Politikere stemmer for ulovlig grødeskæring
Den betændte debat om grødeskæring i Gudenåen har nu ført til, at et flertal i Silkeborg Kommune har stemt for en ulovlig handling.
På et ekstraordinært møde i Klima- og Miljøudvalget i Silkeborg Kommune har et flertal torsdag aften besluttet at gennemføre årets anden grødeskæring.
Det på trods af at forvaltningen gør opmærksom på, at beslutningen er klart ulovlig, og ikke vil hjælpe med udførslen.
Det bekræfter Peter Sig Kristensen (EL), byråds- og udvalgsmedlem, over for TV2 ØSTJYLLAND. Han har selv stemt imod beslutningen.
- Det er for mig fuldstændig absurd at opleve folkevalgte politikere træffe en klart ulovlig beslutning. Selvom jeg er en af de mest anarkistiske, så har jeg et grundlæggende princip om, at man respektere lovgivning, ligegyldig hvor uenig du er, siger han om beslutningen.
Han tilføjer, at han har stor forståelse for dem, der er påvirket af oversvømmelserne.
- Men jeg kan ikke som politiker træffe en beslutning, der er ulovlig. Jeg vil gerne hjælpe på alle måder inden for loven, siger Peter Sig Kristensen.
De mange vandplanter, også kendt som grøde, i Gudenåen har givet en forhøjet vandstand, og det har haft konsekvenser for flere af beboerne langs åen. Det gælder blandt andet for Rikke Forberg, hvis sommerhus i Resenbro er blevet truet af oversvømmelserne.
- Jeg frygter bare den næste regnbyge, og det bliver jo bare ved og ved. Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal sige. Det er bare rigtig meget øv, har hun tidligere sagt til TV2 ØSTJYLLAND.
Susanne Jacobsen fra Venstre var hende, der havde anmodet om at få sagen behandlet. Hun mener, at byrådet har til pligt at beskytte folks huse fra oversvømmelser fra Gudenåen.
- Vi er sikker i vores sag, ellers ville vi ikke gøre det. Jeg mener, at vi ville bryde vandløbsloven, hvis vi ikke gjorde det her. Vi har til pligt at beskytte folks ejendomsret.
- Vi bliver nødt til at udfordre love, der ikke er lavet fornuftigt. Det kan godt være, at det er rebelsk, siger Susanne Jacobsen til TV2 ØSTJYLLAND.
Da forvaltningen ikke vil udføre opgaven, lander den på kommunaldirektør Lone Lyrskovs bord. Hvis hun heller ikke vil bestille grødeskæringen, går opgaven videre til Silkeborgs borgmester, Steen Vindum (V).
- Tålmodigheden er ved at være slut
Fra Socialdemokratiet er der også opbakning til den kontroversielle beslutning. Det bekræfter byråds- og udvalgsmedlem Svend Thue Damgaard (S) til TV2 ØSTJYLLAND.
Kort sagt mener han, at to regulativer er blevet sat op imod hinanden, og at udvalget har vurderet, at det er vigtigere at beskytte ejendommene langs Gudenåen mod oversvømmelser og de medfølgende skader.
På trods af torsdagens beslutning forventer Svend Thue Damgaard dog ikke, at grødeskæringen kommer til at blive ført ud livet.
- Nej, det fik vi klart svar på fra forvaltningen. I og med at den er ulovlig, vurderer de, at den er klart ulovlig, og de agter ikke at gennemføre den, siger han.
Det betyder som nævnt, at beslutningen nu går videre til kommunaldirektøren, der dog selv vil stå med retsligt ansvar, hvis hun sætter en ulovlig ordre i gang.
Hvordan har du det med at sende aben videre til kommunaldirektøren?
- Jeg er politiker og dermed også sat i verden for at træffe nogle beslutninger ud fra holdninger og med hensyn til helheden. Vi har talt om denne sag i årevis, og nu er tålmodigheden ved at være slut. Nu vil vi have afklaring på, hvad vi må og ikke må.
- Du spørger mig, hvordan jeg har det med det. Og jeg har det sådan, at det er nødvendigt, at vi nu sætter hårdt mod hårdt. Og så er jeg helt med på, at embedsfolkene selv skal vurdere, om de vil være med til at gennemføre de her beslutninger. Det er op til dem, siger Svend Thue Damgaard.
Grødeskæringen i Gudenåen koster omkring 200.000 kroner.