Ny udvikling i ulovlig grødeskæring: Miljøminister trækkes nu ind i sagen

V-medlem af Folketinget trækker nu miljøministeren ind i sagen om ekstraordinær grødeskæring af Gudenåen. Grotesk at Silkeborg Kommune ikke må skære grøden, mener han.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Sådan ser det ud, når grøden bliver skåret i Gudenåen.

Sagen om, hvorvidt Silkeborg Kommune må grødeskære en ekstra gang i Gudenåen i år, får nu et nyt kapitel.

Anslaget til det skriver Kristian Pihl Lorentzen, folketingsmedlem for Venstre og bosat i Ans på kommunegrænsen mellem Silkeborg og Viborg. 

Jeg synes, det er absurd, at vi har en situation, hvor vandet igen og igen går over bredderne ved Gudenåen, og så taler man om, at det er ulovligt, når lokale politikere handler for at varetage lodsejernes interesser.
Kristian Pihl Lorentzen, medlem af Folketinget for Venstre

Kristian Pihl Lorentzen har netop i Folketinget stillet en stribe spørgsmål til miljøminister Lea Wermelin (S).

Han vil have hende til at svare på, om det kan være rimeligt, at lokalpolitikerne i Silkeborg Kommune ikke må varetage lodsejernes interesser ved at gennemføre den ekstraordinære grødeskæring, som et flertal i kommunens klima- og miljøudvalg i sidste uge vedtog.

- Jeg synes, det er absurd, at vi har en situation, hvor vandet igen og igen går over bredderne ved Gudenåen. Og så taler man om, at det er ulovligt, når lokale politikere handler for at varetage lodsejernes interesser, siger Kristian Pihl Lorentzen til TV2 ØSTJYLLAND.

Kristian Pihl Lorentzen (V) er tirsdag ude for ved selvsyn at inspicere vandstanden i Gudenåen ved Silkeborg. Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

Grotesk at klandre politikere for at handle

Kristian Pihl Lorentzen er netop tirsdag ude for ved selvsyn at inspicere vandstanden i Gudenåen ved Silkeborg. Han beskriver indigneret, hvor frustreret han er over, at der igen og igen bliver talt om høj vandstand som følge af, at grøden vokser for vildt.

- Jeg synes, det er grotesk, at man nu skal klandre lokale politikere for at handle ulovligt. Det er store grødeskove i åen, som man nærmest skal skære sig igennem, hvis man færdes på åen.

Han afkræver derfor nu ministeren svar på, om hun vil bekræfte kommunens ansvar for at handle, hvis der er risiko for oversvømmelser. Derudover vil han vide, hvorvidt det er korrekt, at kommunen faktisk, med loven i ryggen, kan give en sådan tilladelse i særlige tilfælde.

- Man må se at finde løsninger på det her. Den kortsigtede er at få slået grøde i Gudenåen nu, og den langsigtede løsning skal findes på tværs af kommunerne, siger Kristian Pihl Lorentzen med henvisning til, at Gudenåen efter Silkeborg løber gennem Viborg, Favrskov og Randers kommuner, inden den munder ud i Randers Fjord.

Kristian Pihl Lorentzen har fremsat følgende spørgsmål til miljøminister Lea Wermelin (S):

  1. Kan ministeren bekræfte, at kommunen ifølge vandløbsloven og tidligere hyrdebreve udsendt fra Miljøministeriet til kommunalbestyrelserne har pligt til handle, hvis vandstanden i åløb øges med oversvømmelser til følge?
  2. Kan ministeren bekræfte, at lodsejerne langs vandløb har et retskrav på, at vandstanden bliver holdt nede, og at dette er baggrunden for, at der skal udarbejdes vandløbsregulativer med fastsættelse af vandføringsevne og maksimale koter for vandstanden?
  3. Kan ministeren bekræfte, at der ifølge dansk lovgivning og EU-lovgivningen intet er til hinder for at slå grøde i Gudenåen to eller tre gange om året, hvis dette er nødvendigt for at undgå oversvømmelser og garantere lodsejernes retskrav?
  4. Hvad er ministerens kommentar til, at den historiske træksti langs Gudenåen lige nu står under vand, så den ikke kan bruges af borgere, der ønsker at nyde den fantastiske natur langs åen, selvom der for nyligt er brugt mange skattekroner på at reetablere trækstien?
  5. Finder ministeren det acceptabelt, at lodsejerne langs Silkeborg Langsø og Gudenåen igen og igen må lide tab på grund af forhøjet vandstand som følge af manglede grødeskæring og fjernelse af aflejringer i åløbet, og er det lovligt?
  6. Vil ministeren tage initiativer, der fremover sikrer, at lodsejerne holdes skadesløse i tilfælde af oversvømmelser af haver, marker og kældre langs vandløb?
  7. Vil ministeren i lighed med tidligere udsende et hyrdebrev til landets borgmestre og kommunalbestyrelser, hvori det slås fast, at kommunen har handpligt – f.eks. ved ekstra grødeskæring - når der er forhøjet vandstand ud over de fastsatte koter, og at der skal handles omgående uden langvarig forudgående sagsbehandling?
  8. Vil ministeren tage initiativ til en tiltrængt modernisering af vandløbsloven, så kommunerne pålægges pligt til, at vandføringsevnen af åerne fremover tilpasses de klimaforandringer og øgede regnmængder, der allerede nu opleves med store oversvømmelser til følge?
  9. Er ministeren enig i, at det er absurd at tale om ulovlig politisk beslutning, når ansvarlige byrådsmedlemmer og borgmesteren i Silkeborg Kommune griber til handling i form af ekstra grødeskæring som nødværge for at bekæmpe oversvømmelser og leve op til lodsejernes retskrav?


Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her