972 flyttet via Langsøen ud på Navervej.

Den 40 tons tunge kugle, der måler 31,4 meter i omkreds, er senest malet i 2005. I størrelsen ligger også en del af problematikken, fordi den er svær og dyr at male.

Alligevel ærgrer udsigten til, at den skal pilles ned, flere af de lokale, TV2 Østjylland har talt med.

- Den skal da renoveres og blive ved med at være der. Den har altid været der. Det er næsten Silkeborgs bytegn for mig, siger Vinni Poulsen.

Kjeld Dalsgaard Larsen, der er blandt andet er lokalhistoriker, så også gerne, at man bevarede det historiske kunstværk, som i 1936 var en højmoderne gastank.

- Den havde et ekstra plus, fordi man tænkte, at når man nu alligevel fik denne her exceptionelle tank, så kunne man lave den til en globus samtidig. Så kunne man få, efter datidens målestok i 1935-36, verdens største globus og et nyt turistmål, som blev sammenlignet med Himmelbjerget, siger han.

Hvad skal der nu ske?

I 2021 blev der indgået en aftale med en daværende udvalgsformand om, at Silkeborg Kommune skulle overtage globussen og bruge en halv million kroner på at sikre fremtiden for gastanken, som den kunne få gratis.

Den plan faldt dog til jorden efter kommunalvalget samme år. Det er Globus Biler-direktøren ærgerlig over.

Men uanset om den skal renoveres eller destrueres, så skal den fra maj ikke længere stå hos Globus Biler.

Spørgsmålet er bare, hvad der skal ske med den.

- Jeg er åben for gode forslag, så længe den bliver stående i Silkeborg og bliver en del af historien i byen, siger direktøren.

Se et tv-indslag om globussen her.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her